Świdośliwa olcholistna – jak dbać o młode sadzonki? Jakie odmiany sadzi się w Polsce?

Zielone pąki rozkwitające na drzewie
HansJoachim
Ze względu na duże różnice we wzroście pojedynczych egzemplarzy, świdośliwa olcholistna bywa uznawana zarówno za krzew, jak i za drzewo. Roślina jest niezwykle atrakcyjna w uprawie, a dzięki smacznym owocom stanowi nie tylko oryginalną dekorację ogrodu. Jej sadzonki nie cieszą się w Polsce dużą popularnością, ale warto zwrócić na nią uwagę i rozważyć posadzenie świdośliwy na swojej działce. Jakie odmiany są najlepsze do nieprzemysłowej uprawy?

Świdośliwa olcholistna to jedno z najchętniej uprawianych drzew w Kanadzie i w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych. W Polsce jest to roślina stosunkowo rzadko spotykana w przydomowych ogrodach, podczas gdy w Ameryce Północnej gatunek wykorzystywany jest nie tylko jako ozdoba, ale także w masowej produkcji przetworów z owoców świdośliwy olcholistnej. Drzewo można tam spotkać również jako dziko rosnący egzemplarz. Sprawdź, jak uprawiać i pielęgnować sadzonki świdośliwy olcholistnej oraz jakie odmiany najlepiej sadzić na działkach.

Czym wyróżnia się świdośliwa olcholistna?

Świdośliwa olcholistna jest rośliną dość specyficzną ze względu na swój nieregularny wzrost. Niektóre odmiany zaliczane są do niskich krzewów, inne do bardzo wysokich roślin. Roślina ma nieduże, okrągłe i gładkie liście, a także ozdobne i całkowicie jadalne owoce, które początkowo są jasnozielone, później stają się czerwone, dojrzałe zaś przybierają kolor ciemnogranatowy. Wyglądem przypominają borówkę amerykańską.

Co ciekawe, większość gatunków i odmian uprawnych pochodzi właśnie od świdośliwy olcholistnej, nie zaś od pierwotnej rośliny, czyli świdośliwy. Kanada to państwo przodujące w ich uprawie i produkcji na szeroką skalę.

Świdośliwa olcholistna – najlepsze odmiany gatunku

Sadzonki świdośliwy olcholistnej można zakupić stacjonarnie w większości szkółek lub zamówić przez internet. W Polsce najbardziej dostępną i atrakcyjną odmianą w uprawie jest świdośliwa olcholistna "Smoky" Oprócz niej spotyka się także odmiany "Honeywood", "Thiessen", "Mandam", "Forestburg" oraz "Northline".

Czym wyróżniają się poszczególne odmiany świdośliwy olcholistnej?

  • Northline – odmiana charakteryzująca się przeciętnym wzrostem, osiąga do 3 m wysokości. Owoce rośliny są znacznie większe niż w przypadku czystego gatunku, mogą mieć średnicę nawet 1,5 cm, występują bardzo licznie, nawet na młodych pędach drzewa. Northline kwitnie dość wcześnie;
  • Smoky – jedna z najmocniej kwitnących odmian, osiągająca wysokość do 4 m. Charakteryzuje się wysoki pokrojem, silnie rozrasta się na boki;
  • Honeywood – roślina zaliczana do odmian deserowych, obficie i silnie owocujących. Osiąga do 5 m wysokości. Drzewo o zwartym pokroju, jego owoce mają niezwykle intensywny smak;
  • Thiessen – odmiana o zwartym pokroju, dorastająca do 4 m wysokości. Ma niezwykle duże owoce, które charakteryzują się lekko migdałowym posmakiem;
  • Forestburg – drzewo osiągające 3-4 m wysokości, rozrastające się na szerokość nawet do 6 m. Jedna z bardziej plennych odmian;
  • Mandam – odmiana osiąga podobną wysokość i szerokość (ok. 2-3 m). Wyróżnia się intensywnym kolorem ulistnienia oraz śnieżnobiałymi kwiatami, które pojawiają się pod koniec kwietnia.

Jak uprawiać świdośliwę olcholistną?

Świdośliwa olcholistna jest drzewem tolerancyjnym względem podłoża. Poradzi sobie na każdym typie gleby ogrodowej, nie warto jednak sadzić jej na terenach wyjątkowo jałowych lub podmokłych. Nie nadaje się do uprawy w pobliżu zbiorników wodnych. Sadzonki świdośliwy olcholistnej warto umieszczać w co najmniej kilkumetrowej odległości, dzięki czemu rośliny nie będą sobie nawzajem przeszkadzać i walczyć o miejsce.

Drzewo zaczyna wytwarzać owoce dopiero w 3 lub 4 roku od zasadzenia. Świdośliwa olcholistna nie wymaga podlewania, jest wyjątkowo prosta w uprawie. Roślina wyróżnia się dużą mrozoodpornością, świetnie znosi polskie zimy i nawet w chłodniejszych regionach kraju świetnie radzi sobie przy ujemnych temperaturach sięgających do -30℃. Rzadko choruje.

Zastosowanie świdośliwy olcholistnej

Świdośliwa jest drzewem niezwykle dekoracyjnym, a poszczególne jej odmiany z pewnością zachwycą każdego ogrodnika. Jeśli chcesz wykorzystać na swojej działce roślinę, która jest łatwa w uprawie i wytwarza smaczne owoce, a przy tym jest rzadko spotykana w Polsce, to warto zdecydować się na zasadzenie młodych sadzonek świdośliwy olcholistnej.

Oprócz zastosowania jako drzewo dekoracyjne, świdośliwa olcholistna cieszy się, zwłaszcza w Kanadzie, dużą popularnością jako drzewo produkujące jadalne i szybko dojrzewające owoce. Duże zapotrzebowanie na owoce rośliny wynika przede wszystkim z ich właściwości prozdrowotnych oraz nieskomplikowanego przetwórstwa. O owoce dba się znacznie łatwiej niż o borówki amerykańskie, a ich smak jest bardzo podobny – jagody są słodkie, soczyste i bogate w witaminy z grup A, B oraz C.

Owoce świdośliwy olcholistnej można spożywać surowe, zaraz po zebraniu z drzewa lub po uprzednim przetworzeniu. Można je również mrozić lub suszyć. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków, przygotowuje się z nich również soki i dżemy.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Dbaj o drzewa, bo możesz zapłacić odszkodowanie

Dzień Dobry TVN

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!