Bobrek trójlistny – właściwości lecznicze, zastosowanie i uprawa

bobrek trójlistny
Martin Siepmann/Getty Images
Źródło: Westend61
Bobrek trójlistkowy lub trójlistny jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych roślin. W Polsce jest jednak spotykany dość rzadko. Właściwości lecznicze mają jedynie liście bobrka, z których przygotowuje się odwary i napary. Ziele zaleca się wyłącznie do stosowania doraźnego. Sprawdź, z jakimi dolegliwościami pomaga się uporać bobrek i jak go uprawiać w oczku wodnym na przydomowej działce.

Bobrek trójlistkowy to roślina, którą często spotyka się na wilgotnych i podmokłych terenach. Ze względu na duże wysuszenie miejsc, w których dotychczas występował, w Polsce został objęty częściową ochroną. Choć nie jest narażony na wyginięcie, warto mieć to na uwadze, szczególnie jeśli zdecydujemy się na zerwanie dziko rosnących egzemplarzy. Dziko rosnące bobrki można spotkać w większości krajów Azji, w Europie oraz na niektórych obszarach Ameryki. Najczęściej zajmuje stanowiska na wilgotnych łąkach, torfowiskach lub terenach bagiennych, gdzie dorasta do 30 cm wysokości.

Bobrek trójlistkowy – jak działa? Charakterystyka rośliny

Liście bobrka od wielu lat wykorzystywane są jako naturalny surowiec leczniczy. Są składnikiem wielu leków, choć znacznie lepiej stosować je w postaci surowej i wysuszonej. Bobrek trójlistny świetnie sprawdza się w leczeniu często występujących dolegliwości, warto jednak pamiętać, że zbyt częste stosowanie naparów i odwarów z ziela może przynieść rezultat odwrotny do zamierzonego. Przyjmowanie ich w zbyt dużej ilości może negatywnie wpłynąć na organizm i wywołać niepożądane skutki uboczne. W razie wątpliwości należy omówić działanie i częstotliwość spożywania ziela z lekarzem pierwszego kontaktu.

Do przygotowania naparów i odwarów wykorzystuje się wyłącznie liście bobrka. Pozyskuje się je z młodych roślin, które dopiero zaczynają kwitnąć, a następnie suszy w przewiewnych pomieszczeniach, gdzie nie będą narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Wysuszony liść bobrka trójlistnego jest sztywny, pomarszczony, podłużny i ma wyjątkowo gorzki posmak.

Ziele bobrka – właściwości lecznicze rośliny

Ziele bobrka ma szereg właściwości leczniczych, wśród których wyróżnia się:

  • działanie przeciwgorączkowe (przydatne m.in. przy przeziębieniach lub grypie),
  • pomoc przy ogólnym osłabieniu i zmniejszeniu odporności organizmu,
  • pomoc w walce z migrenami,
  • silne właściwości antyseptyczne, które pomagają w walce z drobnoustrojami i bakteriami,
  • działanie uspokajające, redukujące stres i napięcie nerwowe,
  • usprawnienie pracy przewodu pokarmowego i przyspieszenie trawienia,
  • przeciwdziałanie utracie apetytu, pobudzenie łaknienia,
  • pomoc przy chwilowym bólu lub w przewlekłych schorzeniach wątroby oraz żołądka.

Aby uniknąć skutków ubocznych, takich jak ból głowy, mdłości, biegunka czy wymioty, należy pamiętać o nieprzekraczaniu optymalnej dziennej dawki ziela.

Liść bobrka – zastosowanie

Napary i odwary z bobrka przeznaczone są do doraźnego stosowania wewnętrznego. Nie wykonuje się okładów z suszonych liści rośliny, która ze względu na swoje właściwości powinna być używana wyłącznie jako środek usprawniający pracę niektórych narządów lub wspomagający walkę z dolegliwościami i schorzeniami, takimi jak anemia, stany zapalne, zaburzenia trawienia, migreny i bóle głowy, nerwice.

Uprawa bobrka trójlistnego

Bobrki można uprawiać również na własnej działce. Jeśli mamy w ogródku oczko wodne lub inny sztuczny zbiornik, możemy je wykorzystać do posadzenia bobrka trójlistnego. Należy umieścić go dość płytko, na głębokości do 30 cm. Wtedy zarówno liście, jak i kwiaty znajdą się powyżej lustra wody i dodatkowo będą stanowić ozdobę ogrodu.

Bobrek trójlistkowy lubi stanowiska słoneczne, z dużą ilością bezpośrednich promieni słonecznych w ciągu dnia. W polskich warunkach jest to gatunek w pełni mrozoodporny, nie wymaga więc skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych.

Roślina jest dość ekspansywna, warto więc sadzić ją wyłącznie w dużych zbiornikach lub zdecydować się na uprawę w specjalnych koszykach, które będą ograniczały jej niekontrolowaną ekspansję. Dla zachowania zdrowia i kondycji rośliny zaleca się jej rozmnażanie co najmniej raz na 3–4 lata.

Odwar z bobrka trójlistnego

Odwar przyjmuje się przed każdym posiłkiem. Jest stosowany głównie jako naturalny środek leczniczy na zaparcia i bóle żołądkowe. Oprócz tego zaparzone liście bobrka wpływają korzystnie na ogólny stan i działanie woreczka żółciowego oraz wątroby. Odwar wspomaga również proces przemiany materii.

Do przygotowania odwaru wystarczy jedna czubata łyżeczka suszonych liści, którą zalewa się 250 ml wrzątku. Po odczekaniu około 10–15 minut płyn należy przecedzić i pić przed jedzeniem. Jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 1 łyżki stołowej.

Napar z bobrka trójlistnego

Napar wykazuje znacznie silniejsze działanie niż odwar, dlatego zaleca się stosować go w znacznie mniejszych ilościach i po prostu rzadziej. W ciągu dnia nie należy przyjmować więcej niż 3 łyżek płynu. Do przygotowania naparu stosuje się taką samą ilość suszonych liści i wody, jednak woda nie powinna być wrząca, a jedynie przegotowana i ciepła.

Zobacz też:

Staw kąpielowy w ogrodzie. Budowa krok po kroku

Barszcz Sosnowskiego. Jak go rozpoznać? Gdzie rośnie? "Jeszcze długo będziemy musieli zmagać się z inwazją"

Jak zadbać o rośliny przed wyjazdem na wakacje? Dzięki tym sposobom przetrwają nawet 3-tygodniowy urlop

Zobacz też: Jak dbać o rośliny w ogrodzie?

HGTV

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości