Pobyt nad morzem bez wizyty w smażalni? Wiele osób nie potrafi sobie tego wyobrazić. Ale nawet świeża ryba prosto z kutra, często okazuje się, świeżo rozmrożoną. Jak znaleźć dobrą rybę nad polskim morzem? Sprawie przyjrzeli się reporterzy programu Uwaga TVN.
Smażalnie w nadmorskich kurortach kuszą turystów "świeżymi rybkami". Sęk w tym, że wiele z nich wcale nie pochodzi z Morza Bałtyckiego. Sprawdź, jak nie dać się oszukać.
Mazury cieszą się wielkim zainteresowaniem Polaków szczególnie w okresie wakacyjnym. Urokliwe jeziora i świeże ryby przyciągają tysiące turystów. W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey postanowił odwiedzić najbardziej smaczne miejsca.
W sieci krążą tzw. "paragony grozy" z tegorocznej majówki. Ile trzyosobowa rodzina zapłaciła w Międzyzdrojach za zestaw z rybą, frytkami i surówką?
Świeża bałtycka rybka prosto z kutra? Właściciele nadbałtyckich smażalni ryb przyznają, że większość ryb, które podają, nigdy nie pływała w naszym morzu. Ryb w Bałtyku jest coraz mniej, a małe, rodzime rybołówstwo umiera. Temat został poruszony w magazynie Uwaga! TVN.
Latem było "walenie i nieopanowane wygradzanie piasku". A teraz, po zakończonym sezonie, jest cisza oraz "morza szum, ptaków śpiew, złota plaża pośród drzew". Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer zabrał nas do nadmorskich miejscowości, aby sprawdzić, "do czego można dojść idąc pustą plażą", co po sezonie można zjeść w smażalniach ryb, co robią mieszkańcy nadmorskich miasteczek i czy bez turystów jest tam teraz klimat.