Jeśli wybierzesz masło kakaowe, zastosowanie go w pielęgnacji skóry czy włosów przyniesie Ci wiele korzyści. Ten składnik przede wszystkim doskonale nawilża, dostarcza ciału moc witamin i substancji odżywczych. Masło kakaowe naturalne jest bardzo bezpieczne – mogą po niego sięgać alergicy, dzieci i kobiety w ciąży.
Masło kakaowe – właściwości
Jeśli masło kakaowe jest Ci obce – warto poznać jego właściwości, aby przekonać się, że jest niezwykle cennym składnikiem. Długa lista korzyści, jakie niesie za sobą używanie oleju kakaowego sprawia, że ma on szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
Masło kakaowe (olej kakaowy, tłuszcz kakaowy) pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki i Afryki. Pozyskiwany jest z owoców kakaowca, które są poddawane fermentacji. Najważniejsza część – nasiona, po usunięciu z owocu ponownie są fermentowane, następnie suszone, prażone, mielone i na końcu tłoczone na ciepło, w wyniku czego powstaje olej kakaowy. Jeśli chodzi o konsystencję gotowego produktu, jest to najtwardszy tłuszcz naturalny. Mimo stanu stałego, łatwo topi się w temperaturze powyżej 30 stopni.
Masło kakaowe ma właściwości lecznicze – zapobiega stanom zapalnym, łagodzi wysypki i podrażnienia, pomaga w niwelowaniu łupieżu.
Masło kakaowe do jedzenia
Choć właściwości masła kakaowego często wykorzystuje się w kosmetykach, nic nie stoi na przeszkodzie, by używać go również w kuchni. W końcu masło jest pozyskiwanie z tych samych owoców, co bardziej popularne kakao. Masło kakaowe do jedzenia nie powinno być spożywane często, ponieważ jest kaloryczne. Jednak dodawane do różnych mas i deserów nadaje im gładkiej i bardziej stałej konsystencji. Masło kakaowe jadalne stanowi alternatywę dla żelatyny, ponieważ ma właściwości zagęszczające. Można dodawać go do smażenia czy pieczenia (w mniejszej ilości niż zwykłe oleje), jest też odporny na wysokie temperatury.
Masło kakaowe w kosmetyce
Ten naturalny składnik działa doskonale na stan skóry i włosów. Masło kakaowe w kosmetyce jest też w pełni bezpieczne dla dzieci, kobiet w ciąży czy osób z alergiami. Znajdziemy w nim witaminę E oraz sole mineralne, które sprawiają, że skóra jest gładka i elastyczna. Masło kakaowe doskonale odżywia, ponieważ zawiera magnez, żelazo, wapń, potas i nawilżające kwasy – oleinowy, linolowy, stearynowy czy palmitynowy. Może być śmiało stosowany w czasie ciąży jako kosmetyk zapobiegający rozstępom.
Masło kakaowe na włosy działa jak maseczka. Wygładza pasma i nadaje im połysk. Masło kakaowe do włosów korzystnie działa na końcówki – zapobiega ich rozdwajaniu. Składnik ten jest bardzo pomocny w leczeniu łupieżu czy nadmiernym wypadaniu włosów.
Masło kakaowe do ciała stosowane jest w formie balsamów czy peelingów. Przygotowując domowy preparat, można połączyć masło kakaowe z innymi olejami – masłem shea, miodem, olejem kokosowym czy migdałowym albo po prostu dodać do ulubionego balsamu. W gotowych kosmetykach łączy się go lanoliną, która ułatwia wchłanianie dobroczynnych składników masła w głębsze partie skóry. Jeśli stosujesz masło kakaowe, opalanie przyniesie bardziej spektakularne efekty. Dzięki niemu skóra jest chroniona przed promieniowaniem UV, a jednocześnie, dzięki odpowiedniemu nawilżeniu, szybciej się opala. Kremowy odcień masła dodatkowo lekko brązuje skórę. Po opalaniu zabezpiecza naskórek i sprawia, że jego ciemniejszy kolor dłużej się utrzymuje.
Masło kakaowe do twarzy ma silne działanie przeciwzmarszczkowe. Znajdziemy w nim alkaloidy i polifenole, które zwalczają wolne rodniki oraz przeciwutleniacze niwelujące zmarszczki. Masło kakaowe na twarz wykazuje skuteczność w walce z oznakami starości również dlatego, że wspiera produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za jędrność i młody wygląd skóry. Warto go stosować w przypadku cery suchej, zniszczonej, podrażnionej, zmagającej się z niedoskonałościami. Jeśli walczymy z dużą ilością zaskórników, nie należy przesadzać z ilością masła, ponieważ może zatykać pory.
Jak zrobić masło kakaowe w formie kosmetyku?
Jeśli chcesz użyć takiego masła do pielęgnacji ciała lub włosów, możesz połączyć rozpuszczoną w kąpieli wodnej 1/3 kostki masła kakaowego z 3 łyżeczkami oleju kokosowego i kapsułkami witaminy E. Kosmetyk trzeba zużyć do 2 miesięcy.
Jak przechowywać masło kakaowe?
Ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy, masło kakaowe zachowuje trwałość nawet przez kilka lat. Jednak aby zatrzymało swoje właściwości, musi być właściwie przechowywane. Masło powinno być umieszczone w szczelnym, pozbawionym powietrza pojemniku (najlepiej w lodówce), w miejscu, gdzie nie dochodzi światło i wilgoć.
Zobacz wideo: Jak zrobić domowy peeling?
Zobacz także:
- Anna Korcz o swoim mocnym wpisie na Instagramie: "Czuję się bardzo zraniona"
- Nie każdy mężczyzna chce, by jego partnerka pracowała? „Kiedyś żona była jedynie ozdobą”
- Hejt internetowy wśród dzieci. "Na zajęciach online czuł się bezkarny"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto