Jagody w kuchni. Przepisy na desery z jagodami wg Basi Ritz

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN jagodowe szaleństwo w wykonaniu Basi Ritz. Poznajcie jej przepisy na tort naleśnikowy z jagodami, lody jagodowe, jagodowy deser mascarpone, jagodowy chutney, smoothie i tartaletki z jagodami. PYCHA!

Zobacz też: Romantyczna kolacja w domu – pomysły na potrawy i przygotowanie wystroju >>> 

Tort naleśnikowy z jagodami

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 100 g mąki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka

Krem

  • 500 g jagód
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania usztywniacza do bitej śmietany

Dodatkowo

  • 50 g posiekanych pistacji
  • płatki kokosa (opcjonalnie, do dekoracji)
  • listki bazylii lub mięty
  • klarowane masło do smażenia naleśników

Sposób wykonania

  • żółtka oddzielić od białek. do żółtek dodać 3 łyżki wody, 100 g cukru i ubijać mikserem przez 5 minut.
  • białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. ubijając dalej, dodawać po łyżce 50 g cukru, aż powstanie lśniąca masa.
  • obie mąki, proszek do pieczenia i migdały wymieszać i dodać do masy żółtkowej, ubijając mikserem na małych obrotach. do masy dodać ¼ masy białkowej, wymieszać. dodać resztę i delikatnie wymieszać szpatułką. pod koniec powoli dodawać mleko delikatnie mieszając.
  • małą patelnię o średnicy ok. 20 cm dobrze rozgrzać, dodać odrobinę klarowanego masła i usmażyć (na wolnym ogniu) po kolei 5 naleśników. studzić na kratce.
  • jagody umyć, część odłożyć do dekoracji. śmietanę ubić dodając usztywniacz i cukier waniliowy. do ubitej śmietany dodać jagody, wymieszać.
  • na talerzu ułożyć naleśnika, na nim krem, posypać pistacjami. czynność powtarzać do ostatniego naleśnika. ostatnią warstwą powinien być krem. tort przybrać listkami bazylii lub mięty i płatkami kokosa.
  • przechowywać w lodówce.

Zobacz też: Suflet czekoladowy, z parmezanem lub jabłkami. 3 proste przepisy na każdą okazję! >>>

Ekspresowe lody jagodowe

Składniki na 4 – 6 porcji

  • 500 g mrożonych jagód
  • 200 g jogurtu greckiego*
  • miód płynny o delikatnym smaku (np. akacjowy)
  • odrobina soku z cytryny
  • *w wersji niedietetycznej można zastąpić śmietaną 36% np. z piątnicy

Sposób wykonania

  • jagody wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • truskawki i jogurt umieścić w wysokim pojemniku blendera lub maszyny kuchennej, dodać 2 – 3 łyżki miodu (do smaku) i sok, zmiksować dokładnie blenderem. dosmakować ewentualnie miodem.
  • jeżeli masa lodowa zrobiła się w trakcie przygotowania zbyt płynna, wstawić do zamrażarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jagodowy deser z mascarpone w słoiczku

Składniki na ok. 4 porcje

  • 500 g mascarpone
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru i odrobinę do dodania do białek
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 300 g jagód
  • ciasteczka amarettini
  • ciemna czekolada
  • listki świeżej mięty

Sposób wykonania

  • Jagody umyć i wysuszyć. W misce umieścić mascarpone, żółtka, cukier i likier pomarańczowy. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Białka ubić „na sztywno”, pod koniec ubijania dodać trochę cukru i ubijać dalej, aż masa będzie lśniąca. Śmietankę ubić. Do masy mascarpone dodać ubitą śmietanę i białka delikatnie mieszając szpatułką.
  • W słoiczkach umieścić warstwami mascarpone, ciasteczka amarettini, jagody. Przybrać listkami mięty i przetartą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Zobacz też: Prosty przepis na rurki – z kremem budyniowym, mascarpone, bitą śmietaną lub z kremem czekoladowym >>>

Chutney z jagód

Składniki

  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Trochę imbiru, drobno posiekanego
  • 2 czerwone cebule drobno posiekane
  • 100 g cukru trzcinowego
  • Łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • Listki świeżego tymianku
  • sól, pieprz, cynamon (laska, świeżo starty), chili
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sposób wykonania
  • 600 g jagód

Sposób wykonania

  • wszystkie składniki (oprócz jagód i octu) umieścić w rondlu. Podsmażyć, zalać octem balsamicznym, zredukować. Dodać jagody, dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut.
  • Wlać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Tartaleteki z bitą śmietaną i jagodami

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 małe jajko
  • Szczypta soli

Dodatkowo

  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 cukry waniliowe
  • Dżem pomarańczowy
  • Świeże jagody lub borówki

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Można to również zrobić w malakserze. Dodać całe
  • jajko i sól, szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
  • Foremki na tartaletki o średnicy ok. 9 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim foremki. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół).
  • Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
  • Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie foremki wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 7 - 10 minut, do „zezłocenia”. Wyjąć z piekarnika, przed nałożeniem dżemu i śmietany wystudzić.
  • Śmietankę ubić na sztywno dodając do niej cukier waniliowy.
  • Ostudzone spody posmarować dżemem, na nim ułożyć ubitą śmietankę, a następnie ułożyć jagody lub borówki.

Smoothie z jagód

Składniki

  • 400 g jagód
  • 1 banan
  • 500 ml mleka migdałowego
  • Sok z ½ limonki

Sposób wykonania

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, zmiksować.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości