Przepisy kulinarne

"Dwie pieczenie" przy jednym ogniu. Kuchnia dla dwojga

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Po raz pierwszy w historii programu „Ugotowani” gotować będą pary. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś jedną z tych par: Patrycję Durakiewicz i Przemka Pałubińskiego, którzy są razem od 1,5 roku. Podzielili się z nami swoimi przepisami na zdrowe i szybkie śniadanie.

Koktajlo

Składniki:

kubek ugotowanej kaszy jaglanej

2 garści szpinaku baby

300 ml mleka migdałowego lub sojowego

8-10 śliwek węgierek

1/2 awokado

banan

Przygotowanie:

Przygotowujemy kaszę jaglaną i wodę, proporcje 1:1. Kaszę zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy do momentu wygotowania wody. Garnek z kaszą pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Kaszę jaglaną, szpinak, śliwki, awokado i banana przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko migdałowe/sojowe. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Śliwki i banan są naturalnie słodkie, z powodzeniem zastąpią cukier w tym przepisie

Burgery

Składniki:

60 g mięsa wołowego mielonego

8 śliwek węgierek

2 łyżki posiekanej kolendry

liście sałaty rzymskiej

4 bułki hamburgerowe

15 g suszonych śliwek

duża czerwona cebula

3 łyżki octu brzoskwiniowego

3 łyżki oliwy

1 łyżka posiekanego imbiru

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej kolendry

sól do smaku

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1,5 cm. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 min. dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie, ocet brzoskwiniowy, sól. Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 min. Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 min. całość odstawiamy do wystygnięcia.

Dobrze rozgrzewamy grilla. Jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 min. z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

Krewetki

Składniki:

125 g krewetek Black Tiger

125 g czarnego makaronu

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy extra vergine

2 ząbki czosnku

kawałek (ok. 1/3) papryczki chili

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

cząstki cytryny do podania

mascarpone

Przygotowanie:

Na patelni topimy masło z 1 łyżką oliwy oraz z pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 min. aż czosnek zmięknie. Dodajemy drugą łyżkę oliwy, wkładamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i smażymy przez ok. 1/2 min. Przewracamy krewetki na drugą stronę i smażymy przez kolejne 1/2 min. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy, polewamy dodatkową oliwą extra vergine. Podajemy z cząstkami cytryny i łyżką mascarpone.

Muffinki na śniadanie

Składniki:

2 liście jarmużu lub szklanka liści szpinaku

2 jajka

1/3 cukinii

40 g sera koziego (w kawałku)

1/2 ząbka czosnku, startego

łyżka posiekanego szczypiorku

sól i pieprz

pomidor

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jarmuż myjemy, odcinamy liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucamy na wrzątek i blanszujemy (trzymamy we wrzątku przez ok. 3 min.), odcedzamy i siekamy na desce. Szpinak wykładamy na patelnię i podgrzewamy, mieszając przez ok. minutę aż zwiędnie, grubo siekamy. Cukinię oraz ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce ubijamy jajka, dodajemy jarmuż lub szpinak, cukinię, ser kozi, drobno starty czosnek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) smarujemy oliwą lub roztopionym masłem, napełniamy masą, na wierzchu kładziemy plasterek pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy i oliwą i pieczemy przez 15 min.

Frittata

Składniki:

łyżka masła

ząbek czosnku, starty

duża garść szpinaku

4 jajka

2 łyżki mleka

pomidor

125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)

sól morska i czarny pieprz

1/3 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy patelnię, którą możemy wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wycinamy szypułki, następnie doprawiamy solą i posypujemy ziołami. W głębokim talerzu ubijamy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą. Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzewamy masło, klarujemy. Dodajemy starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund, ale tak aby się nie spalił, dodajemy szpinak. Podsmażamy na małym ogniu ok. 2-3 min. (można pod przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość.

Mieszamy, wlewamy masę jajeczną, układamy kawałki pomidora i sera, doprawiamy pieprzem i pozostałym oregano. Smażymy przez ok. 2 min., następnie wstawiamy do piekarnika (bez przykrycia) na 15 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości