Wege mielone a'la wieprzowe podane na trzy sposoby według przepisu Tomasza Jakubiaka

Tomasz Jakubiak
"MasterChef" od kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na mielone, ale bez mięsa? Z pomocą przychodzi Tomasz Jakubiak. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wegetariańskie mielone a'la wieprzowe na trzy sposoby - po azjatycku, smażone z jajkiem i w pierożkach. Sprawdź, jak je przygotować.

Mielone a'la wieprzowe po azjatycku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kostki tofu
    • ćwierć szklanki jasnego sosu sojowego
      • 2 łyżki sosu rybnego
        • łyżka sosu ostrygowego
          • płatki drożdżowe nieaktywne
            • świeża mięta i kolendra
              • 250 g grzybów shiitake

                Sposób przygotowania:

                1. Wrzuć tofu do miksera i rozdrobnij je na mielone.
                  1. Przerzuć do miski i dopraw sosem rybnym, sojowym i ostrygowym.
                    1. Shitake drobno posiekane i smaż, aż zamienią się w chrupki. Chrupki przełóż do miski.
                      1. Na patelni przesmaż tofu, aż zmieni kolor.
                        1. Podawaj posypane shiitake oraz świeżymi ziołami.

                          Mielone a'la wieprzowe smażone z jajkiem - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • 4 jajka
                            • olej do smażenia
                              • świeży zielony groszek

                                Sposób przygotowania:

                                1. Tofu dopraw jak wcześniej.
                                  1. Na patelni mocno rozgrzej olej i wbij roztrzepane jajka. Cały czas mieszaj, aż powstaną puszyste jajeczne pianki.
                                    1. Dorzuć tofu i cały czas mieszaj. 

                                      Mielone a'la wieprzowe w pierożkach - przepis krok po kroku

                                      Składniki:

                                      • opakowanie ciasta gyoza 

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Tofu przygotuj jak wcześniej i zrób z niego farsz do pierożków.
                                          1. Gdy zwiniesz gyozy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to usmaż je na oleju płaską częścią do dna.
                                            1. Pod koniec smażenia dolej trochę wody.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Tomasz Jakubiak

                                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana