Kolacja urodzinowa - pomysły, które sprawią, że to będzie wyjątkowy wieczór

Przyjęcie urodzinowe
Kolacja urodzinowa - pomysły
Źródło: svetikd/Getty Images
Kolacja urodzinowa, która przeniesie gości do krainy kulinarnej przyjemności to duże wyzwanie. Mamy dla was kilka pomysłów na wyśmienite potrawy, w których smaki przenikają się wzajemnie, a każde kolejne danie podkreśla smak poprzedniego i zachęca do dalszej degustacji. Wiemy, że tego dnia równie ważne jest twoje samopoczucie, dlatego przepisy na kolację urodzinową są proste i szybkie w przygotowaniu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak przygotować kolację urodzinową na ciepło,
  • co zrobić na kolację urodzinową dla rodziny,
  • jakie są łatwe i szybkie przepisy na kolację urodzinową,
  • pomysły na kolację urodzinową dla partnera i partnerki.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

DD_20211119_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Jak przygotować kolację urodzinową na ciepło

Ciepłe dania podczas uroczystego posiłku, wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Prostota jest wręcz wskazana, szczególnie kiedy zapraszamy gości na kolację, czyli ostatni posiłek w ciągu dnia. Ciepłe, lekkie i proste potrawy sprawdzą się wtedy najlepiej.

Przystawki:

Pieczone pory z sosem z dodatkiem anchois i orzechów

Składniki:

  • pory 6 sztuk
  • orzechy włoskie 60 g
  • anchois 5 sztuk
  • szalotka 2 sztuki
  • ocet z czerwonego wina 2 łyżki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte pory obieramy z twardszych liści, odcinamy zieloną ich część, należy ją zachować do przygotowania kolejnej finezyjnej przekąski. Gotujemy w posolonej wodzie około 5 minut.
  2. Odcedzone pory układamy na blaszce i dokładnie smarujemy oliwą. Pieczemy do zarumienienia, około 15 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy sos.
  4. Drobno siekamy orzechy, anchois i szalotkę, wszystkie składniki mieszamy z octem i oliwą, dodajemy sól i pieprz do smaku.
  5. Upieczone pory układamy na talerzu i polewamy sosem, doskonale smakują z kleksem kwaśnej śmietany.

Łosoś w pistacjach i popiele z winegretem mango

Składniki:

  • surowy łosoś w kawałku bez skóry 300 g
  • pistacje garść
  • zielone liście pora
  • mango 1 sztuka
  • ocet balsamiczny
  • kolendra lub natka pietruszki
  • limonka lub cytryna
  • miód

Sposób przygotowania:

  1. Liście pora układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż do zwęglenia. Przestudzone kruszymy na popiół.
  2. Łososia kroimy w kubiki wielkości kęsa i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Pistacje szatkujemy drobno.
  3. Upieczonego łososia obtaczamy w pistacjach i popiele.
  4. Do wykonania sosu potrzebujemy pół szklanki puree z mango.
  5. W tym celu połowę obranego owocu miksujemy na gładką masę, dodajemy 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę miodu oraz bardzo drobno posiekaną kolendrę lub limonkę, całość mieszamy i tak przygotowanym sos podajemy do kubików z łososia.

Danie główne: Krewetki w czerwonym curry

Składniki:

  • krewetki 300 g
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • czerwona pasta curry 2 łyżki
  • mleczko kokosowe puszka
  • sos rybny 2 łyżki
  • cukier kokosowy 1 łyżeczka
  • kolendra do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj pastę curry, podgrzewaj mieszając, kiedy uwolni się aromat dodaj krewetki i dobrze wymieszaj, dopraw sosem rybnym i cukrem kokosowym smażąc około 3 minut na patelni.
  2. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i całość zagotuj. Na koniec posyp kolendrą. Można podawać z ryżem lub chrupiącą bagietką.

Deser: Ryżowy pudding z mango

Składniki:

  • mleko 1 litr
  • mleko kokosowe 1 puszka
  • ryż 200 g
  • mango 1/2 owocu
  • płatki migdałowe 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko krowie i mleko kokosowe z ryżem, płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi i cukrem gotujemy 10 minut, na wolnym ogniu, często mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna.
  2. Przekładamy do miseczek, dekorujemy mango, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.

Co zrobić na kolację urodzinową dla rodziny

Przygotowując kolację urodzinową dla rodziny, warto wybrać dania lubiane przez dorosłych i dzieci. Świetnie sprawdzi się kuchnia włoska, w której królują makarony i pizza. Zwieńczeniem niech będzie tradycyjny włoski deser - tiramisu. Gwarantujemy, że absolutnie każdy będzie zachwycony.

Zupa krem z pomidorów z bazylią

Składniki:

  • 2 kg pomidorów malinowych i bawole serce
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 kromka suchego chleba
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz czarny
  • szczypta cynamonu
  • 1, 5 szklanki bulionu lub wody
  • bazylia do podania

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone pomidory polewamy oliwą, posypujemy solą i pierzem, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku.
  2. Wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę, rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  3. Upieczone pomidory przekładamy wraz z powstałym sosem i czosnkiem do garczka, dodajemy kromkę suchego chleba, ocet balsamiczny i cynamon, wlewamy bulion lub wodę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
  4. Miksujemy na krem, niekoniecznie zupełnie gładki. Dekorujemy bazylią i odrobiną oliwy.

Spaghetti bolonese

Składniki:

  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1/2 szklanki mleka
  • makaron spaghetti
  • parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na dużej patelni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli wrzucamy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę, podsmażamy chwilę i przekładamy do garczka.
  2. Na patelni podsmażamy mięso i dodajemy do garczka z boczkiem i warzywami. Dolewamy wino i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, około 5 minut.
  3. Podlewamy gorącym bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, doprawiając solą i pieprzem.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny, pamiętając aby od czasu do czasu mieszać sos.
  5. Po godzinie gotowania dodajemy mleko. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti, posypujemy startym parmezanem.

Tiramisu

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 160 g drobnego cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów do tiramisu
  • 300 ml mocnej kawy
  • 60 ml wina Marsala
  • kakao gorzkie

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy kawę i zostawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy wino i mieszamy. Oddzielamy starannie żółtka od białek.
  2. Do żółtek dodajemy 2/3 cukru z wymienionych składników i ucieramy mikserem, aż masa będzie puszysta i jasna.
  3. Ubijamy białka na sztywną pianę, a na koniec dodajemy pozostałe 1/3 cukru i dalej ubijamy do powstania sztywnej i połyskującej piany.
  4. Żółtka łączymy z mascarpone i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie do masy żółtkowo-serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  5. Biszkopty namaczamy delikatnie i pojedynczo, zanurzając na sekundę w kawie z winem Marsala z obu stron, ale tak by biszkopty nie przesiąkły, a tylko lekko z wierzchu wchłonęły płyn.
  6. Biszkopty układamy jeden przy drugim w naczyniu, wykładamy połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy łopatka. Układamy drugą warstwę biszkoptów i nakładamy drugą połowę kremu. Przykryte naczynie wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy dużą ilością gorzkiego kakao.

Łatwe i szybkie przepisy na kolację urodzinową

Jeśli zupełnie nie masz czasu i zależy ci na naprawdę łatwych i szybkich przepisach na kolację urodzinową, polecamy dania, które wykonasz w zaledwie kilka minut.

Szparagi w cieście francuskim

Składniki:

  • szparagi zielone
  • gotowe ciasto francuskie rolka
  • ketchup 2 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  1. Odcinamy twarde końcówki szparagów.
  2. Szparagi wrzucamy do osolonej gotującej się wody na około 4-5 minut.
  3. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm, a przestudzone szparagi zawijamy w ciasto i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
  4. Majonez i ketchup mieszamy i podajemy jako dip.

Pieczone udko z kaczki z pomarańczami i zapiekanymi ziemniakami

Składniki:

  • udko z kaczki
  • ziemniaki
  • pomarańcze
  • czosnek
  • gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków
  1. Udka posolić i posypać pieprzem.
  2. Czosnek obrać, pomarańcze pokroić w plastry.
  3. Ziemniaki pokroić w ćwiartki i ugotować ze skórką.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, w żaroodpornym naczyniu ułożyć udka, dodać pomarańcze i tymianek.
  5. Piec około 70 minut pod przykryciem, 10 minut przed końcem dodać ugotowane ziemniaki i posypać przyprawą do ziemniaków.

Deser z mascarpone i ulubionymi owocami

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 260 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie herbatników
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki, maliny, borówki lub inne ulubione owoce
  1. Herbatniki kruszymy i wrzucamy na dno pucharków.
  2. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ją do mascarpone i mieszamy łyżką na gładką masę.
  3. Krem przekładam do pucharków i dodajemy owoce. Opcjonalnie posypujemy wiórkami z czekolady.

Pomysły na kolację urodzinową dla partnera i partnerki

Kolacja urodzinowa we dwoje, w blasku świec i muzyce z gramofonu, brzmi jak plan na przyjęcie urodzinowe marzeń. Co przygotować na kolację dla dwojga, aby ten wieczór pełen był zmysłowej przyjemności? Te dania pełne są afrodyzjaków.

Hummus z pieczoną marchewką

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 200 g marchwi
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól 2 łyżki masła
  • pół łyżki miodu
  • 1-2 łyżki nasion marchwi
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • zimna woda
  • oliwa z oliwek
  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, obraną marchew ułożyć na blasze. Skropić ją olejem i posypać delikatnie solą. Piec do miękkości, ok 30-40 minut.
  2. Do pojemnika malaksera wsypać odsączoną ciecierzycę. Dodać ząbek czosnku i krótko zmiksować. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki upieczoną marchew i pastę tahini oraz sok z cytryny. Zmiksować wszystko na gładką masę dodając w trakcie blendowania zalewę z ciecierzycy, aby pasta miała gładką konsystencję. Doprawić solą i kuminem. Ponownie, ale tym razem krótko zblendować.
  3. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić mini marchewki, smażyć aż zmiękną, dodać miód i wymieszać dokładnie.
  4. Marchewki przesunąć na bok, dodać troszkę masła i wrzucić nasiona marchwi. Smażyć krótko aż będą chrupiące, mieszając.
  5. Ułożyć na wierzchu hummusu karmelizowane marchewki oraz prażone nasiona marchwi, delikatnie skropić oliwą i podawać, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub pitą.

Smażone ostrygi

Składniki:

  • 8 ostryg
  • 2 cytryny
  • 1 koper włoski
  • koperek
  • 100 g panierki panko
  • 100 ml cukru
  • 100 ml  wody
  1. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, wodę z cukrem zagotuj i wrzuć plasterki cytryny, gotuj nie oprowadzając do wrzenia, aż cytryna zmięknie.
  2. Pokrój w cienkie plastry koper włoski i wymieszaj z cytrynowym confit, dodaj pokrojony koperek i oliwę.
  3. Otwórz ostrygi, wyjmij je z muszli i obtocz w panko, smaż na patelni na rozgrzanej oliwie.
  4. Włóż ostrygi do muszli i dodaj cytrynowy confit.

Czekoladowe Lava Cake

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • ulubione owoce, lody waniliowe, cukier puder do podania
  1. Foremki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  3. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
  4. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól i krótko mieszamy na jednolitą masę, ale nie ubijamy. 
  5. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, wlewamy roztopioną masę czekoladową i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę, następnie wlewamy do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika.
  6. Pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu lekko ostudzamy i serwujemy posypane cukrem pudrem, z dodatkiem lodów i owoców.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!