Grillowane papryki w zalewie, czyli jak zatrzymać smak lata

Marynowana papryka w słoiku
tairalist/Getty Images
Źródło: Getty Images
Późnym latem dobrze jest przygotować domowe przetwory. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować grillowane papryki w zalewie. To idealny sposób na zatrzymanie smaku sezonowych warzyw na później. 

Grillowane papryki w zalewie - przepis krok po kroku

Przepis na 3 słoiczki

Składniki:

  • 6 papryk
    • duża cebula biała
      • 4 ząbki czosnku
        • oliwa do grillowania
          • 6 liści laurowych
            • 12 ziaren ziela angielskiego
              • 15 ziaren kolendry
                • 12 ziaren czarnego pieprzu
                  • 800 ml wody
                    • 200 ml octu 10%
                      • 120 g cukru
                        • 40 g soli

                          Sposób przygotowania grillowanych papryk w zalewie

                          1. Papryki grilluj z każdej strony, niemalże do spalenia skórki. Włóż gorące papryki do szczelnego, zamkniętego pojemnika na 10 minut. Następnie obierz je ze skórki.
                            1. Przełóż części papryki do słoiczków, dodaj również równomiernie przyprawy.
                              1. W garnku zagotuj zalewę (wodę, ocet, cukier, sól) i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zalej nią zawartość słoików, tak aby zalewa przykryła produkty. Po postawieniu do góry nogami, przetwory powinny same się zamknąć. Jednak zawsze warto je zapasteryzować lub tyndalizować.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Jasiek Kuroń

                                Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości