Prawdopodobnie po bób sięgano już w czasach starożytnych - ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości. Swoimi przepisami na dania z bobem podzieliła się finalistka 7. edycji programu "MasterChef", Martyna Chomacka. Zobacz, jak zrobić krewetki, sałatkę i kotlety z bobem.
Ruszył długo wyczekiwany sezon na czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na dania z czereśniami prezentuje zwycięzca 8. edycji "MasterChefa", Grzegorz Zawierucha. Zobacz przepisy na gazpacho z czereśniami, żeberka w glazurze czereśniowej, sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą oraz cherry trifle.
Maliny mają właściwości prozdrowotne i wyjątkowy aromat. Są wyśmienitym składnikiem deserów, ale doskonale łączą się też z liściastymi warzywami. Szef kuchni Sebastiana Olma dzieli się przepisami na chłodnik malinowy z botwinką i imbirem, sernik na zimno z malinami i biszkoptami, tartę z mlecznej czekolady z malinami i muffinki z malinami.
Młode ziemniaki mogą być bazą pysznych i sycących dań od rana do wieczora. Swoimi przepisami na potrawy z tych warzyw dzieli się Andrzej Polan. Zobacz, jak robi jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy, drakę z młodego ziemniaka, młode ziemniaki w liściach warzyw i racucha z borówkami w truskawkach.
Kawa Dalgona, nazywana także kawą po koreańsku, zdążyła podbić serca fanów małej czarnej na całym świecie. Z naszym prostym przepisem przyrządzisz ją w domu. A do pełni kawowego szaleństwa proponujemy ciasto lub mus, również z domieszką cudownych ziaren i aromatu. Bo na kawę zawsze jest czas!
28 maja obchodzimy wyjątkowe święto: Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji finalistka 9. edycji programu "Masterchef", Sylwia Garska-Chmarycz przygotuje nie jedną, a dwie propozycje: burgera wołowego z marynowaną cebulą, a w wersji wege - burgera z buraka. Do tego pieczarki faszerowane, a na deser: mirabelki pod pierzynką.
Wiosna pełną parą - także na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania ze szparagami, boczniakiem, młodą kapustą i rabarbarem. Oto przepisy zwycięzcy programu "MasterChef".
Kazik Józefowicz był najmłodszym uczestnikiem 6. edycji programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się ze swoją mamą. Razem przygotowali naleśniki z truskawkami i sernik, który przyrządzają w domu. Pokazali też, jak ugotować gulasz węgierski, który Kazik zaserwował Robertowi Makłowiczowi. Oto przepisy Kazika.
Ser to świetny dodatek do wielu dań. Tym razem obsadzamy go jednak w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Adele podbiła świat dzięki swoim piosenkom, jednak ostatnio o Brytyjce mówi się głównie w kontekście metamorfozy, jaką przeszła. Gwiazda schudła ponad 40 kg i dziś nie przypomina siebie z początków kariery. Pomogła jej w tym dieta SIRT. Poznaj przepisy Jaśka Kuronia inspirowane dietą Adele.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy wyjątkowe potrawy, które zasmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi. Zobacz przepisy na zapiekane ryby i owoce morza, perliczkę po marokańsku oraz grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami.
Sezon na rabarbar trwa. Jak możemy wykorzystać go w kuchni? Kompot i ciasto to rabarbarowe klasyki, ale może warto skusić się również coś niestandardowego? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z rabarbarem zdradził Piotr Kucharski.
Monika Mrozowska właśnie wydała swoją kolejną książkę, pt. "Zdrowa kuchnia rodzinna". W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała, jak można zdrowo gotować... wspólnie z dziećmi. Racuchy z jabłkiem, omlet z serem halloumi oraz owsianka ze śliwką – to tylko kilka spośród pysznych i zdrowych dań, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci.
Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, każdy szuka sposobów na schłodzenie. Jak w domowym zaciszu zrobić smaczne lody, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze funkcjonowanie w ciepłe dni? Swoje przepisy zdradził w Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.
W maju czuć zapach wiosny nawet w kuchni. Udowadnia to Andrzej Polan, który w Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na swoje majowe dania. Sprawdźcie, jak przygotować botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą", roladę z indyka i inne potrawy naszego mistrza kuchni.
Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.
Majówka i grill zawsze szły ze sobą w parze. Mimo pandemii niektórzy z nas, mieszkający w domach i posiadający ogród, mogą pozwolić sobie na taką atrakcję w wąskim gronie. Chcesz wypróbować oryginalny, a jednocześnie prosty przepis? Sprawdź jak przygotować grillowane banany z lodami i bitą śmietaną.
Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie.
Wiosna – kiedy na zewnątrz świeci słońce i kwitną kwiaty, chcemy, aby nasza kuchnia również wyglądała świeżo i pięknie. Co ciekawe, niektóre kwiaty mogą wylądować nie tylko w wazonie, ale również na talerzu. Zobaczcie propozycje przepisów z jadalnymi kwiatami Martyny Chomackiej.
Kwiecień plecień, a więc i my pleciemy w naszej kuchni. Kwietniowe przepisy na wyjątkowo efektowne (i efektywne) dania w Dzień Dobry TVN prezentuje jak zwykle niezawodny Andrzej Polan. Sprawdź, jak zrobić pleciony makaron, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście.
Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina - to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi. Zobacz, jak w kuchni wykorzystuje je Sebastian Olma.
Placki, placuszki, croissanty, rogaliki... trzeba przyznać, że to wszystko brzmi wyjątkowo pysznie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje sprawdzone receptury na tego typu słodkości zdradził finalista 5. edycji programu "MasterChef", Szymon Czerwiński. Oto jego przepisy.
Jeśli w kuchni pojawiły się nowalijki, to oznacza tylko jedno - na talerzach zawita wiosna w pełni. Co można przygotować z wiosennych warzyw? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej utrzymały świeżość? W kuchni Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiada Andrzej Polan. Oto jego przepisy na dania z nowalijek.
Wiosna to dobry czas, żeby nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jak pewnie wiesz, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj o to, żeby było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zainspiruj się przepisami Piotra Kucharskiego.
Dieta sirtfood stała się modna, gdy okazało się, że to właśnie dzięki niej schudła wokalistka Adele. Nazwa "sirtfood" może brzmieć tajemniczo, jednak w rzeczywistości to określenie konkretnych produktów, które przyczyniają się do szybszego chudnięcia. Jan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które zawierają właśnie takie składniki. Oto jego przepisy.
Piotr Kucharski po raz kolejny w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem podzielił się z widzami sprawdzonymi przepisami zarówno na dania słone, jak i słodkie przekąski. Wypróbujcie je w swoich domach.
Jajka w czasie Wielkanocy królowały na naszych stołach pod różnymi postaciami. Co zrobić z tymi, które nam zostały po świętach? Na pewno się nie zmarnują. Oparte na nich dania przyrządza w naszej kuchni Katarzyna Bosacka. Oto jej praktyczne przepisy.
Grzegorz Zawierucha przygotowuje wielkanocne potrawy z masłem. Lubi łączyć różne smaki, a jego ulubione kuchnie to - staropolska, azjatycka, francuska i włoska. Oto przepisy na wyjątkowe świąteczne dania według zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef".
Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.
Ryż to popularna i sprawdzona dla ziemniaków. Poza tym jest smaczny, zdrowy i pożywny. Daria Ładocha podpowiada, jak wykorzystać go w kuchni. Zainspiruj się i wypróbuj te przepisy.