Z tego artykułu dowiesz się:
- jak przygotować kolację urodzinową na ciepło,
- co zrobić na kolację urodzinową dla rodziny,
- jakie są łatwe i szybkie przepisy na kolację urodzinową,
- pomysły na kolację urodzinową dla partnera i partnerki.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Jak przygotować kolację urodzinową na ciepło
Ciepłe dania podczas uroczystego posiłku, wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Prostota jest wręcz wskazana, szczególnie kiedy zapraszamy gości na kolację, czyli ostatni posiłek w ciągu dnia. Ciepłe, lekkie i proste potrawy sprawdzą się wtedy najlepiej.
Przystawki:
Pieczone pory z sosem z dodatkiem anchois i orzechów
Składniki:
- pory 6 sztuk
- orzechy włoskie 60 g
- anchois 5 sztuk
- szalotka 2 sztuki
- ocet z czerwonego wina 2 łyżki
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyte pory obieramy z twardszych liści, odcinamy zieloną ich część, należy ją zachować do przygotowania kolejnej finezyjnej przekąski. Gotujemy w posolonej wodzie około 5 minut.
- Odcedzone pory układamy na blaszce i dokładnie smarujemy oliwą. Pieczemy do zarumienienia, około 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sos.
- Drobno siekamy orzechy, anchois i szalotkę, wszystkie składniki mieszamy z octem i oliwą, dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Upieczone pory układamy na talerzu i polewamy sosem, doskonale smakują z kleksem kwaśnej śmietany.
Łosoś w pistacjach i popiele z winegretem mango
Składniki:
- surowy łosoś w kawałku bez skóry 300 g
- pistacje garść
- zielone liście pora
- mango 1 sztuka
- ocet balsamiczny
- kolendra lub natka pietruszki
- limonka lub cytryna
- miód
Sposób przygotowania:
- Liście pora układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż do zwęglenia. Przestudzone kruszymy na popiół.
- Łososia kroimy w kubiki wielkości kęsa i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Pistacje szatkujemy drobno.
- Upieczonego łososia obtaczamy w pistacjach i popiele.
- Do wykonania sosu potrzebujemy pół szklanki puree z mango.
- W tym celu połowę obranego owocu miksujemy na gładką masę, dodajemy 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę miodu oraz bardzo drobno posiekaną kolendrę lub limonkę, całość mieszamy i tak przygotowanym sos podajemy do kubików z łososia.
Danie główne: Krewetki w czerwonym curry
Składniki:
- krewetki 300 g
- olej kokosowy 1 łyżka
- czerwona pasta curry 2 łyżki
- mleczko kokosowe puszka
- sos rybny 2 łyżki
- cukier kokosowy 1 łyżeczka
- kolendra do posypania
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj pastę curry, podgrzewaj mieszając, kiedy uwolni się aromat dodaj krewetki i dobrze wymieszaj, dopraw sosem rybnym i cukrem kokosowym smażąc około 3 minut na patelni.
- Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i całość zagotuj. Na koniec posyp kolendrą. Można podawać z ryżem lub chrupiącą bagietką.
Deser: Ryżowy pudding z mango
Składniki:
- mleko 1 litr
- mleko kokosowe 1 puszka
- ryż 200 g
- mango 1/2 owocu
- płatki migdałowe 1 łyżka
- wiórki kokosowe 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Mleko krowie i mleko kokosowe z ryżem, płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi i cukrem gotujemy 10 minut, na wolnym ogniu, często mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna.
- Przekładamy do miseczek, dekorujemy mango, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Co zrobić na kolację urodzinową dla rodziny
Przygotowując kolację urodzinową dla rodziny, warto wybrać dania lubiane przez dorosłych i dzieci. Świetnie sprawdzi się kuchnia włoska, w której królują makarony i pizza. Zwieńczeniem niech będzie tradycyjny włoski deser - tiramisu. Gwarantujemy, że absolutnie każdy będzie zachwycony.
Zupa krem z pomidorów z bazylią
Składniki:
- 2 kg pomidorów malinowych i bawole serce
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- 1 kromka suchego chleba
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz czarny
- szczypta cynamonu
- 1, 5 szklanki bulionu lub wody
- bazylia do podania
Sposób przygotowania:
- Pokrojone pomidory polewamy oliwą, posypujemy solą i pierzem, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku.
- Wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę, rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Upieczone pomidory przekładamy wraz z powstałym sosem i czosnkiem do garczka, dodajemy kromkę suchego chleba, ocet balsamiczny i cynamon, wlewamy bulion lub wodę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
- Miksujemy na krem, niekoniecznie zupełnie gładki. Dekorujemy bazylią i odrobiną oliwy.
Spaghetti bolonese
Składniki:
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka gorącego bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka obranych pomidorów
- 1/2 szklanki mleka
- makaron spaghetti
- parmezan
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na dużej patelni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli wrzucamy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę, podsmażamy chwilę i przekładamy do garczka.
- Na patelni podsmażamy mięso i dodajemy do garczka z boczkiem i warzywami. Dolewamy wino i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, około 5 minut.
- Podlewamy gorącym bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, doprawiając solą i pieprzem.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny, pamiętając aby od czasu do czasu mieszać sos.
- Po godzinie gotowania dodajemy mleko. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti, posypujemy startym parmezanem.
Tiramisu
Składniki:
- 6 żółtek
- 3 białka
- 160 g drobnego cukru
- 500 g serka mascarpone
- 250 g biszkoptów do tiramisu
- 300 ml mocnej kawy
- 60 ml wina Marsala
- kakao gorzkie
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy kawę i zostawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy wino i mieszamy. Oddzielamy starannie żółtka od białek.
- Do żółtek dodajemy 2/3 cukru z wymienionych składników i ucieramy mikserem, aż masa będzie puszysta i jasna.
- Ubijamy białka na sztywną pianę, a na koniec dodajemy pozostałe 1/3 cukru i dalej ubijamy do powstania sztywnej i połyskującej piany.
- Żółtka łączymy z mascarpone i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie do masy żółtkowo-serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Biszkopty namaczamy delikatnie i pojedynczo, zanurzając na sekundę w kawie z winem Marsala z obu stron, ale tak by biszkopty nie przesiąkły, a tylko lekko z wierzchu wchłonęły płyn.
- Biszkopty układamy jeden przy drugim w naczyniu, wykładamy połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy łopatka. Układamy drugą warstwę biszkoptów i nakładamy drugą połowę kremu. Przykryte naczynie wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy dużą ilością gorzkiego kakao.
Łatwe i szybkie przepisy na kolację urodzinową
Jeśli zupełnie nie masz czasu i zależy ci na naprawdę łatwych i szybkich przepisach na kolację urodzinową, polecamy dania, które wykonasz w zaledwie kilka minut.
Szparagi w cieście francuskim
Składniki:
- szparagi zielone
- gotowe ciasto francuskie rolka
- ketchup 2 łyżki
- majonez 2 łyżki
- Odcinamy twarde końcówki szparagów.
- Szparagi wrzucamy do osolonej gotującej się wody na około 4-5 minut.
- Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm, a przestudzone szparagi zawijamy w ciasto i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
- Majonez i ketchup mieszamy i podajemy jako dip.
Pieczone udko z kaczki z pomarańczami i zapiekanymi ziemniakami
Składniki:
- udko z kaczki
- ziemniaki
- pomarańcze
- czosnek
- gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków
- Udka posolić i posypać pieprzem.
- Czosnek obrać, pomarańcze pokroić w plastry.
- Ziemniaki pokroić w ćwiartki i ugotować ze skórką.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni, w żaroodpornym naczyniu ułożyć udka, dodać pomarańcze i tymianek.
- Piec około 70 minut pod przykryciem, 10 minut przed końcem dodać ugotowane ziemniaki i posypać przyprawą do ziemniaków.
Deser z mascarpone i ulubionymi owocami
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 260 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie herbatników
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki, maliny, borówki lub inne ulubione owoce
- Herbatniki kruszymy i wrzucamy na dno pucharków.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ją do mascarpone i mieszamy łyżką na gładką masę.
- Krem przekładam do pucharków i dodajemy owoce. Opcjonalnie posypujemy wiórkami z czekolady.
Pomysły na kolację urodzinową dla partnera i partnerki
Kolacja urodzinowa we dwoje, w blasku świec i muzyce z gramofonu, brzmi jak plan na przyjęcie urodzinowe marzeń. Co przygotować na kolację dla dwojga, aby ten wieczór pełen był zmysłowej przyjemności? Te dania pełne są afrodyzjaków.
Hummus z pieczoną marchewką
Składniki:
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 200 g marchwi
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki pasty tahini
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól 2 łyżki masła
- pół łyżki miodu
- 1-2 łyżki nasion marchwi
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- zimna woda
- oliwa z oliwek
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni, obraną marchew ułożyć na blasze. Skropić ją olejem i posypać delikatnie solą. Piec do miękkości, ok 30-40 minut.
- Do pojemnika malaksera wsypać odsączoną ciecierzycę. Dodać ząbek czosnku i krótko zmiksować. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki upieczoną marchew i pastę tahini oraz sok z cytryny. Zmiksować wszystko na gładką masę dodając w trakcie blendowania zalewę z ciecierzycy, aby pasta miała gładką konsystencję. Doprawić solą i kuminem. Ponownie, ale tym razem krótko zblendować.
- Na patelni rozgrzać masło i zarumienić mini marchewki, smażyć aż zmiękną, dodać miód i wymieszać dokładnie.
- Marchewki przesunąć na bok, dodać troszkę masła i wrzucić nasiona marchwi. Smażyć krótko aż będą chrupiące, mieszając.
- Ułożyć na wierzchu hummusu karmelizowane marchewki oraz prażone nasiona marchwi, delikatnie skropić oliwą i podawać, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub pitą.
Smażone ostrygi
Składniki:
- 8 ostryg
- 2 cytryny
- 1 koper włoski
- koperek
- 100 g panierki panko
- 100 ml cukru
- 100 ml wody
- Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, wodę z cukrem zagotuj i wrzuć plasterki cytryny, gotuj nie oprowadzając do wrzenia, aż cytryna zmięknie.
- Pokrój w cienkie plastry koper włoski i wymieszaj z cytrynowym confit, dodaj pokrojony koperek i oliwę.
- Otwórz ostrygi, wyjmij je z muszli i obtocz w panko, smaż na patelni na rozgrzanej oliwie.
- Włóż ostrygi do muszli i dodaj cytrynowy confit.
Czekoladowe Lava Cake
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- 1 łyżka mąki
- ulubione owoce, lody waniliowe, cukier puder do podania
- Foremki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól i krótko mieszamy na jednolitą masę, ale nie ubijamy.
- Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, wlewamy roztopioną masę czekoladową i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę, następnie wlewamy do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu lekko ostudzamy i serwujemy posypane cukrem pudrem, z dodatkiem lodów i owoców.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado Cristiny Catese
- Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Smoothie ciasto marchewkowe według Hanny Stolińskiej
Autor: Patrycja Sibilska
Źródło zdjęcia głównego: svetikd/Getty Images