Placuszki z marchewki i korzenia pietruszki z łososiem, serkiem labneh i jajkiem w koszulce - przepis na śniadanie Lorentyny Mikulskiej

Lorentyna Mikulska
Przepisy na śniadania
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zwykło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, jaki zjadamy w ciągu dnia. Powiedzenie to potwierdzają nie tylko indywidualne osoby, ale i dietetycy. Przepisy Lorentyny Mikulskiej, bohaterki naszego materiału o dziewczynce z pocztówki, dadzą wam energię i motywację na cały dzień.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Placuszki z marchewki i korzenia pietruszki z łososiem, serkiem labneh i jajkiem w koszulce - przepis Lorentyny Mikulskiej

Składniki na placuszki z marchewki

  • 400 g marchwi (około 3 średnich sztuk) - 300 g startej,
  • 130 g (1 średnia) korzenia pietruszki - 100 g startego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
  • 2 dymki posiekane w cienkie plasterki - biała i zielona część,
  • 3 łyżki posiekanej drobno kolendry (można zastąpić natką pietruszki),
  • 2 średnie jajka 0 (rozm. M) - lekko roztrzepane,
  • 4 łyżki (55 g) mąki pszennej tortowej - można zastąpić ryżową, gryczaną, orkiszową),
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy (do smażenia).

Składniki na serek labneh

  • 400 g jogurtu greckiego pełnotłustego,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Dodatkowo:

  • 2-4 jajka 0,
  • 1-2 łyżki octu,
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach.

Placuszki z marchewki i korzenia pietruszki z łososiem, serkiem labneh i jajkiem w koszulce - sposób przygotowania

  1. Przygotowania rozpocząć 12 - 24 godziny wcześniej od przygotowania serka labneh .Wymieszać w miseczce jogurt z solą i startym czosnkiem. Sito (durszlak) wyłożyć gazą. Na gazę wyłożyć jogurt i lekko zawinąć jego końcówki. Sito (durszlak) postawić na misce i wstawić na noc do lodówki. Przez noc płyn z jogurtu przecedzi się do miski i jogurt zagęści się. Nie należy go odciskać. Płyn sam ma się przesączyć. Serek przechowywać w lodówce do tygodnia.
  2. Warzywa zetrzeć na tarce w grube wiórki. Przełożyć do miski. Dodać starty czosnek, kumin, posiekaną dymkę, kolendrę (pietruszkę), jajka i mąkę. Doprawić solą (około 1/4 łyżeczki) i pieprzem. Wymieszać całość. 
  3. Smażyć placki (o średnicy około 10 cm) na rozgrzanym oleju. W międzyczasie ugotować jajka w koszulce w zakwaszonej octem wodzie.
  4. Placki ułożyć na półmisku. Na każdym położyć łyżkę serka labneh, plaster łososia i jajko w koszulce .Podawać od razu.
  5. Można również zamiast jajek w koszulce zrobić jajka sadzone. Łososia można pominąć lub zastąpić kawałkiem wysmażonego boczku lub pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości