Łyżeczka pieprzu dodana do prania. Jakie efekty daje ten domowy trik?

Czarny pieprz mielony
Pieprz dodany do prania
Źródło: Eivaisla/Getty Images
Pieprz wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni. Okazuje się, że jego liczne właściwości mogą zostać użyte również w inny, korzystny sposób. Sprawdź, jak wpłynie na pranie, gdy niewielką jego ilość wsypiesz do pralki.

Pranie z dodatkiem pieprzu

Na skutek prania wiele ubrań, prędzej czy później, traci swój kolor. Czasem odpowiada za to kiepska jakość wykonania i barwienia odzieży. Najczęściej jednak barwy ubrań tracą na intensywności przez pranie ich w wodzie o zbyt wysokiej temperaturze, nieodpowiednią segregację lub używanie zbyt silnych detergentów. Właściwej temperaturze wody, segregacji kolorystycznej i dobrym środkom piorącym mogą towarzyszyć jeszcze domowe patenty na „zatrzymanie koloru”. Jednym z nich jest dosypanie do pralki łyżeczki mielonego pieprzu.

Domowe sposoby na szkodniki roślin
Anna Skorupińska, architektka krajobrazu, opowiada o szkodnikach, które mogą zaatakować nasze rośliny oraz o sposobach, dzięki którym się ich pozbędziemy.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pieprz dodany do prania – zasady i efekty

Zbyt długi, bezpośredni kontakt środków piorących z tkaninami powoduje, że te z czasem tracą swój kolor. Z kolei struktura pieprzu powoduje, że łączy się on ze środkiem piorącym i w trakcie prania zbiera jego nadmiar z ubrań. Pieprz zostaje wypłukany z ubrań podczas etapu płukania. Jego ewentualne resztki można z łatwością otrzepać z odzieży. Nie przyczepia się do niej i nie pozostawia zapachu. Oczywiście lepiej nie dodawać go do prania grubych swetrów – pomiędzy ich włóknami może zostać na nieco dłużej. Kolejną ważną zasadą jest temperatura wody prania z dodatkiem pieprzu – nie powinna być wysoka.

Jak prać z pieprzem?

Wsypać do bębna pralki łyżeczkę zmielonego czarnego pieprzu, a następnie umieścić w nim partię ubrań.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło: huffpost.com

Źródło zdjęcia głównego: Eivaisla/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana