Pyszna tarta z mleczną czekoladą i malinami. Sprawdź, jak ją zrobić

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik / East News
Jeśli uwielbiasz czekoladę, to przepis Sebastiana Olmy na tartę z mleczną czekoladą i malinami, jest właśnie dla Ciebie. Kucharz zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to pyszne kruche ciasto polane ganachem czekoladowym z mlecznej czekolady i śmietanki obsypane świeżymi owocami.

Tarta z mleczną czekoladą i malinami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • Mąką pszenna - 200g
  • Mąka migdałowa - 200g
  • Cukier brązowy - 75g
  • Masło - 200g
  • Żółtka - 2 szt.

Składniki na ganche malinowy:

  • Słodka śmietana 30% - 250ml
  • Likier czekoladowy - 100ml
  • Czekolada mleczna - 250g
  • Masło - 40g
  • Orzechy laskowe - 100g
  • Świeże maliny - 250g

Sposób przygotowania tarty z mleczną czekoladą i malinami

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia.
  3. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem.
  4. Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.

Sposób przygotowania ganachu:

  1. Do rondelka wlej śmietankę razem z likierem, gdy śmietana zacznie się gotować dodaj kawałki czekolady i poczekaj aż cała się rozpuści, następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj.
  2. Przelej ganach do miski i poczekaj aż lekko ostygnie.
  3. Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście.
  4. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta posyp ją prażonymi orzechami laskowymi (cześć skrusz) oraz udekoruj świeżymi malinami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości