Materiał promocyjny

Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
    • łyżeczka tymianku
      • sól, pieprz
        • 1 główka młodej kapusty – posiekana
          • łyżka oleju rzepakowego
            • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
              • 1 cebula pokrojona w kostkę
                • ½ pęczka koperku - posiekanego
                  • sól, pieprz
                    • 70 g cammemberta
                      • łyżka masła
                        • 2 szalotki posiekane
                          • 100 ml wytrawnego białego wina
                            • 200 ml śmietany 30%
                              • 70 g sera pleśniowego
                                • sól, pieprz

                                  Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue - sposób przygotowania

                                  1. Polędwiczki rozklep i natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Schowaj do lodówki.
                                    1. Na oleju skarmelizuj boczek, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
                                      1. Dodaj kapustę, posól i smaż kilkanaście minut (możesz podlewać wodą). Pod koniec dodaj koperek i dopraw pieprzem i solą. Odstaw do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do 180C.
                                        1. Na rozklepane polędwiczki wyłóż kapustę, kawałki cammemberta i zawiń roladki. Zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczkami. Obsmaż roladki na złoty kolor i przełóż do pieca na 20 minut.
                                          1. W rondlu na maśle zeszklij szalotki, dodaj wino i odparuj połowę na małej mocy. Dodaj śmietankę i pokruszony ser. Odparuj na małej mocy, dopraw solą i pieprzem.

                                            Zobacz także:

                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                            Materiał promocyjny
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana