Zdjęcie: Michał Wargin / East News
Lody malinowe
Składniki:
500g malin
300g śmietany 30%
200g mleka skondensowanego słodzonego
100g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
maliny do dekoracji
bita śmietana
mięta
Przygotowanie:
Maliny zagotowujemy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką Cukier Królewski, przecieramy prze sitko, pozbywając się w ten sposób pestek. Mleko skondensowane mieszamy ze śmietaną i przetartymi malinami. Sprawdzamy smak i wlewamy do maszynki do lodów lub pojemniczków na lody. Możemy również połączyć tylko składniki mleczne z cukrem, wlać je do maszynki do lodów i tylko kiedy powstaną nam lody mleczne dodać przetarte maliny. Wtedy powstaną lody w paski malinowe.
Tort bezowy Hiszpan z malinami
Składniki:
7 białek
350g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
100 g cukru pudru Cukier Królewski
25g mąki ziemniaczanaej
szczypta soli
1l śmietany kremówki
maliny, borówki, porzeczki, jeżyny
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania białek dodajemy cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką Cukier Królewski i ubijamy, aż białka staną się szkliste i bardzo sztywne. Na koniec dodajemy cukier puder Cukier Królewski i mąkę ziemniaczaną. Z masy przygotowujemy 3 krążki i wypiekamy w temp. 100 stopni około 50 minut. Upieczone krążki bezowe przekładamy bitą śmietaną, owocami, kawałkami naszych domowych lodów malinowych i wszystko wstawiamy do zamrażarki. Tort powinien być zmrożony!
Sernik z białą czekoladą i malinami
Składniki:
100g masła
200g herbatników
1kg sera białego
300g białej czekolady
100g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
3 żółtka
2 jajka
500g malin
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na drobny pył i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masą wyklejamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką Cukier Królewski, jajkami i żółtkami. Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Masę wykładamy na warstwę herbatnikową, tortownicę dokładnie owijamy folią i wstawiamy do brytfanny z gorącą wodą do połowy wysokości. Pieczemy w tzw. kąpieli wodnej około 1 godziny w temp. 150 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN