Przepisy kulinarne

Bourdeto - ryba w sosie paprykowym z kuchni ateńskiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Bartek Kieżun
Znana pisarka spełnia swoje marzenia muzyczne

W kuchni Dzień Dobry TVN odkrywamy tajniki kuchni z Aten dzięki Bartkowi Kieżunowi - dziennikarzowi kulinarnemu. Sprawdź, jak przygotować bourdeto, czyli rybę w sosie paprykowym.

Bourdeto - ryba w sosie paprykowym - przepis krok po roku

Składniki:

  • cała duża ryba, idealnie byłoby gdyby to była skorpena, ale dorada też da radę
  • 2 cebule
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka pikantnej papryki
  • sól
  • 100 ml wody
  • cytryna

Sposób przygotowania bourdeto

  1. 1Doradę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy ją w środku oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem Odkładamy na bok.
  2. 2Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy na oliwie.
  3. 3Kiedy zacznie się rumienić dodajmy na patelnię paprykę słodką i ostrą.
  4. 4Dokładnie mieszamy. Solimy. Wlewamy wodę.
  5. 5Kiedy całość zawrze zmniejszamy ogień i układamy w patelni rybę.
  6. 6Dusimy przez mniej więcej 25 minut w zależności od rozmiaru ryby.
  7. 7Na koniec całość skrapiamy solidną porcją soku z cytryny i siadamy do jedzenia. 

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Bartek Kieżun

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

Pozostałe wiadomości