Rurki z budyniem truskawkowym - przepis Damiana Kordasa

rurki z kremem
rurki z kremem
Źródło: Dzień Dobry TVN
31 marca to wyjątkowy dzień - Światowy Dzień Budyniu. Z tej okazji pysznymi przepisami z użyciem budyni w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Damian Kordas. Jak zrobić rurki z budyniem truskawkowym? Sprawdź przepis.

Rurki z budyniem truskawkowym - składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 200 ml śmietany 12%
  • łyżeczka cukru

Krem budyniowy z truskawkami:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 500 g truskawek

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier drobny do wypieków

Rurki z budyniem truskawkowym - sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko i pokrój w podłużne paski. Tak przygotowane nawijaj na specjalne foremki do rurek, lub na przygotowane przez ciebie z folii aluminiowej. Każdą z rurek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez około 13-15 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy: szklankę mleka połącz z żółtkami, skrobią ziemniaczaną a drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi zmniejsz ogień na minimalny, dodaj mleko z dodatkami i gotuj około 1 minutę. Na sam koniec, gdy budyń lekko ostygnie dodaj posiekane truskawki.
  • Gotowe rurki posyp cukrem i nadziewaj kremem budyniowym z truskawkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości