Smaki Stambułu. Co warto zjeść w Turcji? Michał Cessanis poleca

Smaki Turcji - lokalna kuchnia w Stambule
Źródło: Dzień Dobry TVN
Do zobaczenia w pysznym Stambule
Do zobaczenia w pysznym Stambule
Podróż marzeń do Namibii
Podróż marzeń do Namibii
Rodzinne podróże po Skandynawii
Rodzinne podróże po Skandynawii
Robert Szulc zakończył podróż dookoła świata
Robert Szulc zakończył podróż dookoła świata
Gdzie, jak i czym podróżować w 2022 roku?
Gdzie, jak i czym podróżować w 2022 roku?
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Michał Cessanis zaprezentował widzom Dzień Dobry TVN kolejną odsłonę Stambułu - tym razem kulinarną. Podróżnik wybrał się do lokalnych restauracji, by poznać smaki Turcji. Jak wygląda największy na świecie zadaszony bazar? Co to jest pide?

Smaki Stambułu na Bazarze Egipskim

Stambuł to jedyne miasto na świecie położone na dwóch kontynentach - europejskim i azjatyckim. To niezwykłe połączenie sprawia, że w stolicy Turcji można zaobserwować istną mieszankę kultur, religii oraz tradycji kulinarnych.

Charakterystycznym słodkim przysmakiem jest tam baklawa. Wielbiciele wytrawnych, szybko podanych dań mogą natomiast zaspokoić swój głód klasycznym kebabem. Ale prawdziwe smaki Turcji można dopiero poznać, odwiedzając największy na świecie zadaszony bazar nazywany Bazarem Egipskim. - Powstawał z pieniędzy z podatków nakładanych na towary sprowadzane z Egiptu - powiedział Michał Cessanis.

Niezwykle popularny targ obejmuje 90 sklepów, w których można zaopatrzyć się głównie w przyprawy. Wokół znajduje się wiele słynnych restauracji serwujących lokalne jedzenie.

Bafra Pide - najpopularniejszy punkt gastronomiczny w Stambule

Po azjatyckiej stronie Stambułu sławę zyskała Bafra Pide - rodzinna restauracja z długą tradycją, obecnie prowadzona przez Hasana Amira. Kucharze serwują w niej pide, czyli pulchne ciasto z różnymi wytrawnymi dodatkami. Przysmak został wprowadzony do menu lata temu przez ojca Hasana.

- To jest pide z regionu Morza Czarnego. Robimy je okrągłe i podłużne. Ciasto jest inne niż np. do pizzy. Musi leżeć aż przez 12 godzin. (...) Oprócz mięsa dodajemy warzywa takie jak: bakłażany, ziemniaki, pomidory, ale najczęściej robimy je jednak z serem - wyjaśnił szef lokalu.

Więcej o smakach Stambułu dowiesz się z naszego materiału wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości