Jak alkohol wpływa na mózg? "Po tej dawce wyłączy się pień"

6R2A4300
Co pokaże alkomat po zjedzeniu cukierków z alkoholem?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Podczas spożywania alkoholu, stopniowo "wyłącza" nam się mózg. Im większa dawka, tym cięższe są późniejsze konsekwencje. Kiedy i dlaczego tracimy równowagę? Co może być dla nas poważnym zagrożeniem? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział dr inż. Adam Mirek.

Wpływ alkoholu na mózg

Oczywistym jest fakt, że sprzedaż alkoholu nieletnim jest zabroniona i podlega surowej karze. W sklepach dostępne są jednak różnego rodzaju słodkości z alkoholem. W studiu Dzień Dobry TVN dr inż. Adam Mirek, opowiedział widzom o tym, ile tego alkoholu znajduje się w cukierkach, oraz jak sam alkohol wpływa na nasz mózg.

Popularyzator nauki zaprezentował eksperyment z białkiem jaja i spirytusem. - Chciałbym wam pokazać, jak alkohol może wpływać na mózg, bo on tak samo, jak białko jajka zbudowany jest z białek - tłumaczył.

Głównym składnikiem napojów alkoholowych jest etanol - substancja zmieniająca funkcjonowanie układu nerwowego. Po wypiciu alkoholu szybko dostaje się do krwi i przenika przez barierę krew-mózg. - To oczywiste, że będzie miał wpływ na to, jak działa mózg - zaznaczył gość.

- Te stężenia, które my osiągamy, czyli kilka promili, wpływa na pracę neuronów, zaburza przepływ informacji, neurony działają zupełnie inaczej - dodał Adam Mirek.

Jak etanol wpływa na mózg?

Ekspert zaznaczył, alkohol "wyłącza" mózg stopniowo. - Na początku przy ok. 1 promilu to jest 40% mózgu, które nie działa itd. aż osiągniemy to 100% po ok. 4 promilach i wówczas wyłącza się również pień mózgu, czyli ta część odpowiadająca za funkcje życiowe, czyli oddychanie, przełykanie, co może doprowadzić do śmierci - mówił Adam Mirek w Dzień Dobry TVN.

Dlaczego po spożyciu alkoholu tracimy równowagę?

- Alkohol działa we wszystkich obszarach mózgu, w tym m.in. w móżdżku - w małej części mózgu odpowiadającej za koordynację, ruch. Kiedy działanie tej części jest zaburzone to my się chwiejemy. Zresztą działanie alkoholu jest dwustopniowe. Najpierw jest euforia, wydziela się dopamina, hamuje się lęk, później działanie jest uspokajające, usypiające, alkohol depresyjnie działa na nasz umysł, co sprawia np. że wyłączany jest ośrodek wspomień - dodał popularyzator nauki.

Po spożyciu kilku cukierków z alkoholem, badanie alkomatem wykonane bezpośrednio po zjedzeniu wykazało ponad 2 promile alkoholu. - To jest alkohol, który był w jamie ustnej, natomiast jeśli ten alkohol trafi do żołądka, krwiobiegu to będzie go mniej w wydychanym powietrzu. Trzeba jednak pamiętać, że rzeczywiście ten alkohol jest w tych cukierkach - podsumował Adam Mirek.

Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości