Chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą? Zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Piszcie na adres: kuchniawidza@tvn.pl
Kolorowa zupa rybna
Składniki:
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
4 łyżki ziarenek kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g pomidorów koktajlowych
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka pesto czerwonego
3 ziemniaki
Skórka z połowy cytryny
350 g filetów z dorsza bez skóry
350 g filetów z łososia bez skóry
10 krewetek
1 czerwona papryka
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
Garść liści świeżej kolendry
2 łyżki oleju do smażenia
1,5 litra wody
Przygotowanie:
Marchewkę, czerwoną paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój w drobne talarki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Wymieszaj je dokładnie, dodaj paprykę wędzoną oraz kmin rzymski i podsmażaj około 6 minut ciągle mieszając. Następnie dodaj 1,5 litra wody i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pod przykryciem około 12 minut. Dodaj pomidory oraz przecier i doprowadź do wrzenia. W tym czasie możesz dodać sól, cukier oraz pieprz. Gdy zupa już będzie wrzała dodaj filety z ryb pokrojone na mniejsze kawałki, krewetki, kukurydzę oraz sos sojowy. Gotuj zaledwie kilka minut tak by ryba się nie rozpadła. Na koniec dodaj skórkę z cytryny oraz posyp liśćmi kolendry.
Komosa ryżowa z warzywami, pepperoni, zapiekana z jajkiem
Składniki:
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
1 cebula czerwona
1 duża czerwona papryczka pepperoni
1 marchewka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 duże liście jarmużu
1 szklanka białego wina
1 żółta papryka
Szczypta wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
Szczypta mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki sosu sojowego
2 jajka
Garść liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną żółtą paprykę. Całość wymieszaj i dodaj przyprawy. Następnie dodaj 1/2 szklanki białego wina i duś chwilę aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj kaszę i jarmuż oraz papryczkę pepperoni i sos sojowy. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni z termoobiegiem. Na kasze wbij jajka i wstaw do piekarnika na 8 minut, aż jajka całkowicie się zetną. Przed podaniem udekoruj liśćmi świeżej mięty.
Sałatka z pieczonymi batatami, granatem i rukolą
Składniki:
2 bataty
1 ogórek zielony
1 awokado
1 granat
Garść rukoli
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 papryczka chilli
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta cynamonu
Szczypta cukru trzcinowego
Sok z połowy cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
Garść kolendry
Kilka kropel oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 220 stopni. Bataty obierz ze skórki, pokrój na plastry, dodaj przyprawy i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Do miski wrzuć pokrojonego w kostkę lub plasterki ogórka, awokado w łódeczki, dodaj pestki granatu oraz ciecierzycę i rukolę. Dodaj bataty. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z cukrem i cytryną oraz dodaj posiekaną kolendrę. Sałatkę polej przygotowanym sosem.
Bananowe placki z ricottą, suszonymi morelami i konfiturą z malin
Składniki na placki:
250 g mąki pszennej
2 banany
250 ml wody
250 ml mleka
Szczypta soli
1 jajko
Olej kokosowy do smażenia
Składniki nadzienia:
350 g sera ricotta
12 moreli suszonych namoczonych w wodzie
1 łyżeczka cynamonu
Kilka łyżek konfitury z malin
50 g białej czekolady startej na tarce lub cienko pokrojonej nożem
Kilka liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Banany zmiksuj na gładka masę. Dodaj resztę składników na placki i wymieszaj. Placki smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie każdy placek posmaruj serem ricotta, dodaj pokrojone na cienkie paski morele, udekoruj konfiturą z malin i na końcu posyp białą czekoladą oraz dodaj listek mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN