Pomorze. Co wykazały kontrole w smażalniach ryb?
Inspektorzy przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach. Jak przekazała PAP kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE w Gdańsku Katarzyna Waluszko, w 44 stwierdzono nieprawidłowości. Zaliczają się do nich m.in.:
- niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu;
- brak czystości bieżącej;
- środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych;
- niewłaściwe warunki przechowywania żywności.
- Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. zł - poinformowała Katarzyna Waluszko.
Klienci smażalni skarżyli się na dolegliwości żołądkowe
Co więcej, w związku ze zgłoszeniami konsumentów przeprowadzono 7 kontroli interwencyjnych, a podczas 5 potwierdzono zasadność interwencji. Okazało się, że przyczynami zawiadomienia były:
- dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków,
- niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny,
- nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.
- Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP - przypomniała w rozmowie z PAP Katarzyna Waluszko.
Jak dodała, w trakcie kontroli inspektorzy sprawdzają m.in. czystość, przechowywanie surowców czy mycie sprzętu.
Więcej na stronie TVN24.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kontrole kebabów w całej Polsce. Wyniki budzą niepokój. "Różnego rodzaju nieprawidłowości"
- GIS wycofuje ze sprzedaży partię chipsów. "Mogą stanowić zagrożenie"
- Salmonella w jajach sprzedawanych w popularnej sieci. "Spożycie może prowadzić do wymiotów i biegunki"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: PAP/tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Alexander Spatari/Getty Images