Przepisy kulinarne

Grillowane papryki w zalewie, czyli jak zatrzymać smak lata

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Jasiek Kuroń
Marynowana papryka w słoiku

Późnym latem dobrze jest przygotować domowe przetwory. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować grillowane papryki w zalewie. To idealny sposób na zatrzymanie smaku sezonowych warzyw na później. 

Grillowane papryki w zalewie - przepis krok po kroku

Przepis na 3 słoiczki

Składniki:

  • 6 papryk
  • duża cebula biała
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa do grillowania
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren kolendry
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 800 ml wody
  • 200 ml octu 10%
  • 120 g cukru
  • 40 g soli

Sposób przygotowania grillowanych papryk w zalewie

  1. 1Papryki grilluj z każdej strony, niemalże do spalenia skórki. Włóż gorące papryki do szczelnego, zamkniętego pojemnika na 10 minut. Następnie obierz je ze skórki.
  2. 2Przełóż części papryki do słoiczków, dodaj również równomiernie przyprawy.
  3. 3W garnku zagotuj zalewę (wodę, ocet, cukier, sól) i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zalej nią zawartość słoików, tak aby zalewa przykryła produkty. Po postawieniu do góry nogami, przetwory powinny same się zamknąć. Jednak zawsze warto je zapasteryzować lub tyndalizować.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości