Dzień Wegetarian. Czym dieta wegetariańska różni się od wegańskiej?
Wegetarianizm jest świadomym i celowym, często motywowanym kilkoma powodami, wyłączaniem z diety mięsa, w tym ryb, owoców morza, owadów i wszelkich produktów pochodnych, typu żelatyna w żelkach, tran w suplementach, etc. Wegetarianie nie jedzą mięsa, ale spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego - jajka, nabiał, miody. Z kolei weganie rezygnują ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Przykładowo, osoba na diecie wegetariańskiej może zjeść pizzę z serem, ale ta na diecie wegańskiej już nie.
Zdrowa dieta
W Polsce jest coraz więcej wegetarian
Choć istnieje już bardzo dużo badań rozwiewających wszelkie wątpliwości, nadal wiele osób zastanawia się, czy dieta wegetariańska, czyli bezmięsna, jest bezpieczna dla zdrowia. W znakomitej większości przypadków jest wręcz dla niego korzystna, a więcej na ten temat pisaliśmy w artykule, który powstał z okazji Dnia Wegetarianizmu, obchodzonego 1 października.
O tym, jak silnym i rozwijającym się w Polsce trendem jest całkowita rezygnacja lub ograniczanie spożywania mięsa, również pisaliśmy już w oddzielnym artykule. Tam przytaczaliśmy, że według danych GfK sprzedaż roślinnych zamienników wędlin i mięsa od 2018 r. wzrosła w naszym kraju aż o 480 proc.
Co jedzą wegetarianie?
Wszystko, co nie jest mięsem, a wybór jest naprawdę ogromny i stale się poszerza. Wegetarianie, prócz warzyw, owoców, produktów zbożowych czy nabiału jedzą również różnego typu zamienniki mięsa, dostępne w coraz bardziej wyszukanych smakach i kształtach. Na rynku ciągle pojawiają się kolejne wyroby z soi i innych roślin strączkowych, z białek pszenicznych, grzybów, konopi włóknistych itd. Powstały i nadal powstają liczne produkty z powodzeniem zastępujące kurczaka, wieprzowinę, wołowinę, a nawet ryby i owoce morza itd. Bezmięsne dania przyjmują także różne popularne formy kulinarne. Są więc wegetariańskie i wegańskie kotlety, steki, klopsiki, kiełbaski, wędliny, pasztety, a nawet zamienniki takich potraw jak tatar, flaki czy wędzona makrela.
Jeszcze więcej o diecie wegetariańskiej
Zmiana nawyków żywieniowych to nieodłączny element współczesnego, zmieniającego się świata. Nie bez powodu więc ten temat jest tak często poruszany w redakcji portalu dziendobry.tvn.pl. Poniżej linki do wielu wartościowych artykułów poświęconych diecie wegetariańskiej, wegańskiej, a także wybrane przepisy z naszego stale poszerzanego zbioru kulinarnego
- Chcesz przejść na wegetarianizm? Zobacz, jakich błędów nie popełniać
- Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
- Czy wegetarianie żyją dłużej? "Trzeba mądrze do tego podejść"
- Polacy jedzą coraz mniej mięsa. Zmiany nawyków żywieniowych nie są chwilowym trendem
Dzień Wegetarian - przepisy kulinarne
- Domowe mleko roślinne z migdałów. Prosty przepis
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
- Wege mielone a'la wieprzowe podane na trzy sposoby
- Jak zrobić domowe wege mięso mielone?
- Dania z gotowymi wege burgerami
- Spaghetti wegetariańskie
- Leczo wegetariańskie
- Wielkanoc bez mięsa i jajek
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: alvarez/Getty Images