Wady chipsów ze sklepu
Nawet dzieci zdają sobie sprawę z tego, że chipsy są niezdrowe. Co tak naprawdę znajduje się w tych przekąskach? Otóż zawierają dużo soli, tłuszczów trans i rakotwórczego akrylamidu. Ponadto są bardzo kaloryczne, a niezbyt duża paczka dostarcza tyle samo kalorii, co porządny dwudaniowy obiad. Problemem jest również to, że uzależniają. Co zatem zrobić, kiedy nasze pociechy są ich skosztować? Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich w domowym zaciszu. W Dzień Dobry TVN zdrowe chipsy powstały pod czujnym okiem Jagody Łaganowskiej i Leny Świętońskiej, uczestniczek ostatniej edycji "MasterChefa Junior".
- Nasze chipsy są na pewno zdrowsze niż te ze sklepu. Wiemy, co jest w środku i wiemy, co dodajemy - stwierdziła Lena Świętońska w Dzień Dobry TVN.
Co było w programie Dzień Dobry TVN 8 stycznia 2022 r.?
Jak zrobić zdrowe chipsy?
Młode kucharki pokazały towarzyszącym im dzieciom, jak wykonać chipsy z warzyw. Wykorzystały do tego ziemniaki, bataty i buraki. W pierwszej kolejności poleciły obrać warzywa, co niektórym sprawiło kłopoty. Nie obyło się bez kilku "kontuzji". Następnie przyszedł czas na krojenie na plasterki.
- Jest bardzo ważne, żeby plasterki były cienkie, bo takie są zazwyczaj chipsy. Mają też być takie, że jak się je podstawi pod światło, to można przez nie widzieć - tłumaczyła dzieciom Lena Świętońska.
Po pokrojeniu wszyscy doprawiali warzywa za pomocą słodkiej papryki, soli, pieprzu oraz oliwy. Następnie rozłożyli plasterki na blaszce w taki sposób, by nie leżały na sobie, po to, by dobrze się upiekły i chrupały. Potem wsadzili chipsy na 10-15 minut do piekarnika ustawionego na 220-230 stopni. Po tym czasie były gotowe do zjedzenia.
- Robienie takich chipsów, to jest większa frajda niż kupienie ich. Można sobie spędzić przyjemnie czas - dodała Jagoda Łaganowska.
Zobacz także:
- Cukiernik, który piecze dla prezydenta Francji. "Ta praca opiera się na tradycji"
- Najlepszy gatunek truskawki, czyli "słodycz, romantyzm i piękno". Gdzie rośnie i z czym ją jeść?
- Jak zrobić idealnego pączka? Oto rady zwyciężczyni "MasterChefa", Aleksandry Juszkiewicz
Autor: Sabina Zięba
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN