Przepisy kulinarne

Białe szparagi panierowane w ziołowej bułce tartej, czosnku i różowym pieprzu z przepisu Cristiny Catese

Przepisy kulinarne

Źródło:
Cristina Catese
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN

Klasyczne połączenie w kuchni to szparagi z jajkiem lub z serem białym. W takiej formie możemy je spotkać zarówno w Polsce, jak i we Włoszech. Sprawdź, jak przygotować białe szparagi panierowane w ziołowej bułce tartej, czosnku i różowym pieprzu z przepisu Cristiny Catese.

Białe szparagi panierowane w ziołowej bułce tartej, czosnku i różowym pieprzu - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 12 szparagów (3 na osobę),
  • 2 jaja + 4 szt. do przyrządzenia specjalnego jajka gotowanego (uovo alla coque),
  • 100 g bułki tartej,
  • sól,
  • liofilizowany czosnek,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 łyżki sera Parmigiano Reggiano,
  • różowy pieprz,
  • oliwa z oliwek extra vergine.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Sposób przygotowania białych szparagów panierowanych w ziołowej bułce tartej

  • Dokładnie myjemy szparagi, obieramy i usuwamy łodyżki. Gotujemy około 5-10 minut we wrzącej wodzie. Po całkowitym ochłodzeniu zanurzamy szparagi w rozbitym jajku.
  • Przygotowujemy panierkę: do bułki tartej dodajemy trochę liofilizowanego czosnku, oregano i Parmigiano Reggiano. Przenosimy szparagi do przygotowanej mieszaniny i obtaczamy je.
  • Układamy następnie na blasze wyłożonej papierem posmarowanym niewielką ilością oliwy. Pieczemy w 180/200 stopniach przez około 10 minut. Po upieczeniu, schładzamy.
  • W międzyczasie przygotowujemy jajka: w rondelku zagotowujemy wodę. Ściągamy rondelek z ognia i wrzucamy jajko. Zostawiamy na 3 minuty (lub 4 kiedy wolicie twarde) – po tym czasie wkładamy w zimną wodę.

Zobacz także:

Źródło: Cristina Catese

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski

Pozostałe wiadomości