Grillowane papryki w zalewie - przepis krok po kroku
Przepis na 3 słoiczki
Składniki:
- 6 papryk
- duża cebula biała
- 4 ząbki czosnku
- oliwa do grillowania
- 6 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren kolendry
- 12 ziaren czarnego pieprzu
- 800 ml wody
- 200 ml octu 10%
- 120 g cukru
- 40 g soli
Sposób przygotowania grillowanych papryk w zalewie
- Papryki grilluj z każdej strony, niemalże do spalenia skórki. Włóż gorące papryki do szczelnego, zamkniętego pojemnika na 10 minut. Następnie obierz je ze skórki.
- Przełóż części papryki do słoiczków, dodaj również równomiernie przyprawy.
- W garnku zagotuj zalewę (wodę, ocet, cukier, sól) i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zalej nią zawartość słoików, tak aby zalewa przykryła produkty. Po postawieniu do góry nogami, przetwory powinny same się zamknąć. Jednak zawsze warto je zapasteryzować lub tyndalizować.
Zobacz także:
- Papryka marynowana w słoikach. Sprawdź najlepsze przepisy
- Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia
- Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: