Turecki placek z cukinii i szpinaku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 duże cukinie,
- 250 g świeżego szpinaku,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4-5 jaj,
- 4-5 łyżek mąki,
- łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- pęczek koperku,
- 2 łyżeczki czarnego sezamu,
- ½ słoiczka czarnych oliwek,
- 150-200 g sera halloumi,
- oliwa.
Składniki na sos:
- 150 g gęstego jogurtu greckiego,
- 100 g serka philadelphia,
- ½ ząbka czosnku,
- łyżka pasty z papryki lub koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka sambal olek,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki, świeża kolendra.
Sposób przygotowania
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, mieszamy dokładnie i przekładamy na sito. Puści sporo soku, którego należy się pozbyć.
- Cebulę ścieramy na tarce lub razem z czosnkiem wrzucamy do malaksera i miksujemy na pastę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Cukinię odciskamy w dłoniach, przekładamy do miski i dodajemy do niej pokrojony w paski szpinak, pastę z czosnku i cebuli, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Koperek siekamy drobno, ser halloumi kroimy w kostkę i dodajemy do masy.
- Mieszamy całość następnie dodajemy rozkłócone jaja, mieszamy i posypujemy całość mąką i proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie.
- Formę do zapiekania smarujemy oliwą, przelewamy na nią masę, posypujemy sezamem i wciskamy gdzieniegdzie oliwki.
- Wstawiamy do pieca na ok. 20 minut aż ładnie się zetnie i zarumieni. W tym czasie serek przekładamy do miseczki, łączymy go dokładnie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pastą z papryki, sambalem, sola i pieprzem.
- Łączymy delikatnie z jogurtem i chłodzimy. Serwujemy na ciepło lub zimno najlepiej z sosem, posypane listkami kolendry i pietruszki.
Zobacz także:
- Smaczne dania na parze: filet z indyka z młodą marchwią i warzywne curry z soczewicą
- Zapiekanka warzywna – pomysłowe danie dla każdego
- Marokański tadżin – warzywny czy z mięsa? Oryginalny przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: