Wege mielone a'la wieprzowe podane na trzy sposoby według przepisu Tomasza Jakubiaka

Tomasz Jakubiak
"MasterChef" od kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na mielone, ale bez mięsa? Z pomocą przychodzi Tomasz Jakubiak. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wegetariańskie mielone a'la wieprzowe na trzy sposoby - po azjatycku, smażone z jajkiem i w pierożkach. Sprawdź, jak je przygotować.

Mielone a'la wieprzowe po azjatycku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kostki tofu
  • ćwierć szklanki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka sosu ostrygowego
  • płatki drożdżowe nieaktywne
  • świeża mięta i kolendra
  • 250 g grzybów shiitake

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć tofu do miksera i rozdrobnij je na mielone.
  2. Przerzuć do miski i dopraw sosem rybnym, sojowym i ostrygowym.
  3. Shitake drobno posiekane i smaż, aż zamienią się w chrupki. Chrupki przełóż do miski.
  4. Na patelni przesmaż tofu, aż zmieni kolor.
  5. Podawaj posypane shiitake oraz świeżymi ziołami.

Mielone a'la wieprzowe smażone z jajkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • świeży zielony groszek

Sposób przygotowania:

  1. Tofu dopraw jak wcześniej.
  2. Na patelni mocno rozgrzej olej i wbij roztrzepane jajka. Cały czas mieszaj, aż powstaną puszyste jajeczne pianki.
  3. Dorzuć tofu i cały czas mieszaj. 

Mielone a'la wieprzowe w pierożkach - przepis krok po kroku

Składniki:

  • opakowanie ciasta gyoza 

Sposób przygotowania:

  1. Tofu przygotuj jak wcześniej i zrób z niego farsz do pierożków.
  2. Gdy zwiniesz gyozy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to usmaż je na oleju płaską częścią do dna.
  3. Pod koniec smażenia dolej trochę wody.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości