Tikka masala – przepis, który podbija świat

Tikka masala
Tikka masala
Źródło: Moment RF / Getty Images
Tikka masala to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też głębokim aromatem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie tej potrawy, aby zaskoczyć domowników lub gości zupełnie nową jakością w kuchni.

Tikka masala serwowane jest w kuchniach na całym świecie. Danie to zdobywa coraz większą popularność także w Polsce. Pojawia się w wielu restauracjach, szczególnie w tych, które specjalizują się w potrawach orientalnych. Jego charakterystyczny smak sprawia, że tikka masala zdobywa serca zwolenników dobrej kuchni i nie pozwala o sobie zapomnieć. 

Tikka masala – historia

Początki powstania dania tikka masala są kwestią sporną. Rzekomo danie powstało w Glasgow pomiędzy 1950 a 1970 rokiem, kiedy to jeden z klientów popularnej restauracji uznał, że jego kurczak tikka jest zbyt suchy. Kucharz szybko zrobił sos na bazie pomidorów, jogurtu i ziół – okazało się, że ta dość przypadkowa kompozycja zdobyła serce nie tylko marudnego klienta, ale też wielu kolejnych gości. Choć historia ta traktowana jest raczej jako legenda, tikka masala z pewnością jest daniem jak najbardziej realnym.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Co ciekawe, tikka masala zyskało tak ogromną popularność w Wielkiej Brytanii, że należy tam do czołówki najczęściej spożywanych potraw. Z tego względu zostało uznane za brytyjską potrawę narodową. W rzeczywistości tikka masala to danie typowo indyjskie – zarówno pod względem sposobu przyrządzania, jak i doboru aromatycznych ziół. Niemniej jednak warto wprowadzić to danie do swojej kuchni – tym bardziej, że jego przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt naprawdę wyśmienity.

Popularność tego dania sprawa, że nie istnieje jeden "obowiązujący" przepis na chicken tikka masala - w zależności od kucharza danie to przygotowywane jest na wiele sposobów. Istotną rolę odgrywają tutaj zioła, które sprawiają, że kurczak tikka masala ma tak charakterystyczny, niezapomniany smak. Z tego względu warto w sposób elastyczny podchodzić do dostępnych przepisów i eksperymentować, modyfikując je według własnego uznania - dzięki temu można stworzyć swój własny przepis na kurczaka tikka masala, który stanie się kulinarną specjalnością niejednego kucharza - nawet amatora. 

Kurczak tikka masala – przepis

Aby przygotować indyjsko-brytyjskie danie chicken tikka masala, potrzebne są następujące składniki (na 4 porcje):

  • 400 g fileta z kurczaka, 200 g jogurtu naturalnego, imbir, cynamon, ostra i słodka papryka, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka przyprawy garam masala, 600 ml passaty pomidorowej, 4 ząbki czosnku, śmietana 18 proc., 2 łyżki masła.

    Sposób przygotowania: Początkowym etapem przygotowania kurczaka tikka masala jest stworzenie marynaty. Aby ją przyrządzić, wymieszaj jogurt naturalny z oliwą, imbirem, cynamonem, papryką ostrą i słodką oraz połową łyżeczki garam masala. Kurczaka umyj i pokrój w niewielkie paski. Czas marynowania zależy od indywidualnych upodobań – może to być kilka godzin lub cała noc. Im dłuższy będzie czas marynowania kurczaka, tym danie będzie bardziej wyraziste.

    Kiedy mięso będzie już odpowiednio zamarynowane, można zacząć przyrządzać sos. Roztop masło, dodaj passatę oraz przyprawy, a także ocet winny. Gotuj około 10 minut. W tym czasie odsącz mięso z marynaty i smaż do uzyskania głębokiego, złotego koloru. Następnie wrzuć mięso do gotującej się passaty i gotuj razem około 10–15 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie do dania śmietany – wystarczy kilka łyżek. Dla przełamania smaku można dodać również łyżeczkę cukru. Inną propozycją jest kurczak tikka masala z mleczkiem kokosowym – można dodać je zamiast śmietany, aby danie nabrało bardziej orientalnego charakteru. Tak przygotowanego kurczaka tikka masala można podawać z ryżem cytrynowym, który zdecydowanie najlepiej komponuje się z tym daniem. Dobrze sprawdzi się również ryż biały.

    Tikka masala – pomysły i inspiracje

    Choć tradycyjny kurczak tikka w połączeniu z sosem masala tworzy podstawę tego legendarnego dania, nie brakuje ciekawych modyfikacji kulinarnych potrawy. Zamiast kurczaka można użyć mięsa z indyka. Należy jednak pamiętać o tym, że mięso indyka potrzebuje dłuższej obróbki termicznej. Czas gotowania w passacie może wydłużyć się do 30–40 minut. Wegetarianie również nie pozostają obojętni wobec tikka masala – wyśmienity sos dobrze komponuje się z serem panir, który w ciekawy sposób przyjmuje aromat sosu. Ser panir to również dobra propozycja dla osób, które chcą wypróbować innych wersji dania z sosem masala. Inną wersją potrawy jest ryba w sosie masala. Ta również dobrze łączy się z sosem, a jednocześnie sprawia, że danie jest bardzo delikatne. Warto postawić na rybę dobrej jakości, a całość na pewno będzie wyśmienita. Propozycją dla wielbicieli owoców morza jest tikka masala z krewetkami.

    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

    Zobacz także:

    Autor: Adrian Adamczyk

    Źródło zdjęcia głównego: Moment RF / Getty Images

    podziel się:

    Pozostałe wiadomości