Turecki placek z cukinii i szpinaku, czyli pyszny obiad pełen warzyw Mariety Mareckiej

Hiszpański placek ziemniaczany
Hiszpański placek ziemniaczany
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka, felietonistka kulinarna, autorka książek kulinarnych, przygotowała warzywne dania obiadowe, które nie nudzą swoim smakiem. Sprawdź jej przepis na turecki placek z cukinii i szpinaku.

Turecki placek z cukinii i szpinaku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 duże cukinie,
    • 250 g świeżego szpinaku,
      • cebula,
        • 2 ząbki czosnku,
          • 4-5 jaj,
            • 4-5 łyżek mąki,
              • łyżeczka soli,
                • ½ łyżeczki pieprzu,
                  • szczypta gałki muszkatołowej,
                    • łyżka proszku do pieczenia,
                      • pęczek koperku,
                        • 2 łyżeczki czarnego sezamu,
                          • ½ słoiczka czarnych oliwek,
                            • 150-200 g sera halloumi,
                              • oliwa.

                                Składniki na sos:

                                • 150 g gęstego jogurtu greckiego,
                                  • 100 g serka philadelphia,
                                    • ½ ząbka czosnku,
                                      • łyżka pasty z papryki lub koncentratu pomidorowego,
                                        • łyżeczka sambal olek,
                                          • sól, pieprz,
                                            • natka pietruszki, świeża kolendra.

                                              Sposób przygotowania

                                              1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, mieszamy dokładnie i przekładamy na sito. Puści sporo soku, którego należy się pozbyć.
                                                1. Cebulę ścieramy na tarce lub razem z czosnkiem wrzucamy do malaksera i miksujemy na pastę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
                                                  1. Cukinię odciskamy w dłoniach, przekładamy do miski i dodajemy do niej pokrojony w paski szpinak, pastę z czosnku i cebuli, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Koperek siekamy drobno, ser halloumi kroimy w kostkę i dodajemy do masy.
                                                    1. Mieszamy całość następnie dodajemy rozkłócone jaja, mieszamy i posypujemy całość mąką i proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie.
                                                      1. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, przelewamy na nią masę, posypujemy sezamem i wciskamy gdzieniegdzie oliwki.
                                                        1. Wstawiamy do pieca na ok. 20 minut aż ładnie się zetnie i zarumieni. W tym czasie serek przekładamy do miseczki, łączymy go dokładnie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pastą z papryki, sambalem, sola i pieprzem.
                                                          1. Łączymy delikatnie z jogurtem i chłodzimy. Serwujemy na ciepło lub zimno najlepiej z sosem, posypane listkami kolendry i pietruszki.

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                            Źródło: Marieta Marecka

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości