W kuchni Dzień Dobry TVN odkrywamy tajniki kuchni z Aten dzięki Bartkowi Kieżunowi - dziennikarzowi kulinarnemu. Sprawdź, jak przygotować bourdeto, czyli rybę w sosie paprykowym.
Bourdeto - ryba w sosie paprykowym - przepis krok po roku
Składniki:
- cała duża ryba, idealnie byłoby gdyby to była skorpena, ale dorada też da radę
- 2 cebule
- 50 ml oliwy extra virgin
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka pikantnej papryki
- sól
- 100 ml wody
- cytryna
Sposób przygotowania bourdeto
- 1Doradę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy ją w środku oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem Odkładamy na bok.
- 2Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy na oliwie.
- 3Kiedy zacznie się rumienić dodajmy na patelnię paprykę słodką i ostrą.
- 4Dokładnie mieszamy. Solimy. Wlewamy wodę.
- 5Kiedy całość zawrze zmniejszamy ogień i układamy w patelni rybę.
- 6Dusimy przez mniej więcej 25 minut w zależności od rozmiaru ryby.
- 7Na koniec całość skrapiamy solidną porcją soku z cytryny i siadamy do jedzenia.
Zobacz także:
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News