Zobacz też: Romantyczna kolacja w domu – pomysły na potrawy i przygotowanie wystroju >>>
Tort naleśnikowy z jagodami
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 100 g mąki
- 100 g zmielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
Krem
- 500 g jagód
- 400 g śmietany kremówki 30%
- 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 opakowania usztywniacza do bitej śmietany
Dodatkowo
- 50 g posiekanych pistacji
- płatki kokosa (opcjonalnie, do dekoracji)
- listki bazylii lub mięty
- klarowane masło do smażenia naleśników
Sposób wykonania
- żółtka oddzielić od białek. do żółtek dodać 3 łyżki wody, 100 g cukru i ubijać mikserem przez 5 minut.
- białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. ubijając dalej, dodawać po łyżce 50 g cukru, aż powstanie lśniąca masa.
- obie mąki, proszek do pieczenia i migdały wymieszać i dodać do masy żółtkowej, ubijając mikserem na małych obrotach. do masy dodać ¼ masy białkowej, wymieszać. dodać resztę i delikatnie wymieszać szpatułką. pod koniec powoli dodawać mleko delikatnie mieszając.
- małą patelnię o średnicy ok. 20 cm dobrze rozgrzać, dodać odrobinę klarowanego masła i usmażyć (na wolnym ogniu) po kolei 5 naleśników. studzić na kratce.
- jagody umyć, część odłożyć do dekoracji. śmietanę ubić dodając usztywniacz i cukier waniliowy. do ubitej śmietany dodać jagody, wymieszać.
- na talerzu ułożyć naleśnika, na nim krem, posypać pistacjami. czynność powtarzać do ostatniego naleśnika. ostatnią warstwą powinien być krem. tort przybrać listkami bazylii lub mięty i płatkami kokosa.
- przechowywać w lodówce.
Zobacz też: Suflet czekoladowy, z parmezanem lub jabłkami. 3 proste przepisy na każdą okazję! >>>
Ekspresowe lody jagodowe
Składniki na 4 – 6 porcji
- 500 g mrożonych jagód
- 200 g jogurtu greckiego*
- miód płynny o delikatnym smaku (np. akacjowy)
- odrobina soku z cytryny
- *w wersji niedietetycznej można zastąpić śmietaną 36% np. z piątnicy
Sposób wykonania
- jagody wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 10 minut w temperaturze pokojowej.
- truskawki i jogurt umieścić w wysokim pojemniku blendera lub maszyny kuchennej, dodać 2 – 3 łyżki miodu (do smaku) i sok, zmiksować dokładnie blenderem. dosmakować ewentualnie miodem.
- jeżeli masa lodowa zrobiła się w trakcie przygotowania zbyt płynna, wstawić do zamrażarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jagodowy deser z mascarpone w słoiczku
Składniki na ok. 4 porcje
- 500 g mascarpone
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru i odrobinę do dodania do białek
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 300 g jagód
- ciasteczka amarettini
- ciemna czekolada
- listki świeżej mięty
Sposób wykonania
- Jagody umyć i wysuszyć. W misce umieścić mascarpone, żółtka, cukier i likier pomarańczowy. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Białka ubić „na sztywno”, pod koniec ubijania dodać trochę cukru i ubijać dalej, aż masa będzie lśniąca. Śmietankę ubić. Do masy mascarpone dodać ubitą śmietanę i białka delikatnie mieszając szpatułką.
- W słoiczkach umieścić warstwami mascarpone, ciasteczka amarettini, jagody. Przybrać listkami mięty i przetartą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Zobacz też: Prosty przepis na rurki – z kremem budyniowym, mascarpone, bitą śmietaną lub z kremem czekoladowym >>>
Chutney z jagód
Składniki
- Odrobina oliwy z oliwek
- Trochę imbiru, drobno posiekanego
- 2 czerwone cebule drobno posiekane
- 100 g cukru trzcinowego
- Łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- Listki świeżego tymianku
- sól, pieprz, cynamon (laska, świeżo starty), chili
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sposób wykonania
- 600 g jagód
Sposób wykonania
- wszystkie składniki (oprócz jagód i octu) umieścić w rondlu. Podsmażyć, zalać octem balsamicznym, zredukować. Dodać jagody, dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut.
- Wlać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Tartaleteki z bitą śmietaną i jagodami
Składniki
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 małe jajko
- Szczypta soli
Dodatkowo
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 2 cukry waniliowe
- Dżem pomarańczowy
- Świeże jagody lub borówki
Sposób wykonania
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Można to również zrobić w malakserze. Dodać całe
- jajko i sól, szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
- Foremki na tartaletki o średnicy ok. 9 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim foremki. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół).
- Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
- Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie foremki wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 7 - 10 minut, do „zezłocenia”. Wyjąć z piekarnika, przed nałożeniem dżemu i śmietany wystudzić.
- Śmietankę ubić na sztywno dodając do niej cukier waniliowy.
- Ostudzone spody posmarować dżemem, na nim ułożyć ubitą śmietankę, a następnie ułożyć jagody lub borówki.
Smoothie z jagód
Składniki
- 400 g jagód
- 1 banan
- 500 ml mleka migdałowego
- Sok z ½ limonki
Sposób wykonania
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, zmiksować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
podziel się: