Sezon na świeże, polskie owoce i warzywa powoli dobiega końca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto nie tylko przygotować domowe przetwory, ale również mrożonki. Co i jak zamrozić na zimę?
Mrożenie warzyw, owoców czy ziół na zimę to z jednej strony zapas smaków lata, z drugiej oszczędność pieniędzy. Ceny wielu z nich znacznie rosną po sezonie, m.in. dlatego, że trzeba je do Polski importować z innych, cieplejszych części świata. To z kolei wpływa również na smak tych produktów – zwykle są mniej intensywne. Dlatego niżej polecamy, co pysznego warto zamrozić, by zima była znośniejsza.
Owoce i warzywa
Jakie zioła mrozić na zimę?
Zacznijmy od ziół. Co prawda wiele z nich można kupić w pęczkach czy doniczkach również zimą, ale to... nie to samo. Warto drobno posiekać koperek, natkę pietruszki, a nawet szczypiorek i mrozić w plastikowych pojemnikach czy strunowych woreczkach. Posiekane, mrożone zioła i inne zielone liście świetnie wzbogacają smak wielu zimowych zup, sosów, zapiekanek itd.
Jakie warzywa zamrozić na zimę?
Mrozić można również niektóre grzyby - sprawdź, jak to zrobić prawidłowo.
Jakie owoce zamrozić na zimę?
Poniżej wymienione świetnie sprawdzą się w koktajlach, musach, jako dodatek do owsianki, deserów, itd.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: lithiumcloud/Getty Images