Smaczna kuchnia na Mazurach. Mikołaj Rey polecił najlepsze miejsca

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mazurska uczta Reya
Mazurska uczta Reya
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Konno przez świat
Konno przez świat
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Połączył podróże z treningami
Połączył podróże z treningami
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Do zobaczenia w Bolonii
Do zobaczenia w Bolonii
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Rowerem przez Afrykę
Rowerem przez Afrykę
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Od 7 lat na piechotę przez świat
Od 7 lat na piechotę przez świat
Mazury cieszą się wielkim zainteresowaniem Polaków szczególnie w okresie wakacyjnym. Urokliwe jeziora i świeże ryby przyciągają tysiące turystów. W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey postanowił odwiedzić najbardziej smaczne miejsca.

Żeglarska smażalnia na jeziorze Szymon

Mikołaj Rey w towarzystwie sternika Marcina Szczubełka wybrał się na wycieczkę łódką po jeziorze Szymon. Okazuje się, że to właśnie tam położona jest niezwykła smażalnia. Nie ma ona połączenia z lądem i dryfuje na barce. Choć w tym rejonie można z powodzeniem złowić sandacza, sielawę i okonia, największym zainteresowaniem smakoszy tam cieszy się miętus.

- 11 lat temu postanowiłem zakończyć pracę w Warszawie. Miałem tam firmę drogowo-budowlaną, a tu sobie dom na stare lata wybudowałem. Stwierdziłem, że jeżeli jest taki duży ruch ludzi na tym jeziorku, to ja będę miał blisko pracę. (...) Zawsze biorę ryby z połowów zimowych. Wtedy są najlepsze warunki. (...) Klienci zazwyczaj chcieli sandacza, ale od iluś lat proszę, żeby spróbowali miętusa. Po tym, jak spróbują tego miętusa, już o sandacza nie proszą - mówił właściciel Żeglarskiej Smażalni, Adam Nicewicz.

Kucharz, który jest muzykiem

Następnie Mikołaj Rey spotkał się z kucharzem i wokalistą. Rui Teles to rodowity Portugalczyk, który najpierw zakochał się w dziewczynie z Mazur, a później w samych Mazurach. Porzucił wybrzeże Atlantyku i posadę nauczyciela wychowania fizycznego, by osiąść w Polsce i raczyć klientów portugalską kuchnią. Jak znalazł się w Sztynorcie?

- Mieszkałem jakiś czas w Polsce, ale myślałem o powrocie do Portugalii. Nie było tu gorąca, a za dużo komarów. Mój szwagier Kamil poprosił mnie, żebym w porcie w Sztynorcie zajął się gotowaniem. Powiedziałem: "Czemu nie?" i to się okazało najlepszą decyzją, jaką kiedykolwiek podjąłem - zdradził Rui Teles w naszym programie.

Teraz Rui Teles prowadzi food-truck Prato do Dia (po polsku: danie dnia), który stoi w pobliżu Baby Pruskiej. Momentalnie wpada on w oko, bo jest żółty i ma namalowane podobizny portugalskich poetów oraz bohaterów, które są dziełem Nuno Saraiva - znanego w Portugalii grafika. W Dzień Dobry TVN Rui Teles przyrządził jedno ze swoich popisowych dań z ośmiornicy, małych ośmiornic i krewetek. Zdradził też, że na Mazurach poznał gitarzystkę Krzysię Górniak, z którą założył zespół Astrolab. Właśnie nagrali pierwszy materiał.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości