Białe szparagi panierowane w ziołowej bułce tartej, czosnku i różowym pieprzu - przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 12 szparagów (3 na osobę),
- 2 jaja + 4 szt. do przyrządzenia specjalnego jajka gotowanego (uovo alla coque),
- 100 g bułki tartej,
- sól,
- liofilizowany czosnek,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 2 łyżki sera Parmigiano Reggiano,
- różowy pieprz,
- oliwa z oliwek extra vergine.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Sposób przygotowania białych szparagów panierowanych w ziołowej bułce tartej
- Dokładnie myjemy szparagi, obieramy i usuwamy łodyżki. Gotujemy około 5-10 minut we wrzącej wodzie. Po całkowitym ochłodzeniu zanurzamy szparagi w rozbitym jajku.
- Przygotowujemy panierkę: do bułki tartej dodajemy trochę liofilizowanego czosnku, oregano i Parmigiano Reggiano. Przenosimy szparagi do przygotowanej mieszaniny i obtaczamy je.
- Układamy następnie na blasze wyłożonej papierem posmarowanym niewielką ilością oliwy. Pieczemy w 180/200 stopniach przez około 10 minut. Po upieczeniu, schładzamy.
- W międzyczasie przygotowujemy jajka: w rondelku zagotowujemy wodę. Ściągamy rondelek z ognia i wrzucamy jajko. Zostawiamy na 3 minuty (lub 4 kiedy wolicie twarde) – po tym czasie wkładamy w zimną wodę.
Zobacz także:
- Szparagi. Przepisy na risotto, zupę krem i makaron ze szparagami
- Szparagi w cieście francuskim – przepisy na przekąski oraz tartę
- W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski
podziel się: