Jak z dziećmi przygotować warzywne chipsy? "Są zdrowsze niż te ze sklepu"

przepis na zdrowe chipsy
Źródło: Dzień Dobry TVN
(Od)wagi dzieciaki – zdrowe chipsy
(Od)wagi dzieciaki – zdrowe chipsy
Kreatywne zabawy dla dzieci
Kreatywne zabawy dla dzieci
Twórcze, jesienne zabawy z dziećmi
Twórcze, jesienne zabawy z dziećmi
Gry i zabawy na spostrzegawczość
Gry i zabawy na spostrzegawczość
Dzień kropki – święto odwagi, zabawy i kreatywności
Dzień kropki – święto odwagi, zabawy i kreatywności
HGTV: Jak zrobić dziecięcą kuchnię do zabawy?
HGTV: Jak zrobić dziecięcą kuchnię do zabawy?
Wiele dzieci uwielbia niezdrowe przekąski i kocha podjadać chipsy. Dobrym rozwiązaniem jest wówczas samodzielne przygotowanie ich z pociechami. Fakt, że nie jest to trudne, w Dzień Dobry TVN udowodniły uczestniczki ostatniej edycji programu "MasterChef Junior", Jagoda Łaganowska i Lena Świętońska.

Wady chipsów ze sklepu

Nawet dzieci zdają sobie sprawę z tego, że chipsy są niezdrowe. Co tak naprawdę znajduje się w tych przekąskach? Otóż zawierają dużo soli, tłuszczów trans i rakotwórczego akrylamidu. Ponadto są bardzo kaloryczne, a niezbyt duża paczka dostarcza tyle samo kalorii, co porządny dwudaniowy obiad. Problemem jest również to, że uzależniają. Co zatem zrobić, kiedy nasze pociechy są ich skosztować? Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich w domowym zaciszu. W Dzień Dobry TVN zdrowe chipsy powstały pod czujnym okiem Jagody Łaganowskiej i Leny Świętońskiej, uczestniczek ostatniej edycji "MasterChefa Junior".

- Nasze chipsy są na pewno zdrowsze niż te ze sklepu. Wiemy, co jest w środku i wiemy, co dodajemy - stwierdziła Lena Świętońska w Dzień Dobry TVN.

Co było w programie Dzień Dobry TVN 8 stycznia 2022 r.?

DD_20220108_Pogoda_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Poranny trening cheerleaderek
Poranny trening cheerleaderek
Pectus w piosence “Bella Ciao”
Pectus w piosence “Bella Ciao”
Bogactwo smaków Joanny Brodzik
Bogactwo smaków Joanny Brodzik
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Piłka jest okrągła, bramki są dwie, a trener gdzie?
Piłka jest okrągła, bramki są dwie, a trener gdzie?
Słuchają go piłkarze i zwierzęta
Słuchają go piłkarze i zwierzęta
RRX – legenda polskiego rapu
RRX – legenda polskiego rapu
Maratonka wszech czasów
Maratonka wszech czasów
Kolejna część kultowej komedii
Kolejna część kultowej komedii
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Twórca sukcesów polskich skoczków
Twórca sukcesów polskich skoczków
W najszczęśliwszym mieście świata
W najszczęśliwszym mieście świata
Diana wygrała walkę z bólem
Diana wygrała walkę z bólem
Gdy każdy krok sprawia ból
Gdy każdy krok sprawia ból
Fire Chef – gotowanie na żywym ogniu
Fire Chef – gotowanie na żywym ogniu
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
(Od)wagi dzieciaki – zdrowe chipsy
(Od)wagi dzieciaki – zdrowe chipsy
Elvis Presley – król rock’n’rolla
Elvis Presley – król rock’n’rolla
Adam Gałka w piosence „Always on my mind”
Adam Gałka w piosence „Always on my mind”
Adam Gałka w piosence „Are you lonesome tonight?
Adam Gałka w piosence „Are you lonesome tonight?
Karolina Pisarek jedną z Najpiękniejszych Twarzy Świata
Karolina Pisarek jedną z Najpiękniejszych Twarzy Świata
Tata napisał bajkę dla syna z ADHD
Tata napisał bajkę dla syna z ADHD

Jak zrobić zdrowe chipsy?

Młode kucharki pokazały towarzyszącym im dzieciom, jak wykonać chipsy z warzyw. Wykorzystały do tego ziemniaki, bataty i buraki. W pierwszej kolejności poleciły obrać warzywa, co niektórym sprawiło kłopoty. Nie obyło się bez kilku "kontuzji". Następnie przyszedł czas na krojenie na plasterki.

- Jest bardzo ważne, żeby plasterki były cienkie, bo takie są zazwyczaj chipsy. Mają też być takie, że jak się je podstawi pod światło, to można przez nie widzieć - tłumaczyła dzieciom Lena Świętońska.

Po pokrojeniu wszyscy doprawiali warzywa za pomocą słodkiej papryki, soli, pieprzu oraz oliwy. Następnie rozłożyli plasterki na blaszce w taki sposób, by nie leżały na sobie, po to, by dobrze się upiekły i chrupały. Potem wsadzili chipsy na 10-15 minut do piekarnika ustawionego na 220-230 stopni. Po tym czasie były gotowe do zjedzenia.

- Robienie takich chipsów, to jest większa frajda niż kupienie ich. Można sobie spędzić przyjemnie czas - dodała Jagoda Łaganowska.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości