Nalewka jagodowa to jeden z popularniejszych sezonowych alkoholi, który w Polsce przygotowuje się od lat. Jest smaczna i robi się ją z zaledwie kilku składników. Trunek musi trochę poleżakować, żeby nabrać smaku i aromatu. Jagodowa nalewka ma także właściwości lecznicze.
Wykorzystaj poniższe przepisy na nalewki z czarnych jagód przygotowanych na spirytusie i na wódce oraz spróbuj nalewki w wersji alternatywnej, z jagód kamczackich. Zobacz, jak zrobić każdą z nich krok po kroku.
Nalewka z jagód leśnych – podstawowy przepis: na spirytusie i na wódce
Z poniższych klasycznych przepisów na nalewkę można przygotować około 2 litrów alkoholu. Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z dodawania cukru, nalewka będzie wtedy miała nieco cierpki smak, ale nadal będzie mocno owocowa. Cukier można zastąpić także miodem, w proporcjach 2:1, zwłaszcza w przypadku bardzo słodkich odmian miodu, np. zrobionego z malin. Nalewki z jagód można zrobić także z mrożonych owoców, przy czym należy pamiętać, aby ich ilość była dwa razy większa niż jagód świeżych.
Składniki na nalewkę jagodową na wódce:
- 1 kg świeżych czarnych jagód
- 1 l wódki
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
Składniki na nalewkę jagodową na spirytusie:
- 1 kg czarnych jagód
- 0,8 kg cukru
- 0,75 l spirytusu
- 0,75 l wody
- sok z połówki cytryny
- pół laski wanilii
Przygotowanie nalewki z czarnych jagód krok po kroku:
- Czarne jagody oczyść z liści i dokładnie opłucz.
- Przełóż je do dużego słoika, zalej wódką lub spirytusem, dokładnie zakręć i przenieś do zacienionego miejsca na co najmniej 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając przez ten okres.
- Po upływie 2 tygodni odcedź jagody i resztki owoców.
- Przygotuj z wody i cukru syrop. W garnku na wolnym ogniu rozpuść cukier w wodzie, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
- Ostudzony syrop cukrowy wlej do słoika z nalewką. Jeśli przygotowujesz nalewkę na spirytusie, na tym etapie możesz dodać już do całości świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz pół laski wanilii.
- Słoik ponownie dokładnie zakręć, co kilka dni mieszaj jego zawartość.
- Po około tygodniu nalewkę jagodową przelej do szklanej butelki i odstaw na kolejne 60 dni. Pamiętaj, że im dłużej nalewka leżakuje, tym wyraźniejszy smak będzie miała.
Jak zrobić nalewkę z jagód kamczackich?
Jagody kamczackie to niezwykle zdrowe owoce, pochodzące z terenów Rosji, Chin oraz Japonii. Mają charakterystyczny kształt – są nieco bardziej wydłużoną wersją borówki amerykańskiej. Ich smak jest niepowtarzalny, dlatego spróbuj przygotować z nich nalewkę, jeśli masz taką możliwość.
Składniki na około 2 l nalewki:
- 1 kg jagód kamczackich
- 0,7 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 0,5 l wody
- 0,6 kg cukru
Przygotowanie:
- Do dużego słoika wrzuć dokładnie umyte owoce, zalej je mieszanką spirytusu i wódki.
- Zamknij słoik i przenieś go do piwnicy lub do innego chłodnego miejsca.
- Co najmniej dwa razy w tygodniu mieszaj jego zawartość.
- Po około 1,5 miesiąca przygotuj syrop cukrowy. Wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i wsyp do niej cukier. Całość delikatnie mieszaj, dopóki w garnku nie powstanie gęsty syrop.
- Syrop przelej do słoika z pozostałymi składnikami. Ponownie zamknij słoik i przenieś go na kolejne kilka tygodni w chłodne, ciemne miejsce.
- Przelej nalewkę jagodową przez sitko lub gazę, oddzielając jagody od płynu.
- Po upływie kolejnych 2 miesięcy nalewka z jagód kamczackich będzie gotowa do spożycia.
Nalewka jagodowa – właściwości zdrowotne czarnych jagód
Nalewka jagodowa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jej regularne spożywanie w niewielkich ilościach może przynieść wiele dobrego dla organizmu. Główną zaletą samych czarnych jagód jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które pozytywnie oddziałują na ludzkie ciało i opóźniają procesy starzenia. Dla osób na diecie i diabetyków ważna jest też niska kaloryczność jagód czarnych. Przyrządzona z nich nalewka ma zatem mniej kilokalorii niż inne popularne alkohole. Czarne borówki wprowadzone do diety na stałe pomogą wyregulować poziom cukru we krwi (same zawierają go niewiele), mogą też obniżać poziom cholesterolu LDL (czyli tzw. złego cholesterolu), pozytywnie wpływają na narząd wzroku. Jagody mają też potencjał zapobiegania anemii.
Nalewka jagodowa od lat używana jest jako naturalny środek na biegunkę (w tym celu równie dobrze sprawdzą się bezalkoholowe napary z suszonych jagód, które można podawać dzieciom). Wiele osób stosuje nalewkę także w ramach walki z podwyższoną temperaturą ciała oraz gorączką.
Zobacz także:
- Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
- Jagody w kuchni. Przepisy na desery z jagodami wg Basi Ritz
- Domowy dżem z jagód i jabłek. Jak go przygotować?
Zobacz wideo: Ten koktajl wydłuża życie. Bogactwo antyoksydantów i witamin
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages / HandmadePictures