Pranie z dodatkiem pieprzu
Na skutek prania wiele ubrań, prędzej czy później, traci swój kolor. Czasem odpowiada za to kiepska jakość wykonania i barwienia odzieży. Najczęściej jednak barwy ubrań tracą na intensywności przez pranie ich w wodzie o zbyt wysokiej temperaturze, nieodpowiednią segregację lub używanie zbyt silnych detergentów. Właściwej temperaturze wody, segregacji kolorystycznej i dobrym środkom piorącym mogą towarzyszyć jeszcze domowe patenty na „zatrzymanie koloru”. Jednym z nich jest dosypanie do pralki łyżeczki mielonego pieprzu.
Pieprz dodany do prania – zasady i efekty
Zbyt długi, bezpośredni kontakt środków piorących z tkaninami powoduje, że te z czasem tracą swój kolor. Z kolei struktura pieprzu powoduje, że łączy się on ze środkiem piorącym i w trakcie prania zbiera jego nadmiar z ubrań. Pieprz zostaje wypłukany z ubrań podczas etapu płukania. Jego ewentualne resztki można z łatwością otrzepać z odzieży. Nie przyczepia się do niej i nie pozostawia zapachu. Oczywiście lepiej nie dodawać go do prania grubych swetrów – pomiędzy ich włóknami może zostać na nieco dłużej. Kolejną ważną zasadą jest temperatura wody prania z dodatkiem pieprzu – nie powinna być wysoka.
Jak prać z pieprzem?
Wsypać do bębna pralki łyżeczkę zmielonego czarnego pieprzu, a następnie umieścić w nim partię ubrań.
Zobacz także:
- Naturalne sposoby na przeziębienie – wypróbuj, zanim pójdziesz do lekarza
- Domowe sposoby i porady, jak wyczyścić kanapę z plam
- Czym wyczyścić piekarnik? Domowe sposoby
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: huffpost.com
Źródło zdjęcia głównego: Eivaisla/Getty Images