Kontrole sanitarne w pomorskich smażalniach. Wyniki pozostawiają wiele do życzenia. Posypały się grzywny

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ryba z grilla
Ryba z grilla
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych, niewłaściwe warunki przechowywania żywności - to początek listy zarzutów Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) wobec pomorskich smażalni. Inspektorzy od początku roku przeprowadzili 135 kontroli. W ilu miejscach stwierdzono nieprawidłowości?

Pomorze. Co wykazały kontrole w smażalniach ryb?

Inspektorzy przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach. Jak przekazała PAP kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE w Gdańsku Katarzyna Waluszko, w 44 stwierdzono nieprawidłowości. Zaliczają się do nich m.in.:

  • niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu;
    • brak czystości bieżącej;
      • środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych;
        • niewłaściwe warunki przechowywania żywności.

          - Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. zł - poinformowała Katarzyna Waluszko.

          Klienci smażalni skarżyli się na dolegliwości żołądkowe

          Co więcej, w związku ze zgłoszeniami konsumentów przeprowadzono 7 kontroli interwencyjnych, a podczas 5 potwierdzono zasadność interwencji. Okazało się, że przyczynami zawiadomienia były:

          • dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków,
            • niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny,
              • nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.

                - Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP - przypomniała w rozmowie z PAP Katarzyna Waluszko.

                Jak dodała, w trakcie kontroli inspektorzy sprawdzają m.in. czystość, przechowywanie surowców czy mycie sprzętu.

                Więcej na stronie TVN24.

                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                Zobacz także:

                Autor: Dominika Czerniszewska

                Źródło: PAP/tvn24.pl

                Źródło zdjęcia głównego: Alexander Spatari/Getty Images

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana