Tarta migdałowa z czarną porzeczką - przepis Bartka Durdy

Kuchnia DDTVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Agnieszka Piątek
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła francuska kuchnia. Kucharz pasjonat, Bartek Durda, przygotował tarte migdałową z czarną porzeczką z ciastem “sablé”. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Ciasto “sablé” do tarta migdałowej z czarną porzeczką - przepis krok po kroku

Składniki na ok 500 g ciasta w mikserze:

  • 250g mąki typu 550,
    • 125g masła,
      • 125g drobnego cukru lub cukru pudru,
        • 1 jajko.

          Sposób przygotowania:

          1. Przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem, dodać masło pokrojone w kawałki i mieszać do momentu, gdy masło zostanie pokryte cukrem i mąką i uzyskamy konsystencję piasku- sable.
            1. Dodać jajko i ucierać aż zrobi się kula.
              1. Zawinąć cisto w folię spożywczą i schłodzić ciasto w lodówce ok 1 godz.

                Tarta migdałowa z czarną porzeczką - przepis krok po kroku

                Do przygotowania ciasta potrzebna będzie forma do tarty o średnicy 26 cm. 

                Składniki:

                • 300 g ciasta sablé,
                  • 2 jajka,
                    • 80 g roztopionego masła,
                      • 400 g czarnej porzeczki może być mrożona,
                        • 100 g drobnego cukru trzcinowego,
                          • 100 g mączki migdałowej,
                            • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
                              • 35 g płatków migdałowych,
                                • 100 g dżemu morelowego.

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem.
                                    1. Nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy groch. Pieczemy ok 15-20 min w temp. 180 st.C
                                      1. W misce miksujemy mączkę migdałową, cukier, jajka, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy.
                                        1. Wykładamy masą przestudzone ciasto i na wierzch dodajemy przemytą czarną porzeczkę. Pieczmy ok 25-30 min w temp 180 st. C. Następnie wyjmujemy ciasto i układamy na nim migdały i zapiekamy z powrotem ok 10 min.
                                          1. W tym czasie rozpuszczamy na małym ogniu dżem morelowy.
                                            1. Wyjąć ciasto, wystudzić, wyjąć z formy i posmarować wierch rozpuszczonym dżemem morelowym.
                                              1. Podawać z lodami.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Bartek Durda

                                                Źródło zdjęcia głównego: Agnieszka Piątek

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości