Bourdeto - ryba w sosie paprykowym z kuchni ateńskiej

Znana pisarka spełnia swoje marzenia muzyczne
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN odkrywamy tajniki kuchni z Aten dzięki Bartkowi Kieżunowi - dziennikarzowi kulinarnemu. Sprawdź, jak przygotować bourdeto, czyli rybę w sosie paprykowym.

Bourdeto - ryba w sosie paprykowym - przepis krok po roku

Składniki:

  • cała duża ryba, idealnie byłoby gdyby to była skorpena, ale dorada też da radę
    • 2 cebule
      • 50 ml oliwy extra virgin
        • łyżka słodkiej papryki
          • łyżka pikantnej papryki
            • sól
              • 100 ml wody
                • cytryna

                  Sposób przygotowania bourdeto

                  1. Doradę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy ją w środku oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem Odkładamy na bok.
                    1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy na oliwie.
                      1. Kiedy zacznie się rumienić dodajmy na patelnię paprykę słodką i ostrą.
                        1. Dokładnie mieszamy. Solimy. Wlewamy wodę.
                          1. Kiedy całość zawrze zmniejszamy ogień i układamy w patelni rybę.
                            1. Dusimy przez mniej więcej 25 minut w zależności od rozmiaru ryby.
                              1. Na koniec całość skrapiamy solidną porcją soku z cytryny i siadamy do jedzenia. 

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Bartek Kieżun

                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości