Mielone a'la wieprzowe po azjatycku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kostki tofu
- ćwierć szklanki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu ostrygowego
- płatki drożdżowe nieaktywne
- świeża mięta i kolendra
- 250 g grzybów shiitake
Sposób przygotowania:
- Wrzuć tofu do miksera i rozdrobnij je na mielone.
- Przerzuć do miski i dopraw sosem rybnym, sojowym i ostrygowym.
- Shitake drobno posiekane i smaż, aż zamienią się w chrupki. Chrupki przełóż do miski.
- Na patelni przesmaż tofu, aż zmieni kolor.
- Podawaj posypane shiitake oraz świeżymi ziołami.
Mielone a'la wieprzowe smażone z jajkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 jajka
- olej do smażenia
- świeży zielony groszek
Sposób przygotowania:
- Tofu dopraw jak wcześniej.
- Na patelni mocno rozgrzej olej i wbij roztrzepane jajka. Cały czas mieszaj, aż powstaną puszyste jajeczne pianki.
- Dorzuć tofu i cały czas mieszaj.
Mielone a'la wieprzowe w pierożkach - przepis krok po kroku
Składniki:
- opakowanie ciasta gyoza
Sposób przygotowania:
- Tofu przygotuj jak wcześniej i zrób z niego farsz do pierożków.
- Gdy zwiniesz gyozy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to usmaż je na oleju płaską częścią do dna.
- Pod koniec smażenia dolej trochę wody.
Zobacz także:
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Wegetariańskie kotlety z fasoli czerwonej, białej i czarnej. Proste przepisy w twojej kuchni
- Kotleciki szu szu w wersji mięsnej i wegetariańskiej – prosty przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Jakubiak
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: