Koło Smaków, czyli bitwa na 5 składników Piotra Kucharskiego i Grzegorza Zawieruchy. Który kucharz lepiej sobie poradził?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kucharski kontra Zawierucha w bitwie na 5 składników
Kucharski kontra Zawierucha w bitwie na 5 składników
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa akcja "W marcu jak w garncu" i gra kulinarna - Koło Smaków. Jak z wyzwaniem radzą sobie Grzegorz Zawierucha i Piotr Kucharski? Czyja potrawa okaże się lepsza? Oddaj głos w naszej sondzie.

Zasady gry - Koło Smaków

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dwóch kucharzy - Piotra Kucharskiego i Grzegorza Zawieruchę. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzili z zadaniem?

Zagłosuj w naszej sondzie.

Piotr Kucharski i Grzegorz Zawierucha
Piotr Kucharski i Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski i Grzegorz Zawierucha
Źródło: Ola Skowron/East News

Koło Smaków - składniki do bitwy

Składniki, z których mogą korzystać kucharze:

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany itp.,
    • świeże zioła,
      • tłuszcze - olej, oliwa, masło klarowane,
        • mąka,
          • mleko,
            • cytryna,
              • miód.

                Składniki z koła smaków:

                • cały kurczak,
                  • pstrąg,
                    • cebula,
                      • czosnek,
                        • jajka,
                          • pomidor,
                            • pomarańcza,
                              • śmietana,
                                • ziemniaki,
                                  • awokado,
                                    • ser żółty,
                                      • gorzka czekolada.

                                        Jakie produkty wylosowali kucharze?

                                        Co wylosowali kucharze na Kole Smaków?

                                        • ser żółty,
                                          • pomarańcza,
                                            • awokado,
                                              • cały kurczak,
                                                • jajka

                                                  Dodatkowo Grzegorz zawierucha wybrał pyry, czyli kartofle, a Piotr Kucharski dobrał do koszyka pomidory. Z wylosowanych produktów musieli przygotować trzy dania - danie główne, przystawkę i deser. Nie mogli się jednak wymieniać dobranymi składnikami. Nasi goście przygotowali pomysły z głowy, wymyślając je na bieżąco. 

                                                  Dania Grzegorza Zawieruchy z bitwy na smaki

                                                  Z wylosowanych produktów Grzegorz Zawierucha przygotował na przystawkę smażone awokado w glazurze z popiołem z rozmarynu i tymianku oraz smażony kurczak.

                                                  Smażone awokado
                                                  Smażone awokado
                                                  Smażone awokado
                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                  Na drugie danie trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem, a do tego upieczone ziemniaczki.

                                                  trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem
                                                  trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem
                                                  trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem
                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                  Na deser naleśniki Crêpes Suzette, czyli z sosem z karmelizowanego cukru i masła z sokiem pomarańczowym. 

                                                  Crêpes Suzette
                                                  Crêpes Suzette, czyli z sosem z karmelizowanego cukru i masła z sokiem pomarańczowym
                                                  Crêpes Suzette
                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                  Dania Piotra Kucharskiego z bitwy na smaki

                                                  Piotr Kucharski z wylosowanych produktów postanowił zrobić cztery dania. Jako pierwsze danie przygotował tortille z szarpanym kurczakiem, serem i pomidorem.

                                                  Tortille
                                                  Tortille Piotra Kucharskiego
                                                  Tortille
                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                  Drugą przystawką była zupa a'la gęsty sos o intensywnym aromacie z kurczaka z jajkiem poszetowym. 

                                                  Zupa krem z jajkiem poszetowym
                                                  Zupa krem z jajkiem poszetowym
                                                  Zupa krem z jajkiem poszetowym
                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                  Jako danie główne kucharz przygotował kurczaka supreme, czyli marynowany filet z piersi kurczaka z salsą z pomidorów i awokado.

                                                  Na deser Piotr Kucharski przygotował placki tatarskie smażone na klarowanym maśle z polewem z miodu i pomarańczy.

                                                  Placki tatarskie
                                                  Placki tatarskie smażone na klarowanym maśle z polewem z miodu i pomarańczy
                                                  Placki tatarskie
                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                  Kto wygrał pojedynek?

                                                  Według wyników sondy odczytanej podczas dzisiejszego programu Dzień Dobry TVN Bitwę Smaków wygrał zarówno Grzegorz Zawierucha, jak i Piotr Kucharski. Każdy z kucharzy zdobył równo 50% w głosowaniu.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha, Piotr Kucharski

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości