Kolacja urodzinowa - pomysły, które sprawią, że to będzie wyjątkowy wieczór

Przyjęcie urodzinowe
Kolacja urodzinowa - pomysły
Źródło: svetikd/Getty Images
Kolacja urodzinowa, która przeniesie gości do krainy kulinarnej przyjemności to duże wyzwanie. Mamy dla was kilka pomysłów na wyśmienite potrawy, w których smaki przenikają się wzajemnie, a każde kolejne danie podkreśla smak poprzedniego i zachęca do dalszej degustacji. Wiemy, że tego dnia równie ważne jest twoje samopoczucie, dlatego przepisy na kolację urodzinową są proste i szybkie w przygotowaniu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak przygotować kolację urodzinową na ciepło,
    • co zrobić na kolację urodzinową dla rodziny,
      • jakie są łatwe i szybkie przepisy na kolację urodzinową,
        • pomysły na kolację urodzinową dla partnera i partnerki.

          Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

          Źródło: Dzień Dobry TVN
          Dania imbirem pachnące
          Dania imbirem pachnące
          Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
          Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
          Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
          Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

          Jak przygotować kolację urodzinową na ciepło

          Ciepłe dania podczas uroczystego posiłku, wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Prostota jest wręcz wskazana, szczególnie kiedy zapraszamy gości na kolację, czyli ostatni posiłek w ciągu dnia. Ciepłe, lekkie i proste potrawy sprawdzą się wtedy najlepiej.

          Przystawki:

          Pieczone pory z sosem z dodatkiem anchois i orzechów

          Składniki:

          • pory 6 sztuk
            • orzechy włoskie 60 g
              • anchois 5 sztuk
                • szalotka 2 sztuki
                  • ocet z czerwonego wina 2 łyżki
                    • oliwa
                      • sól
                        • pieprz

                          Sposób przygotowania:

                          1. Umyte pory obieramy z twardszych liści, odcinamy zieloną ich część, należy ją zachować do przygotowania kolejnej finezyjnej przekąski. Gotujemy w posolonej wodzie około 5 minut.
                            1. Odcedzone pory układamy na blaszce i dokładnie smarujemy oliwą. Pieczemy do zarumienienia, około 15 minut.
                              1. W tym czasie przygotowujemy sos.
                                1. Drobno siekamy orzechy, anchois i szalotkę, wszystkie składniki mieszamy z octem i oliwą, dodajemy sól i pieprz do smaku.
                                  1. Upieczone pory układamy na talerzu i polewamy sosem, doskonale smakują z kleksem kwaśnej śmietany.

                                    Łosoś w pistacjach i popiele z winegretem mango

                                    Składniki:

                                    • surowy łosoś w kawałku bez skóry 300 g
                                      • pistacje garść
                                        • zielone liście pora
                                          • mango 1 sztuka
                                            • ocet balsamiczny
                                              • kolendra lub natka pietruszki
                                                • limonka lub cytryna
                                                  • miód

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Liście pora układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż do zwęglenia. Przestudzone kruszymy na popiół.
                                                      1. Łososia kroimy w kubiki wielkości kęsa i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Pistacje szatkujemy drobno.
                                                        1. Upieczonego łososia obtaczamy w pistacjach i popiele.
                                                          1. Do wykonania sosu potrzebujemy pół szklanki puree z mango.
                                                            1. W tym celu połowę obranego owocu miksujemy na gładką masę, dodajemy 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę miodu oraz bardzo drobno posiekaną kolendrę lub limonkę, całość mieszamy i tak przygotowanym sos podajemy do kubików z łososia.

                                                              Danie główne: Krewetki w czerwonym curry

                                                              Składniki:

                                                              • krewetki 300 g
                                                                • olej kokosowy 1 łyżka
                                                                  • czerwona pasta curry 2 łyżki
                                                                    • mleczko kokosowe puszka
                                                                      • sos rybny 2 łyżki
                                                                        • cukier kokosowy 1 łyżeczka
                                                                          • kolendra do posypania

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj pastę curry, podgrzewaj mieszając, kiedy uwolni się aromat dodaj krewetki i dobrze wymieszaj, dopraw sosem rybnym i cukrem kokosowym smażąc około 3 minut na patelni.
                                                                              1. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i całość zagotuj. Na koniec posyp kolendrą. Można podawać z ryżem lub chrupiącą bagietką.

                                                                                Deser: Ryżowy pudding z mango

                                                                                Składniki:

                                                                                • mleko 1 litr
                                                                                  • mleko kokosowe 1 puszka
                                                                                    • ryż 200 g
                                                                                      • mango 1/2 owocu
                                                                                        • płatki migdałowe 1 łyżka
                                                                                          • wiórki kokosowe 1 łyżka

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            1. Mleko krowie i mleko kokosowe z ryżem, płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi i cukrem gotujemy 10 minut, na wolnym ogniu, często mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna.
                                                                                              1. Przekładamy do miseczek, dekorujemy mango, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.

                                                                                                Co zrobić na kolację urodzinową dla rodziny

                                                                                                Przygotowując kolację urodzinową dla rodziny, warto wybrać dania lubiane przez dorosłych i dzieci. Świetnie sprawdzi się kuchnia włoska, w której królują makarony i pizza. Zwieńczeniem niech będzie tradycyjny włoski deser - tiramisu. Gwarantujemy, że absolutnie każdy będzie zachwycony.

                                                                                                Zupa krem z pomidorów z bazylią

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 2 kg pomidorów malinowych i bawole serce
                                                                                                  • 6 ząbków czosnku
                                                                                                    • 4 łyżki oliwy
                                                                                                      • sól
                                                                                                        • 1 kromka suchego chleba
                                                                                                          • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                                                                            • pieprz czarny
                                                                                                              • szczypta cynamonu
                                                                                                                • 1, 5 szklanki bulionu lub wody
                                                                                                                  • bazylia do podania

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. Pokrojone pomidory polewamy oliwą, posypujemy solą i pierzem, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku.
                                                                                                                      1. Wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę, rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
                                                                                                                        1. Upieczone pomidory przekładamy wraz z powstałym sosem i czosnkiem do garczka, dodajemy kromkę suchego chleba, ocet balsamiczny i cynamon, wlewamy bulion lub wodę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
                                                                                                                          1. Miksujemy na krem, niekoniecznie zupełnie gładki. Dekorujemy bazylią i odrobiną oliwy.

                                                                                                                            Spaghetti bolonese

                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                            • 150 g boczku
                                                                                                                              • 1 cebula
                                                                                                                                • 2 łodygi selera naciowego
                                                                                                                                  • 1 marchewka
                                                                                                                                    • 2 łyżki oliwy
                                                                                                                                      • 500 g mielonego mięsa wołowego
                                                                                                                                        • 1 szklanka czerwonego wina
                                                                                                                                          • 1 szklanka gorącego bulionu
                                                                                                                                            • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                                                                                                              • 1 puszka obranych pomidorów
                                                                                                                                                • 1/2 szklanki mleka
                                                                                                                                                  • makaron spaghetti
                                                                                                                                                    • parmezan

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      1. Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na dużej patelni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli wrzucamy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę, podsmażamy chwilę i przekładamy do garczka.
                                                                                                                                                        1. Na patelni podsmażamy mięso i dodajemy do garczka z boczkiem i warzywami. Dolewamy wino i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, około 5 minut.
                                                                                                                                                          1. Podlewamy gorącym bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, doprawiając solą i pieprzem.
                                                                                                                                                            1. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny, pamiętając aby od czasu do czasu mieszać sos.
                                                                                                                                                              1. Po godzinie gotowania dodajemy mleko. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti, posypujemy startym parmezanem.

                                                                                                                                                                Tiramisu

                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                • 6 żółtek
                                                                                                                                                                  • 3 białka
                                                                                                                                                                    • 160 g drobnego cukru
                                                                                                                                                                      • 500 g serka mascarpone
                                                                                                                                                                        • 250 g biszkoptów do tiramisu
                                                                                                                                                                          • 300 ml mocnej kawy
                                                                                                                                                                            • 60 ml wina Marsala
                                                                                                                                                                              • kakao gorzkie

                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                1. Zaparzamy kawę i zostawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy wino i mieszamy. Oddzielamy starannie żółtka od białek.
                                                                                                                                                                                  1. Do żółtek dodajemy 2/3 cukru z wymienionych składników i ucieramy mikserem, aż masa będzie puszysta i jasna.
                                                                                                                                                                                    1. Ubijamy białka na sztywną pianę, a na koniec dodajemy pozostałe 1/3 cukru i dalej ubijamy do powstania sztywnej i połyskującej piany.
                                                                                                                                                                                      1. Żółtka łączymy z mascarpone i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie do masy żółtkowo-serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
                                                                                                                                                                                        1. Biszkopty namaczamy delikatnie i pojedynczo, zanurzając na sekundę w kawie z winem Marsala z obu stron, ale tak by biszkopty nie przesiąkły, a tylko lekko z wierzchu wchłonęły płyn.
                                                                                                                                                                                          1. Biszkopty układamy jeden przy drugim w naczyniu, wykładamy połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy łopatka. Układamy drugą warstwę biszkoptów i nakładamy drugą połowę kremu. Przykryte naczynie wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy dużą ilością gorzkiego kakao.

                                                                                                                                                                                            Łatwe i szybkie przepisy na kolację urodzinową

                                                                                                                                                                                            Jeśli zupełnie nie masz czasu i zależy ci na naprawdę łatwych i szybkich przepisach na kolację urodzinową, polecamy dania, które wykonasz w zaledwie kilka minut.

                                                                                                                                                                                            Szparagi w cieście francuskim

                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                            • szparagi zielone
                                                                                                                                                                                              • gotowe ciasto francuskie rolka
                                                                                                                                                                                                • ketchup 2 łyżki
                                                                                                                                                                                                  • majonez 2 łyżki
                                                                                                                                                                                                    1. Odcinamy twarde końcówki szparagów.
                                                                                                                                                                                                      1. Szparagi wrzucamy do osolonej gotującej się wody na około 4-5 minut.
                                                                                                                                                                                                        1. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm, a przestudzone szparagi zawijamy w ciasto i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
                                                                                                                                                                                                          1. Majonez i ketchup mieszamy i podajemy jako dip.

                                                                                                                                                                                                            Pieczone udko z kaczki z pomarańczami i zapiekanymi ziemniakami

                                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                                            • udko z kaczki
                                                                                                                                                                                                              • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                • pomarańcze
                                                                                                                                                                                                                  • czosnek
                                                                                                                                                                                                                    • gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                      • sól
                                                                                                                                                                                                                        • pieprz
                                                                                                                                                                                                                          • gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków
                                                                                                                                                                                                                            1. Udka posolić i posypać pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                              1. Czosnek obrać, pomarańcze pokroić w plastry.
                                                                                                                                                                                                                                1. Ziemniaki pokroić w ćwiartki i ugotować ze skórką.
                                                                                                                                                                                                                                  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, w żaroodpornym naczyniu ułożyć udka, dodać pomarańcze i tymianek.
                                                                                                                                                                                                                                    1. Piec około 70 minut pod przykryciem, 10 minut przed końcem dodać ugotowane ziemniaki i posypać przyprawą do ziemniaków.

                                                                                                                                                                                                                                      Deser z mascarpone i ulubionymi owocami

                                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                      • 250 g mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                        • 260 ml śmietanki kremówki
                                                                                                                                                                                                                                          • 1 opakowanie herbatników
                                                                                                                                                                                                                                            • 2 łyżki cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                              • truskawki, maliny, borówki lub inne ulubione owoce
                                                                                                                                                                                                                                                1. Herbatniki kruszymy i wrzucamy na dno pucharków.
                                                                                                                                                                                                                                                  1. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ją do mascarpone i mieszamy łyżką na gładką masę.
                                                                                                                                                                                                                                                    1. Krem przekładam do pucharków i dodajemy owoce. Opcjonalnie posypujemy wiórkami z czekolady.

                                                                                                                                                                                                                                                      Pomysły na kolację urodzinową dla partnera i partnerki

                                                                                                                                                                                                                                                      Kolacja urodzinowa we dwoje, w blasku świec i muzyce z gramofonu, brzmi jak plan na przyjęcie urodzinowe marzeń. Co przygotować na kolację dla dwojga, aby ten wieczór pełen był zmysłowej przyjemności? Te dania pełne są afrodyzjaków.

                                                                                                                                                                                                                                                      Hummus z pieczoną marchewką

                                                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                      • 200 g ciecierzycy z puszki
                                                                                                                                                                                                                                                        • 200 g marchwi
                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                            • 3-4 łyżki pasty tahini
                                                                                                                                                                                                                                                              • sok wyciśnięty z połowy cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                • sól 2 łyżki masła
                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół łyżki miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1-2 łyżki nasion marchwi
                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1-2 łyżki oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 łyżeczka kuminu mielonego
                                                                                                                                                                                                                                                                          • zimna woda
                                                                                                                                                                                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, obraną marchew ułożyć na blasze. Skropić ją olejem i posypać delikatnie solą. Piec do miękkości, ok 30-40 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Do pojemnika malaksera wsypać odsączoną ciecierzycę. Dodać ząbek czosnku i krótko zmiksować. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki upieczoną marchew i pastę tahini oraz sok z cytryny. Zmiksować wszystko na gładką masę dodając w trakcie blendowania zalewę z ciecierzycy, aby pasta miała gładką konsystencję. Doprawić solą i kuminem. Ponownie, ale tym razem krótko zblendować.
                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić mini marchewki, smażyć aż zmiękną, dodać miód i wymieszać dokładnie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Marchewki przesunąć na bok, dodać troszkę masła i wrzucić nasiona marchwi. Smażyć krótko aż będą chrupiące, mieszając.
                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Ułożyć na wierzchu hummusu karmelizowane marchewki oraz prażone nasiona marchwi, delikatnie skropić oliwą i podawać, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub pitą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Smażone ostrygi

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 8 ostryg
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 koper włoski
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • koperek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 100 g panierki panko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 100 ml cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100 ml  wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, wodę z cukrem zagotuj i wrzuć plasterki cytryny, gotuj nie oprowadzając do wrzenia, aż cytryna zmięknie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Pokrój w cienkie plastry koper włoski i wymieszaj z cytrynowym confit, dodaj pokrojony koperek i oliwę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Otwórz ostrygi, wyjmij je z muszli i obtocz w panko, smaż na patelni na rozgrzanej oliwie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Włóż ostrygi do muszli i dodaj cytrynowy confit.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Czekoladowe Lava Cake

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100 g gorzkiej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • mała szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 łyżka mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ulubione owoce, lody waniliowe, cukier puder do podania
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Foremki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól i krótko mieszamy na jednolitą masę, ale nie ubijamy. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, wlewamy roztopioną masę czekoladową i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę, następnie wlewamy do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu lekko ostudzamy i serwujemy posypane cukrem pudrem, z dodatkiem lodów i owoców.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Autor: Patrycja Sibilska

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: svetikd/Getty Images

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości