Jesień to nie tylko złotolistne drzewa, ale i mocne barwy i smaki w kuchni . Uprawa dyni jest popularna w naszym kraju. Rozgrzewające i aromatyczne zupy kremy z tego warzywa są doskonałym dopełnieniem pory roku. Istnieje również wiele innych potraw, na które warto zwrócić uwagę. Częstą praktyką jest też uprawa dyni na pestki – można ją wykorzystać na wiele sposobów. Jak zacząć przygodę z królową jesiennych warzyw?
Najpowszechniejsza jest uprawa dyni olbrzymiej. Co powinieneś wiedzieć o uprawie dyni jadalnej?
Dynia – jak uprawiać? Najważniejsze wskazówki
Mimo że istnieje wiele rodzajów dyni, najbardziej powszechnym typem jest dynia olbrzymia. Uprawa tego warzywa jest stosunkowo prosta i przyjemna. Właśnie z niej przyrządza się najwięcej popularnych potraw. Pieczona pachnie obłędnie i nadaje kuchni charakteru. Co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz hodowlę?
· Dynię uprawia się w pierwszym roku po nawożeniu jesienią.
· Sprawdzi się zarówno uprawa dyni w ogrodzie, jak i uprawa dyni na polu.
· Nawożenie powinno mieć dwa etapy – organiczne i mineralne (o najlepsze nawozy zapytaj w sklepie).
Uprawa dyni olbrzymiej przypada na drugą połowę maja. Nasiona kiełkują sprawnie po około tygodniu od siewu. Pojawią się wschody, po których trzeba usunąć nadmiar siewek w gnieździe, dopóki nie zostanie najsilniejsza. Wkrótce zacznie ona kwitnąć, a owoce się zawiążą.
Dynia – uprawa w gruncie. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne
Chociaż proces hodowli dyni nie jest skomplikowany, warto dbać o najdrobniejsze szczegóły. Takie detale, jak spulchnianie i odchwaszczanie gleby to podstawa. Koniecznym warunkiem jest odpowiednia wilgotność gruntu. Nie zapomnij o uszczykiwaniu wierzchołków pędów – w ten sposób uprawa dyni będzie efektywniejsza, a warzywa szybciej dojrzałe. Dopiero wówczas może nastąpić zbiór – koniecznie przed przymrozkami!
Przez dwa tygodnie dynię przechowuj w temperaturze 20-25 stopni. Natomiast później dbaj o jej termin przydatności, przetrzymując ją w temperaturze blisko 8 stopni przez około pół roku.
Hokkaido, piżmowa, a może dynia ozdobna? Hodowla różnych gatunków
Warunki hodowli rozmaitych gatunków są niemal identyczne. Niekiedy różnią się drobnymi szczegółami. Którym typom dyni warto przyjrzeć się bliżej?
W Polsce coraz większą popularnością cieszy się dynia piżmowa . Uprawa tego gatunku powinna odbyć się także w połowie maja. Żeby przyspieszyć jej wzrost, zaleca się przykryć rosnące warzywo agrowłókniną. Hodowla dyni piżmowej jest dobrym pomysłem, gdyż dojrzałe owoce można przechowywać w niskiej temperaturze nawet… kilka lat.
Do rodziny tych roślin wchodzi również dynia makaronowa. Uprawa tego ciekawego owocu wymaga trochę poświęcenia. Z racji na charakterystyczny kształt nitek i długich pędów rozrasta się na boki. Taki rodzaj potrzebuje wiele przestrzeni. To smaczek kulinarny. Po ugotowaniu miąższ rozpada się na pasma w kształcie makaronu. Wygląda to kunsztownie i może być piękną ozdobą talerza.
Zainteresowanie wzbudza również dynia bambino . Uprawa tego gatunku jest chętnie praktykowana przez smakoszy. Pyszny miąższ, relatywnie mała wielkość i długi czas przechowywania przemawiają za tym rodzajem.
Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że rolnicy cenią sobie uprawę dyni pastewnej . Te wyhodowane specjalnie dla krów warzywa są źródłem karotenoidów i bardzo długo zachowują świeżość. Nie tylko ludzie z przyjemnością zajadają się pomarańczowym przysmakiem.
W naszym kraju coraz powszechniejsza staje się uprawa dyni hokkaido. Japońska odmiana o niewielkich owocach kusi ciekawym, regularnym kształtem. To bogactwo witamin z grupy B. Jest to w pewnym sensie dynia ozdobna . Uprawa tego warzywa skutkuje nie tylko uzupełnieniem lodówki, ale i zdobyciem nietypowej formy, którą można przystroić balkon czy ogródek. Jednak nie tylko dynia hokkaido ma takie przeznaczenie.
Piękny, jesienny klimat, czyli dynia ozdobna – uprawa
Dynie to znana forma ozdoby podczas jesiennych obchodów święta Halloween. Tradycyjne polskie gospodynie również znajdą rozwiązanie dla roślin z rodziny dyniowatych.
Istnieje szereg kształtów i barw owocu zwanego ogólnie jako dynia ozdobna. Uprawa skutkuje dorodnymi plonami – żółte, pomarańczowe czy czerwone dynie idealnie podkreślają charakter jesieni.
Przy odpowiednich warunkach warto poświęcić czas hodowli dyni. Kuszą walory odżywcze i smak, który harmonijnie współgra z przyprawami. Jesienny sezon warto uczcić tym lekkostrawnym i bardzo smacznym warzywem. Na pewno wyjdzie to na zdrowie.
Maja Anna Sass
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN