Soczyste i słodkie czereśnie mają w sobie wiele wartości odżywczych. Dietetycy zalecają spożycie od pół szklanki do dwóch szklanek owoców dziennie. Ile kalorii mają czereśnie i czy czereśnie tuczą to częste pytania, które pojawiają się z powodu słodyczy naturalnie w nich występującej. Wszyscy będący na diecie i dbający o zdrowie mogą odetchnąć. Jedna szklanka czereśni zawiera jedynie 87 kcal, w tym mniej niż pół grama tłuszczu, co sprawia, że czereśnie na diecie nie będą ani dietetycznym grzeszkiem, ani powodem do wstydu czy wyrzutów sumienia.
Czereśnie – właściwości zdrowotne
Bogate w błonnik. Błonnik zwiększa uczucie sytości, więc spożywając go, niechętnie sięgamy po kolejną porcję jedzenia. Błonnik pomaga również zmniejszyć ryzyko zaparć, ponieważ pobudza perystaltykę jelit, co skutkuje bardziej regularnymi wypróżnieniami. Spożywając pokarmy z błonnikiem, warto jednak pamiętać o płynach, bez których ich spożycie da odwrotny efekt. Picie wody jest konieczne, w innym przypadku może spowodować bolesne zaparcia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Owoce
Rekomendowana porcja dzienna błonnika to 21–38 gramów, a jedna szklanka świeżych czereśni pokryje 7,6–13,8% tego zapotrzebowania. Moc flawonoidów. Co zawierają czereśnie? Jednym z ich składników są antocyjany, związki chemiczne, które nadają czereśniom ciemnoczerwony kolor. Zalicza się je do flawonoidów i jako silne przeciwutleniacze chronią nasze ciało przed toksynami i wolnymi rodnikami, które wytwarzają się przy trawieniu pokarmów. Toksyny i wolne rodniki mogą przyspieszyć proces starzenia i spowodować śmierć i uszkodzenie komórek.
W badaniu, którego wyniki opublikowano w 2010 r. w "Annual Review of Food Science and Technology", antocyjany wykazały przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości. Pomagają również w zapobieganiu chorobom, kontrolowaniu otyłości i leczeniu cukrzycy.
Źródło jodu. Jako bogate źródło jodu (jest go więcej niż w rybach!), czereśnie wspomagają produkcję hormonów tarczycy.
Regulacja pH. Współczesne nawyki żywieniowe sprawiają, że nasze organizmy często ulegają zakwaszeniu. Spożywanie owoców takich jak czereśnie przywróci równowagę kwasowo-zasadową w naszym ciele.
Czereśnie – witaminy
Witalna witamina C. Kolejny naturalny przeciwutleniacz obecny w czereśniach to witamina C. Nasze ciało potrzebuje jej, aby naprawiać naskórek i wytwarzać kolagen. Jest niezbędna naszemu ciału również w leczeniu ran, wzmacnianiu zębów i kości. Rekomendowana porcja dzienna witaminy C to 75 mg dla kobiet i 85 mg dla kobiet w ciąży, 120 mg dla karmiących kobiet, a 90 mg dla mężczyzn. Jedna szklanka czereśni dostarczy 8–13% tego zapotrzebowania.
Witamina B5. Niedobór witaminy B5 może przyczynić się do powstania artretyzmu. Czereśnie mają tej witaminy tyle, że zaleca się spożycie czereśni zarówno przy leczeniu artretyzmu, a także w celu jego uniknięcia.
Jak najlepiej spożywać czereśnie?
Aby zmaksymalizować wartości odżywcze czereśni, najlepiej spożyć czereśnie świeże, bez żadnego przetwarzania. Sok z czereśni i suszone czereśnie mają podobny skład odżywczy, jednak sam sok będzie zawierał dużo mniej błonnika. Mrożone czereśnie i czereśnie w puszce będą miały zdecydowanie mniej przeciwutleniaczy, a owoce w puszce mogą również zawierać dodatkowo cukier.
Przy spożywaniu surowych czereśni należy pamiętać o kilku kwestiach:
- Nie należy spożywać ich na czczo ani popijać zimną wodą. Może to wywołać silny ból brzucha lub nawet biegunkę.
- Nie zaleca się spożycia surowych czereśni osobom z dolegliwościami układu pokarmowego. Jeśli cierpisz np. na zespół jelita drażliwego, możesz czereśnie lekko obgotować, co sprawi, że będą łatwiejsze do strawienia.
- Żółte i czerwone czereśnie z robakami to niestety dość częsty przypadek. Nie trzeba wyrzucać wtedy czereśni, a wystarczy zalać je zimną wodą na kilka minut. Larwy opadną na dno naczynia.
- Najlepsze czereśnie, czyli takie, w których prawdopodobnie nie będzie robaków, to odmiany z początku czerwca lub przełomu lipca i sierpnia.
Czereśnie – przetwory
Czereśnie można przetworzyć na wiele sposobów, tak by zachować ich właściwości zdrowotne. Z czereśni zrobimy: soki, kompoty, mrożone czereśnie, suszone czereśnie, dżemy, konfitury, czereśnie w konserwie.
Przy każdych przetworach należy pamiętać, aby usunąć pestki.
Jak konserwować czereśnie?
Aby móc dodawać czereśnie do ciast, sosów i innych deserów, kiedy tylko zapragniesz, możesz sporządzić prostą konserwę.
Składniki:
- czereśnie,
- 1–2 łyżki cukru na każdy słoik (pojemność ok. 800 ml).
Przepis na konserwowanie czereśni:
- Umyj i zdezynfekuj słoiki.
- Usuń z czereśni pestki. Drylownica będzie bardzo przydatna, ale nie jest niezbędna.
- Włóż czereśnie do słoików, pozostawiając w nich wolną przestrzeń na około 2,5 cm. Dodaj 1 lub 2 łyżki cukru.
- Wlej wodę do słoików, aby kompletnie pokryła czereśnie. Zamknij szczelnie słoiki.
- Do środka bardzo szerokiej miski włóż czysty ręcznik kuchenny. Włóż tyle słoików, ile się zmieści, uważając, aby nie dotykały się. Wlej letnią wodę do połowy słoików. Gotuj wodę przez 15 minut.
- Natychmiast wyjmij słoiki i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu (piwnicy, garażu, spiżarni).
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się czereśniami jeszcze przez długi czas.
Zobacz także:
- Sezon na czereśnie. Jak zachować ich smak na dłużej?
- Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny? Najlepsze wskazówki i przepisy
- Mrożenie owoców. Jak robić to prawidłowo?
Autor: Michalina Kobla
Źródło zdjęcia głównego: Fot: Uwe Krejci / gettyimages.com