Przy wysiewaniu nie zapominaj o tym ważnym elemencie. "Warzywa tego potrzebują, żeby były jędrne i smaczne"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Rzuć porządki, idź na grządki!
Rzuć porządki, idź na grządki!
Domowy ogródek z resztek
Domowy ogródek z resztek
Bananlove ogrody
Bananlove ogrody
Szkodniki w naszych ogrodach
Szkodniki w naszych ogrodach
Ile kosztują ogródki działkowe i jak je kupić?
Ile kosztują ogródki działkowe i jak je kupić?
HGTV: Paprocie w ogrodzie
HGTV: Paprocie w ogrodzie
HGTV: Oczko wodne w ogrodzie
HGTV: Oczko wodne w ogrodzie
HGTV: Drzewa owocowe w ogrodzie
HGTV: Drzewa owocowe w ogrodzie
Wrzesień to ostatni dzwonek na wysiewanie warzyw i roślin o krótkim okresie wzrostu i rozwoju. Co możemy wysiać teraz, aby jeszcze przed zimą zebrać plony? Jak się do tego przygotować? O tym wszystkim opowiedział nam ogrodnik Łukasz Skop.  

Rzuć porządki, idź na grządki

Ogrodnik Łukasz Skop uspokaja - mimo nadchodzącej jesieni, mamy jeszcze sporo czasu, żeby zasiać warzywa. - One zdążą urosnąć jeszcze przed końcem jesieni i przed nadejściem zimy - powiedział.

- Możemy spokojnie wysiewać: rzodkiewkę, sałatę, roszponkę, szpinak, rukolę i koperek - wymieniał ekspert.

Nasz gość podkreślił, że warzywa te potrzebują ok. miesiąca, żeby były gotowe do zbioru. - Jednak im dłużej przeczekamy, tym warzywo będzie dorodniejsze. Musimy też pamiętać, że w przeciwieństwie do wiosny, dni nam się nie wydłużają, tylko skracają, więc na start musimy zapewnić im jak najlepsze warunki - zaznaczył.

Warzywa te możemy wysiać zarówno w ogrodzie, na działce, ale także balkonie, na przykład w skrzynce. - Pamiętajmy, że taka skrzynka musi być głęboka, min. 30 cm wysokości, wykładamy ją folią i następnie wypełniamy ziemią. Najlepiej, żeby to była ziemia porządna, kompostowa, ona ma mnóstwo składników pokarmowych - wyjaśnił Łukasz Skop.

Jak szybko i sprawnie wysiewać warzywa?

- W skrzynce pełnej ziemi robimy rowki, w takiej średniej skrzynce wystarczą nam dwa. Następnie bierzemy solidną szczyptę ziarenek i wysiewamy jak najwięcej. Będziemy mieli wtedy małe siewki, kiełki, które też można zjeść, nie trzeba wtedy czekać nawet miesiąca - wytłumaczył nasz ekspert.

Łukasz Skop podkreślił, że jedno ziarenko, to jedna np. rzodkiewka. - Jednak nie pozwolimy każdemu ziarnkowi zamienić się w dorosłą rzodkiewkę, wyrwiemy ją wcześniej, żeby te, które zostały, miały więcej miejsca - stwierdził.

Kolejnym krokiem jest uklepywanie. - Trzeba zasypać rządek z dwóch stron i gotowe. Jednak pamiętajmy, że te warzywa potrzebują bardzo dużo wilgoci, żeby były jędrne i smaczne. Szczególnie na tym początkowym etapie nie możemy pozwolić, żeby one wyschły, więc podlewajmy bardzo często, nawet codziennie.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Okluśnik/EastNews

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana