Lekka kuchnia poświąteczna - przepisy Piotra Kucharskiego

Po świątecznym obżarstwie wszyscy mamy zazwyczaj ochotę na coś lżejszego. Piotr Kucharski ruszył nam z pomocą i zaproponował dania, które idealnie nadają się na czas poświąteczny.

Cielęcina z sałatą

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 300 g cielęciny
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • mały kawałek anyżu
  • 3 duże garście sałat
  • listki mniszka lekarskiego
  • sos sojowy
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g makaronu ryżowego

Składniki:

Olej rozgrzać na dużej patelni. Mięso pokroić w cienkie paski i szybko podsmażyć na oleju. Dodać anyż, pokrojone na 2 cm kawałki szparagi i marchewkę pokrojoną w zapałki. Smażyć przez chwilę. Dodać sałaty i mniszka lekarskiego. Smażyć przez 30 sekund i wyłączyć. Doprawić sosem sojowym, pieprzem i miodem.

Podawać z przygotowanym wcześniej makaronem.

Zobacz też: Przepis na palmiery czyli zawijasy z ciasta francuskiego. Jak zrobić je w domu? >>> 

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • 2-3 ziemniaki

Posypka:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek koperku
  • czerstwe pieczywo

Przygotowanie:

Szparagi obrać obieraczką do warzyw i odciąć 2 cm z dołu szparagów. Obierki i odcięte końcówki umieścić w garnku, zalać 2 litrami wody. Dodać oczyszczone warzywa. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut.

W tym czasie podsmażyć cebulę podsmażyć na oliwie aż zmięknie. Zalać wywarem, dodać pokrojone na kawałki szparagi i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż szparagi będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym koperkiem i startym na tarca o grubych oczkach pieczywie.

Zupę nalać do talerzy i posypać jajkami..

Zobacz też: Jak przekonać dzieci do warzyw? Smakołykami! >>> 

Dorsz z sosem ziołowym

Składniki:

  • 4 kawałki dorsza atlantyckiego
  • sól i pieprz
  • 2 pęczki botwinki

sos:

  • pęczek koperku
  • mały pęczek pietruszki
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba:

  • Botwinkę podgotować w osolonej wodzie. Skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce.
  • Dorsza przyprawić solą i pieprzem, ułożyć obok botwinki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Ułożyć na blaszce i piec 4 minuty.

Sos:

  • Orzechy nerkowca podprażyć na patelni i zmiksować.

Czosnek niedźwiedzi razem z pietruszką posiekać, dodać do orzechów. Dolać oliwę i sok z cytryny, zmiksować na gładki krem.

Sos wylać na spód talerza. Na nim ułożyć botwinkę. Na wierzchu ułożyć rybę, udekorować ziołami.

Zobacz też: Ogórek kiwano – jak smakuje i jaki ma wpływ na zdrowie? >>> 

Ciasto z miodem mniszkowym

Składniki:

  • 4 kawałki czerstwej babki drożdżowej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 20-30 kwiatów mniszka

Sposób przygotowania:

Babkę posmarować masłem i podsmażyć na patelni. Płatki z mniszka obrać i wymieszać z miodem.

Babkę polać miodem mniszkowym.

Zobacz też: Izrael od kuchni, czyli najsłynniejsze potrawy kuchni izraelskiej >>> 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości