Jak przygotować psotrawy? Wyjątkowe przepisy Olgi Lasek i Aleksandry Więcławskiej

Olga Lasek i Aleksandra Więcławska w kuchni Dzień Dobry TVN
Olga Lasek i Aleksandra Więcławska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
Jedzenie dla psa to kwestia, która często spędza sen z powiek właścicielom czworonogów. To przygotowane samodzielnie w domu są świetną alternatywą dla dostępnych w sklepach gotowych mieszanek. Z jakich składników przygotować posiłek dla psa, żeby dostarczył pupilowi wszystkich składników odżywczych?

Ryba w galarecie

Składniki:

  • 500 g fileta z mintaja;
    • 140 g marchewki;
      • 120 g brokułu;
        • 120 g mrożonego zielonego groszku;
          • 2 jaja w rozmiarze M (ok. 120 g);
            • 10 g agaru.

              Sposób przygotowania:

              Rybę opłucz i osusz, a następnie zalej wodą, tak aby przykryła rybę, i gotuj przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i włóż do tej samej wody warzywa. Gotuj je przez 15–20 minut.

              Jaja ugotuj na twardo. Rybę pokrój na kawałki, wyłóż do naczynia, dodaj pokrojone w plastry jaja i posyp drobno pokrojonymi warzywami.

              Do wywaru dodaj agar i zalej nim wyłożone w naczyniu rybę oraz jajka.

              Odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

              Ciasteczka wątróbkowe

              Składniki:

              • 500 g wątróbki drobiowej
                • 130 g dyni
                  • 120 g banana
                    • 150 g mąki pszennej
                      • 2 żółtka jaj w rozmiarze M (ok. 40 g)
                        • 50 g oleju rzepakowego
                          • 1 g alg morskich
                            • ok. 1 łyżeczki świeżej natki pietruszki
                              • 2 szczypty suszonego oregano

                                Sposób przygotowania:

                                Wątróbkę opłucz i osusz. Dynię i banan pokrój na kawałki. Wszystko zmiel w maszynce do mięsa.

                                Dodaj mąkę pszenną, dołóż dwa żółtka, olej, algi i przyprawy. Wszystko wymieszaj.

                                Powstałe ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. ½ cm. Wycinaj foremką kształty wielkości ok. 2–3 cm.

                                Na wyłożonej papierem brytfannie rozkładaj wątróbkowe ciasteczka i wypiekaj w piekarniku, w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut, z termoobiegiem. Ciasteczka pozostaw w ciepłym piekarniku do wystygnięcia.

                                Indyczy kąsek

                                Składniki:

                                • 10 g siemienia lnianego
                                  • 41 g suchej czerwonej soczewicy
                                    • 330 g podudzi z indyka
                                      • 100 g wątróbki z indyka
                                        • 110 g serc z indyka
                                          • 116 g marchewki
                                            • 70 g batatów
                                              • 70 g dyni
                                                • 60 g jabłka
                                                  • 60 g szpinaku
                                                    • szczypta suszonego tymianku
                                                      • 2 szczypty suszonej pietruszki
                                                        • 17 g oleju rzepakowego
                                                          • 14 g dodatku mineralno-witaminowego

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Siemię lniane zalej ½ szklanki gorącej wody (ok. 90 stopni Celsjusza) i pozostaw na ok. 15 minut, aż powstanie kisiel.

                                                            W garnku gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 15 minut.

                                                            Mięso i podroby drobno pokrój. Marchewkę, bataty, dynię i jabłko obierz i pokrój w kostkę. Umieść w garnku, zalej wodą i duś przez ok. 15 minut. Następnie dołóż szpinak, mięso i podroby i duś przez kolejne 20 minut.

                                                            Wymieszaj wszystkie składniki wraz z soczewicą i kisielem. Na koniec dodaj tymianek, pietruszkę, olej i dodatek mineralno-witaminowy. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.

                                                            Kaszotto

                                                            Składniki:

                                                            • 80 g dyni
                                                              • 60 g jabłka
                                                                • 60 g marchewki
                                                                  • 80 g pomidora
                                                                    • 10 g oleju rzepakowego
                                                                      • 85 g suchej kaszy pęczak
                                                                        • 30 g suchej kaszy jaglanej
                                                                          • 200 g mięsa z podudzi z kurczaka
                                                                            • 100 g serc z kurczaka
                                                                              • 50 g wątróbki z kurczaka
                                                                                • 8 g dodatku mineralno-witaminowego
                                                                                  • kapsułka wapń + D3
                                                                                    • 1 g alg morskich

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Obierz dynię, jabłko i marchewkę i pokrój je w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Pomidor także drobno pokrój.

                                                                                      Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Wsyp obydwie kasze i praż przez kilka minut, ciągle mieszając. Dorzuć pokrojone na kawałki mięso i podroby, chwilę smaż.

                                                                                      Dodaj warzywa i jabłko. Wlej wodę do poziomu 2 cm powyżej składników. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i zmięknie (ok. 15–20 minut). W międzyczasie możesz dolewać wody i mieszać.

                                                                                      Po wystudzeniu do psotrawy dodaj suplementy.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                      Reporter: Olga Lasek, Aleksandra Więcławska

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości