DIY: Jak zrobić wielkanocnego baranka z masła?

Wielkanocnego baranka z masła możemy umieścić w koszyczku razem z innymi pokarmami, które poświęcimy w Wielką Sobotę. Baranek z masła może posłużyć również jako efektowna dekoracja wielkanocnego stołu. O tym, jak go zrobić krok po kroku w kawiarence Dzień Dobry TVN opowiedziała blogerka Anna Szpura.

Baranek z masła - jak go zrobić w domu?

Samodzielne wykonanie baranka z masła może być doskonałą zabawą dla dzieci i dla dorosłych.

Do wykonania baranka z masła będziemy potrzebować: drewnianą formę (do kupienia w cepeliach i na bazarach), folia, masło, pieprz, sól, liście bukszpanu, rzeżuchę.

>>> Zobacz też: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek? Co do niego włożyć? Wielkanoc 2019.

Baranek z masła krok po kroku:

  • W pierwszej kolejności należy nasmarować drewnianą foremkę masłem.
  • Następnie wykładamy formę folią.
  • Do formy wkładamy masło. Powinno mieć ono temperaturę pokojową.
  • Składamy obie formy w całość i umieszczamy baranka w lodówce przynajmniej na 20 minut. Tak żeby masło stężało i dało się wyjąć baranka z foremki.
  • Po tym czasie wyjmujemy baranka z lodówki. Możemy go udekorować pieprzem bukszpanem.

Jeżeli nie udało nam się kupić drewnianej foremki lub mamy wyjątkowe zdolności manualne i plastyczne oraz chęci możemy wystrugać baranka własnoręcznie.

Będziemy potrzebowali do tego nożyka. Masło powinno mieć również temperaturę pokojową. To jak będzie wyglądał nasz baranek zależy już tylko od naszej inwencji twórczej :)

>>> Zobacz też:

Ozdoby wielkanocne zrób to sam – zajączek, pisanki i inne kreatywne dekoracje z papieru.

Ozdoby wielkanocne z drewna – jak je zrobić samemu? Świąteczne ozdoby Doroty Szelągowskiej.

Dzień Dobry TVN znika z anteny w Wielkanoc. Przypominamy o zmianach w programie.

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości