Rurki z budyniem truskawkowym - składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 200 ml śmietany 12%
- łyżeczka cukru
Krem budyniowy z truskawkami:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 500 g truskawek
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier drobny do wypieków
Rurki z budyniem truskawkowym - sposób przygotowania
- Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko i pokrój w podłużne paski. Tak przygotowane nawijaj na specjalne foremki do rurek, lub na przygotowane przez ciebie z folii aluminiowej. Każdą z rurek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez około 13-15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy: szklankę mleka połącz z żółtkami, skrobią ziemniaczaną a drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi zmniejsz ogień na minimalny, dodaj mleko z dodatkami i gotuj około 1 minutę. Na sam koniec, gdy budyń lekko ostygnie dodaj posiekane truskawki.
- Gotowe rurki posyp cukrem i nadziewaj kremem budyniowym z truskawkami.
Zobacz także:
- Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
- Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
- Smażony budyń? Ten deser podbija świat
Źródło: Damian Kordas
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: