Zobacz też: Pokrzywa zwyczajna - zastosowanie lecznicze. Czy pokrzywa faktycznie działa? >>>
Lepsze będą bataty pieczone w całości, czy może frytki z batatów? Ile kalorii mają bataty pieczone na grillu? Jakie przyprawy będą do nich pasować? Poznaj sposoby na pieczone bataty.
Bataty – kalorie i wartości odżywcze
Bataty (Ipomoea batatas ) są nazywane także słodkimi ziemniakami. Batat to inaczej patat, wijec zwyczajny, lub kūmara. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy przybyła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Bataty są bogate w beta-karoten - zawierają go więcej niż marchew, a ich właściwości zdrowotne mogą się różnić w zależności od odmiany – na przykład te z żółtym miąższem mają dużo karotenoidów. Bataty to także cenne źródło fosforu, wapnia, potasu, sodu, manganu, magnezu i żelaza. Bulwy tej rośliny zawierają także kwas foliowy, witaminę C, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Bataty zawierają również kwercetynę, która jest naturalnym lekiem przeciwhistaminowym, dlatego warzywa te są zalecane wszystkim alergikom, zarówno z alergią sezonowa, ale i przewlekłą. Po bataty powinny także sięgać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ warzywa te mają niski indeks glikemiczny, poza tym zawierają dużo naturalnego błonnika.
Zobacz też: Przepis na syrop z czarnego bzu. Dawkowanie i właściwości syropu >>>
Bataty gotowane mają 76 kalorii w 100 gramach, mniej niż bataty pieczone. W przypadku batatów pieczonych kaloryczność może się różnić w zależności od ilości użytego tłuszczu i innych dodatków. Łyżka oliwy to około 88 kalorii, natomiast łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno to 225 kalorii. A zatem ilość kalorii będzie zależała od tego, z jakimi dodatkami i w jaki sposób zostaną upieczone bataty.
Bataty pieczone w piekarniku
Pieczenie w piekarniku to najprostsza metoda przygotowania batatów. Można skorzystać z różnych opcji, dodać ulubione przyprawy czy dodatki i w ten sposób za każdym razem przygotowywać bataty nieco inaczej.
Zobacz też: Sauna - gorąca terapia dla ducha i ciała >>>
Bataty pieczone w folii
Przepis na pieczone bataty w całości pozwala przygotować idealny dodatek do głównego dania obiadowego lub przekąskę pomiędzy posiłkami.
Składniki na 2–4 porcje:
- 4 średnie bataty,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 szczypty gruboziarnistej soli morskiej.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180–200 st. C.
- Bataty umyj i wysusz papierowym ręcznikiem.
- Każdego batata połóż na kawałku folii aluminiowej na tyle dużym, by można było bez problemu go w nią zawinąć.
- Polej bataty oliwą z oliwek (1 łyżka na 1 batata).
- Posyp bataty solą.
- Ułóż bataty na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz bataty przez około godzinę.
- Podawaj z dodatkiem masła czosnkowego.
Bataty pieczone fit
Bataty pieczone jako frytki to świetny pomysł na zdrowe i szybkie danie.
Składniki dla 1 osoby:
- 1 średni batat,
- 1 łyżka oliwy extra virgin,
- 1 szczypta soli himalajskiej,
- 1 szczypta czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- świeża kolendra do posypania.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Batata umyj, obierz i pokrój na kształt frytek.
- Polej frytki oliwą.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wmasuj je w bataty.
- Rozłóż frytki na blaszce i piecz przez około 30 minut.
- Podawaj frytki z domowym ketchupem lub salsą.
Bataty pieczone z ziołami
Zioła dodają potrawom aromatu. Bataty pieczone z rozmarynem to ciekawa alternatywa dla zwykłych pieczonych batatów. W podobny sposób można przygotować także bataty pieczone z tymiankiem.
Składniki na 2–4 porcje:
- 4 średnie bataty,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szczypta soli morskiej,
- 1 szczypta czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego,
- 1–2 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
- Bataty umyj i obierz ze skórki.
- Pokrój bataty na grube kawałki.
- Polej bataty oliwą.
- Dodaj sól i pieprz i wetrzyj w bataty.
- Posiekaj zioła i posyp nimi bataty.
- Ułóż bataty na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Pieczone bataty świetnie smakują z domowymi burgerami i sałatką.
Bataty pieczone z warzywami
Pieczone warzywa to dobry dodatek do obiadu. Są zdrowe, smaczne i proste do przygotowania.
Składniki na 2–4 porcje:
- 5 marchewek,
- 1 pietruszka,
- 1 pasternak,
- ½ dyni hokkaido,
- 2 buraki,
- ½ małego korzenia selera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 bataty,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180–200℃.
- Warzywa umyj i obierz.
- Pokrój warzywa na średnie kawałki.
- Czosnek zgnieć w prasce lub posiekaj na bardzo drobne kawałki.
- Wymieszaj oliwę z czosnkiem i przyprawami.
- Do dużej miski wrzuć wszystkie warzywa i dodaj oliwę.
- Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika.
- Piecz przez pół godziny.
- Podawaj z sosem ziołowo-jogurtowym.
Bataty pieczone na grillu
Grillowane bataty to także bardzo smaczne i proste do przygotowania danie.
Składniki na 4–6 porcji:
- 1 kg batatów,
- 7 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 pęczek świeżej kolendry.
Przygotowanie:
- Bataty umyj i obierz.
- Pokrój bataty w talarki.
- Włóż bataty do miski lub pojemnika.
- Dodaj oliwę, sól i pieprz.
- Odstaw na pół godziny.
- Grilluj bataty po obu stronach.
- Podawaj z ulubionym sosem lub posypane startą skórką z limonki i kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN