Cielęcina z sałatą
Składniki:
- olej do smażenia
- 300 g cielęciny
- 1 marchewka
- 1 pęczek zielonych szparagów
- mały kawałek anyżu
- 3 duże garście sałat
- listki mniszka lekarskiego
- sos sojowy
- pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- 200 g makaronu ryżowego
Składniki:
Olej rozgrzać na dużej patelni. Mięso pokroić w cienkie paski i szybko podsmażyć na oleju. Dodać anyż, pokrojone na 2 cm kawałki szparagi i marchewkę pokrojoną w zapałki. Smażyć przez chwilę. Dodać sałaty i mniszka lekarskiego. Smażyć przez 30 sekund i wyłączyć. Doprawić sosem sojowym, pieprzem i miodem.
Podawać z przygotowanym wcześniej makaronem.
Zobacz też: Przepis na palmiery czyli zawijasy z ciasta francuskiego. Jak zrobić je w domu? >>>
Zupa krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały por
- kawałek selera
- 2 cebule
- sól i pieprz
- 2-3 ziemniaki
Posypka:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek koperku
- czerstwe pieczywo
Przygotowanie:
Szparagi obrać obieraczką do warzyw i odciąć 2 cm z dołu szparagów. Obierki i odcięte końcówki umieścić w garnku, zalać 2 litrami wody. Dodać oczyszczone warzywa. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
W tym czasie podsmażyć cebulę podsmażyć na oliwie aż zmięknie. Zalać wywarem, dodać pokrojone na kawałki szparagi i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż szparagi będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym koperkiem i startym na tarca o grubych oczkach pieczywie.
Zupę nalać do talerzy i posypać jajkami..
Zobacz też: Jak przekonać dzieci do warzyw? Smakołykami! >>>
Dorsz z sosem ziołowym
Składniki:
- 4 kawałki dorsza atlantyckiego
- sól i pieprz
- 2 pęczki botwinki
sos:
- pęczek koperku
- mały pęczek pietruszki
- 50 g orzechów nerkowca
- 200 ml oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryba:
- Botwinkę podgotować w osolonej wodzie. Skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce.
- Dorsza przyprawić solą i pieprzem, ułożyć obok botwinki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Ułożyć na blaszce i piec 4 minuty.
Sos:
- Orzechy nerkowca podprażyć na patelni i zmiksować.
Czosnek niedźwiedzi razem z pietruszką posiekać, dodać do orzechów. Dolać oliwę i sok z cytryny, zmiksować na gładki krem.
Sos wylać na spód talerza. Na nim ułożyć botwinkę. Na wierzchu ułożyć rybę, udekorować ziołami.
Zobacz też: Ogórek kiwano – jak smakuje i jaki ma wpływ na zdrowie? >>>
Ciasto z miodem mniszkowym
Składniki:
- 4 kawałki czerstwej babki drożdżowej
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 20-30 kwiatów mniszka
Sposób przygotowania:
Babkę posmarować masłem i podsmażyć na patelni. Płatki z mniszka obrać i wymieszać z miodem.
Babkę polać miodem mniszkowym.
Zobacz też: Izrael od kuchni, czyli najsłynniejsze potrawy kuchni izraelskiej >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN