Kim jest Rukmini Iyer?
Rukmini Iyer pracowała jako prawniczka. Gdy wracała do domu z biura, poświęcała wieczory na gotowanie wyszukanych dań. W końcu doszła do wniosku, że pichcenie sprawia jej najwięcej radości. Rzuciła więc swoją pracę i zajęła się stylizacją jedzenia.
- Ta praca polega na tym, że idziesz na sesję, masz operatora kamery i przygotowujesz każde danie pod zdjęcia. To trochę jak bycie kucharzem, ale musisz wiedzieć, jak to będzie wyglądać okiem kamery - wyznała Rukmini Iyer w rozmowie z Dzień Dobry TVN.
Seria Roasting Tin
Później Rukmini wpadła na pomysł, by stworzyć serię pt. "Roasting Tin". Stwierdziła, że przyrządzanie wielu dań zabiera dużo czasu. Chciała pokazać ludziom, że w szybki i łatwy sposób można przyrządzić wyszukane i smaczne potrawy w jednym naczyniu. Sprzedała ponad milion książek kucharskich na całym świecie i dzięki nim zdobyła wielką popularność. Jak sama mówi - są to "porażkoodporne dania", których nie da się zepsuć. W Polsce właśnie ukazała się jej książka pt. "Upiecz to".
- Tu chodzi o prostotę. Wsadzasz wszystkie składniki do jednej formy, a formę do piekarnika i możesz robić, co chcesz - pobawić się z dzieckiem albo wziąć kąpiel. Obiad sam się o siebie zatroszczy. Nie musisz stać godzinami i mieszać - wyjaśniła Rukmini Iyer w naszym programie.
Zobacz także:
- Cukiernik, który piecze dla prezydenta Francji. "Ta praca opiera się na tradycji"
- Jak z dziećmi przygotować warzywne chipsy? "Są zdrowsze niż te ze sklepu"
- Co zrobić, by niejadek zjadł obiad? "Dzieci jedzą to, co lubią, a lubią to, co znają"
Autor: Sabina Zięba
Reporter: Anna Senkara
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN