Jak dieta śródziemnomorska wpływa na pacjentów ze stwardnieniem rozsianym? Nowe badania

Źródło: Dzień Dobry TVN
Stwardnienie rozsiane – życie po diagnozie
Stwardnienie rozsiane – życie po diagnozie
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Osoby ze stwardnieniem rozsianym, które ściśle przestrzegają zaleceń diety śródziemnomorskiej, dłużej zachowują funkcje poznawcze - wynika z badań przeprowadzonych w Nowym Jorku. Jakie produkty powinny się znaleźć na talerzu pacjenta? O czym należy pamiętać?

Stwardnienie rozsiane - co to jest?

Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą chorobą układu nerwowego. Jego objawy nie są jednolite i nie zawsze występują w tym samym nasileniu u wszystkich pacjentów. Natomiast do najczęstszych przejawów zaliczają się m.in.: zaburzenia widzenia, które pojawiają się nagle, zaburzenia czucia (drętwienie, kłujący ból), zaburzenia funkcji poznawczych i równowagi, a także przewlekłe przemęczenie. Ponadto SM występuje w 4 postaciach: rzutowo-remisyjnej, wtórnie postępującej, pierwotnie postępującej i postępująco-nawracającej.

Stwardnienie rozsiane a dieta śródziemnomorska

Zdaniem naukowców z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku dla osób ze stwardnieniem rozsianym wskazana jest dieta śródziemnomorska. Z ich badań wynika bowiem, że u pacjentów, którzy ściśle przestrzegali jadłospisu, stwierdzono o 20 procent mniejsze ryzyko zaburzeń poznawczych, niż u tych, którzy do diety nie przywiązywali szczególnej wagi. Swoje wnioski zaprezentowali podczas 75. spotkania Amerykańskiej Akademii Neurologii.

Badanie zostało przeprowadzone na grupie 563 osób ze stwardnieniem rozsianym. Uczestników podzielono na 3 grupy, w zależności od tego, jak ściśle przestrzegali zasad diety śródziemnomorskiej. Później każdy z respondentów został poddany testom.

"Medical News Today" przytoczył opinię dietetyczki Meghan Pendleton, która uważa, że dieta śródziemnomorska chroni przed stresem oksydacyjny, który odgrywa główną rolę w SM, powodując uszkodzenie komórek i ich neurodegradację.

Co więcej, Polskie Towarzystwo Stwardnienia Rozsianego podkreśla, że dieta śródziemnomorska bogata w owoce, warzywa i ryby jest najlepiej zbilansowana. - Jest ona bogata w kwasy omega-3 znajdujące się w dużej ilości w rybach. Należy wybierać jednak te tłuste, takie jak łosoś, śledź czy makrela. Owoce są bardzo zdrowe, ale należy spożywać je z umiarem ze względu na obecne w nich cukry. Zaleca się spożywanie 3 porcji owoców dziennie (porcja to np. pół jabłka, 7 truskawek) - czytamy na stronie.

Podsumowując, produkty, na których powinna bazować dieta śródziemnomorska to:

  • owoce i warzywa o barwie czerwonej i fioletowej, np. owoce leśne, czerwona kapusta, buraki, które dostarczają cennych polifenoli,
    • tłuste ryby,
      • tłuszcze roślinne - oliwa z oliwek, olej rzepakowy i olej lniany,
        • produkty zbożowe, w szczególności pełnoziarniste.

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz także:

          Źródło: zdrowie.wprost.pl/ptsr.org.pl

          Źródło zdjęcia głównego: Elena Noviello/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości