Turecki placek z cukinii i szpinaku, czyli pyszny obiad pełen warzyw Mariety Mareckiej

Hiszpański placek ziemniaczany
Hiszpański placek ziemniaczany
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka, felietonistka kulinarna, autorka książek kulinarnych, przygotowała warzywne dania obiadowe, które nie nudzą swoim smakiem. Sprawdź jej przepis na turecki placek z cukinii i szpinaku.

Turecki placek z cukinii i szpinaku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 duże cukinie,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 jaj,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu,
  • ½ słoiczka czarnych oliwek,
  • 150-200 g sera halloumi,
  • oliwa.

Składniki na sos:

  • 150 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 100 g serka philadelphia,
  • ½ ząbka czosnku,
  • łyżka pasty z papryki lub koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka sambal olek,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki, świeża kolendra.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, mieszamy dokładnie i przekładamy na sito. Puści sporo soku, którego należy się pozbyć.
  2. Cebulę ścieramy na tarce lub razem z czosnkiem wrzucamy do malaksera i miksujemy na pastę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  3. Cukinię odciskamy w dłoniach, przekładamy do miski i dodajemy do niej pokrojony w paski szpinak, pastę z czosnku i cebuli, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Koperek siekamy drobno, ser halloumi kroimy w kostkę i dodajemy do masy.
  4. Mieszamy całość następnie dodajemy rozkłócone jaja, mieszamy i posypujemy całość mąką i proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie.
  5. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, przelewamy na nią masę, posypujemy sezamem i wciskamy gdzieniegdzie oliwki.
  6. Wstawiamy do pieca na ok. 20 minut aż ładnie się zetnie i zarumieni. W tym czasie serek przekładamy do miseczki, łączymy go dokładnie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pastą z papryki, sambalem, sola i pieprzem.
  7. Łączymy delikatnie z jogurtem i chłodzimy. Serwujemy na ciepło lub zimno najlepiej z sosem, posypane listkami kolendry i pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości