Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado Cristiny Catese

Poke bowl ze szpinakiem
Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado Cristiny Catese
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News.
Poke to hawajski termin na rzeczy pokrojone w kostkę. Wymawia się go "poh-kay". Jest to danie z ryżu, do którego dodaje się najczęściej surową rybę i roślinne dodatki. Potrawa nazywana jest również hawajskim poke, sushi poke lub poke bowl. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała, jak przygotować Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado. Sprawdź jej przepis. 

Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia,
    • 80 g ryżu,
      • 100 g szpinaku,
        • 50 g grochu,
          • 1 awokado,
            • szczypiorek,
              • 2 cm świeżego imbiru,
                • olej sezamowy,
                  • 1 1/2 łyżki stołowej sosu sojowego,
                    • 1 łyżka stołowa białych nasion sezamu,
                      • 1 łyżka stołowa czarnuszki,
                        • 1 łyżka octu balsamicznego.

                          Sposób przygotowania poke ze szpinakiem

                          1. Ugotować ryż.
                            1. Umyj i osusz szpinak.
                              1. Blanszuj groszek w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie przepłucz go pod zimną wodą i odcedź.
                                1. Usuń skórę z fileta łososia, pokrój go w kostkę i umieść w misce.
                                  1. Przygotować sos z sosu sojowego, oleju sezamowego, octu balsamicznego i połowy świeżo startego imbiru, dobrze wymieszać i skropić nim łososia, a następnie odstawić.
                                    1. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w paski.
                                      1. Uprażyć sezam.
                                        1. W tym momencie komponujemy danie.
                                          1. Można wybrać ryż jako podstawę, a następnie ułożyć składniki na wierzchu, lub ułożyć składniki obok siebie - ja lubię ten sposób.
                                            1. Dodaj szczypiorek, trochę więcej imbiru i sosu sojowego, a na koniec sezam i nasiona czarnuszki.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Cristina Catese

                                              Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News.

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości