Bourdeto - ryba w sosie paprykowym - przepis krok po roku
Składniki:
- cała duża ryba, idealnie byłoby gdyby to była skorpena, ale dorada też da radę
- 2 cebule
- 50 ml oliwy extra virgin
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka pikantnej papryki
- sól
- 100 ml wody
- cytryna
Sposób przygotowania bourdeto
- Doradę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy ją w środku oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem Odkładamy na bok.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy na oliwie.
- Kiedy zacznie się rumienić dodajmy na patelnię paprykę słodką i ostrą.
- Dokładnie mieszamy. Solimy. Wlewamy wodę.
- Kiedy całość zawrze zmniejszamy ogień i układamy w patelni rybę.
- Dusimy przez mniej więcej 25 minut w zależności od rozmiaru ryby.
- Na koniec całość skrapiamy solidną porcją soku z cytryny i siadamy do jedzenia.
Zobacz także:
- Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
- Ryba w cieście francuskim - przepisy na dania obiadowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: