Jesienna zupa tajska - sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności. Jak przyrządzić ją zgodnie ze wskazówkami dietetyka?

Zupa tajska
Zupa tajska
Źródło: Archiwum prywatne Magdaleny Adamczak
Jesienny jadłospis powinien obfitować w pożywne, rozgrzewające dania, które pomagają poradzić sobie z niską temperaturą za oknami, a przy okazji skutecznie wspierają układ odpornościowy organizmu. Nie da się ukryć, że nic tak dobrze nie wpływa na poprawę samopoczucia w deszczowy dzień, jak gorące, aromatyczne potrawy, przygotowywane na bazie zdrowych produktów. Zupa tajska z warzywami i kurczakiem jest tego najlepszym przykładem.

Rozgrzewająca zupa tajska - idealna potrawa na jesień

Z początkiem jesieni na naszych stołach zaczynają gościć gęste, pożywne zupy, które świetnie sprawdzają się w porze obiadowej, ale mogą też pełnić rolę sycącej kolacji. Zwykle dodajemy do nich ulubione warzywa i bogate w białko mięso, jednak za ich niepowtarzalny smak odpowiedzialne są przede wszystkim aromatyczne zioła i przyprawy.

Zdaniem Magdaleny Adamczak, doświadczonego dietetyka klinicznego i specjalisty zdrowia publicznego, wzbogacanie codziennych posiłków dodatkiem wybranych przypraw przekłada się na zwiększenie odporności, pozwala też uniknąć wyziębienia organizmu, spowodowanego jesienną aurą. Przepis na zupę tajską jej autorstwa to propozycja, która ma szansę przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Więcej o tym, co jeść w okresie jesienno-zimowym przeczytasz w artykule: Jak zadbać o dobre samopoczucie jesienią? "Optymalną odporność i nastrój możemy modulować dietą"

Jesienna zupa tajska - przepis dietetyka

Dania kuchni azjatyckiej coraz częściej pojawiają się na polskich stołach, a swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim starannie dobranym składnikom, odpowiedzialnym za ich niepowtarzalny smak i aromat. Zupa tajska to potrawa ciesząca się dużym zainteresowaniem, jednak każda wariacja na jej temat zaskoczyć nas może innymi walorami kulinarnymi. Lekko pikantna wersja z kurczakiem i warzywami doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

Składniki na 4-6 porcji zupy tajskiej:

  • 3 piersi z kurczaka
    • puszka kukurydzy konserwowej słodkiej
      • duża papryka pomarańczowa
        • 10 dużych pieczarek
          • 2 białe cebule
            • 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
              • małe opakowanie mleczka kokosowego
                • 2-3 łyżki curry (dodajemy wedle uznania)
                  • łyżka sproszkowanej papryki chili (dodajemy wedle uznania)
                    • łyżka pieprzu cytrynowego
                      • 100-120 g makaronu ryżowego (cienkie nitki)
                        • szczypiorek (dodajemy wedle uznania)

                          Jak przygotować zupę tajskę?

                          1. Pieczarki, paprykę i cebulę umyj, a następnie poszatkuj na drobne kawałki.
                            1. Tak przygotowane składniki podduś na woku z wodą.
                              1. Po upływie 10-15 minut dolej do warzyw około 600-750 ml wody.
                                1. Dodaj kukurydzę, sos sojowy i wszystkie przyprawy, oprócz szczypiorku.
                                  1. Wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj.
                                    1. Dodaj pokruszony makaron i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
                                      1. Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją w kostkę lub drobne paski.
                                        1. Tak przygotowane mięso ugotuj w osobnym garnku.
                                          1. Gotową zupę podawaj na talerzu z porcją piersi z kurczaka. Potrawę posyp świeżym szczypiorkiem lub pieprzem cytrynowym.

                                            Zobacz także:

                                            Zobacz wideo: Kuchnia azjatycka

                                            Kuchnia azjatycka
                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                            Autor: Magdalena Brzezińska

                                            Źródło zdjęcia głównego: Archiwum prywatne Magdaleny Adamczak

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana