Aktualna cena jagód
Obecnie jagody kosztują więcej niż w ubiegłym roku. Główną przyczyną podwyżek są upały i susza. Trudne warunki powodują, że tych owoców w lasach jest znacznie mniej. Na ceny wpływa również trwająca inflacja.
Na giełdzie w Broniszach ceny hurtowe wynoszą 27-32 zł za kilogram. Na giełdzie Elizówka z kolei jagody kosztują 24-26 zł za kilogram. Nieco zdrożej jest na poznańskiej giełdzie, tam cena to 30-33 zł za kilogram.
Na bazarkach, straganach i w przydrożnych punktach jagody sprzedawane są zwykle w słoikach o pojemności 1,5 l. Przyjmuje się, że litr jagód to około 0,6 kilograma. Czyli w takim słoiku będzie średnio 1,2 kg jagód. Ceny słoika są różne, w zależności od miejsca i wahają się od 20 do nawet 40 zł.
Jagody w kuchni - inspiracje
Jagody można jeść na surowo i wykorzystywać w różnych daniach - sałatkach, zupach, wypiekach. W naszej kuchni znajdziecie dużo różnych przepisów na jagody. Poniżej niektóre z nich:
- Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce
- Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
- Jagody w kuchni. Przepisy na desery z jagodami wg Basi Ritz
- Jagodowa kawa mrożona. Idealna propozycja na lato
- Zupa jagodowa - prosty przepis na sezonowy przysmak
Więcej przepisów w kuchni Dzień Dobry TVN.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF