Majówka to przede wszystkim grillowanie i wypoczywanie podczas długiego weekendu. Wiele osób stawia jednak także na ruch. W Dzień Dobry TVN trenowaliśmy na świeżym powietrzu z Danielem Kuczajem, który zdradził, jak spalić kalorie po dobrej wyżerce.
Co jeść podczas grilla, by było zdrowo?
Qczaj jak mało kto zna się na zdrowym stylu życia. Od lat zachęca Polki i Polaków, by w miarę swoich możliwości, wprowadzali w swoją codzienność ruch. Tym razem trener powiedział, jak z głową podejść do majówkowych szaleństw.
- Uwielbiam folgować sobie w majówkę. Nie będę mówił ludziom, żeby sobie czegoś odmawiali. Jedzcie sobie, będziecie mieli później więcej siły na ćwiczenia. Nie jestem terrorystą i też lubię pojeść, a potem potrenować. Znajmy tylko umiar - radził Qczaj.
- Karkóweczka jest zdrowsza, pieczona jeszcze lepiej. To przede wszystkim mniej tłuste rozwiązanie. Ale słuchajcie, dajcie sobie na luz, odstawcie tylko słodzone napoje. Karkówka czy kiełbaska jest ketogeniczna - dodał.
Ile trzeba ćwiczyć, żeby spalić kiełbasę?
Krzysztof Skórzyński zauważył, że 100g kiełbasy to ok. 300 kalorii. Podczas treningu zapytał Qczaja, jak spalić tą grillowaną przyjemność.
- 100 kalorii to jakieś 2 tysiące kroków, więc 6 tysięcy kroków albo dwadzieścia minut porządnego cardio potrzeba, żeby to spalić - powiedział trener.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.
Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wyzwanie Dzień Dobry TVN i Anny Lewandowskiej. Trening wzmacniający z obciążeniem i taśmami
- Ćwiczenia na silne centrum ciała i brzuch. "Musimy zadbać o prawidłowe napięcie"
- Wzmacniający trening pośladków. Oto kilka bardzo prostych ćwiczeń
Autor: Oskar Netkowski
Reporter: Krzysztof Skórzyński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN