Smaki Stambułu na Bazarze Egipskim
Stambuł to jedyne miasto na świecie położone na dwóch kontynentach - europejskim i azjatyckim. To niezwykłe połączenie sprawia, że w stolicy Turcji można zaobserwować istną mieszankę kultur, religii oraz tradycji kulinarnych.
Charakterystycznym słodkim przysmakiem jest tam baklawa. Wielbiciele wytrawnych, szybko podanych dań mogą natomiast zaspokoić swój głód klasycznym kebabem. Ale prawdziwe smaki Turcji można dopiero poznać, odwiedzając największy na świecie zadaszony bazar nazywany Bazarem Egipskim. - Powstawał z pieniędzy z podatków nakładanych na towary sprowadzane z Egiptu - powiedział Michał Cessanis.
Niezwykle popularny targ obejmuje 90 sklepów, w których można zaopatrzyć się głównie w przyprawy. Wokół znajduje się wiele słynnych restauracji serwujących lokalne jedzenie.
Bafra Pide - najpopularniejszy punkt gastronomiczny w Stambule
Po azjatyckiej stronie Stambułu sławę zyskała Bafra Pide - rodzinna restauracja z długą tradycją, obecnie prowadzona przez Hasana Amira. Kucharze serwują w niej pide, czyli pulchne ciasto z różnymi wytrawnymi dodatkami. Przysmak został wprowadzony do menu lata temu przez ojca Hasana.
- To jest pide z regionu Morza Czarnego. Robimy je okrągłe i podłużne. Ciasto jest inne niż np. do pizzy. Musi leżeć aż przez 12 godzin. (...) Oprócz mięsa dodajemy warzywa takie jak: bakłażany, ziemniaki, pomidory, ale najczęściej robimy je jednak z serem - wyjaśnił szef lokalu.
Więcej o smakach Stambułu dowiesz się z naszego materiału wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Michał Cessanis zabrał nas w egzotyczną podróż po Sri Lance
- Michał Cessanis zaatakowany słownie przez Rosjan. "Oni mają totalnie wyprane mózgi"
- Do zobaczenia w Innsbrucku. Zaśnieżone Alpy i kolorowe domki w Austrii
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Michał Cessanis, Szymon Brózda
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN