Ania Kalczyńska w kuchni. Przepisy na spanakopitę, eskalopki z łososia ze szczawiem i sałatkę z ogórka

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnie świata z Anią Kalczyńską
Kuchnie świata z Anią Kalczyńską
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki z Polski i różnych części świat. Tym razem w roli kucharki Anna Kalczyńska. Jak zrobić spanakopitę, eskalopki z łososia ze szczawiem i sałatkę z ogórków? Sprawdź przepisy.

Spanakopita, grecki placek ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku,
    • 6-7 cebul,
      • 300 g sera feta,
        • 2 jaja,
          • sól,
            • pieprz,
              • oliwa z oliwek,
                • 500 g ciasta filo.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Bardzo dobrze opłucz szpinak, zblanszuj we wrzątku, dobrze odsącz i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
                    1. Po ostygnięciu odciśnij ręcznikiem kuchennym nadmiar wody, grubo posiekaj.
                      1. Drobno posiekaj cebulę, zrumień na patelni i odłóż na bok.
                        1. W dużej misce dodaj posiekany szpinak, cebulę, posiekaj koperek, pokrusz fetę na małe kawałki i wbij jajka.
                          1. Dobrze wymieszaj i możesz dodać mieszankę szpinaku do ciasta.
                            1. Na posmarowanej blasze oliwą z oliwek połóż 3 arkusze ciasta filo, rozprowadź farsz ze szpinaku, przykryj to dwoma arkuszami ciasta filo i rozprowadź kolejną warstwę farszu, na koniec przykryj ją trzema arkuszami ciasta filo.
                              1. Pamiętaj tylko o równomiernym rozłożeniu nadzienia i ciasta.
                                1. Posmaruj 3 wierzchnie warstwy filo oliwą z oliwek.
                                  1. Natnij przed pieczeniem. Piecz od 40 do 50 minut w 180 st. C.

                                    Eskalopki z łososia ze szczawiem - przepis

                                    Składniki:

                                    • 600 g świeżego szkockiego łososia,
                                      • 300 ml tłustej śmietanki,
                                        • 120 ml wermutu,
                                          • 300 ml wina,
                                            • 300 ml wywaru rybnego,
                                              • garść świeżego szczawiu,
                                                • 2 szalotki,
                                                  • 1/2 cytryny,
                                                    • sól,
                                                      • biały pieprz.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Całego łososia podziel na dwa filety nożem o długim ostrzu. Usuń znajdujące się w mięsie ości.
                                                          1. Pokrój filety na 6 eskalopków równej wielkości, po 100 g każdy.
                                                            1. Delikatnie rozbij drewnianym tłuczkiem.
                                                              1. Oddziel liście szczawiu. Umyj je, a największe porwij na dwie lub trzy części.
                                                                1. Obierz i pokrój szalotki.
                                                                  1. Na patelnię wlej białe wino i wermut, a następnie dodaj szalotki.
                                                                    1. Postaw patelnię na ogniu. Pozwól, by sos redukował się, aż do uzyskania klarownego syropu.
                                                                      1. Dolej bulion rybny i zredukuj o 3/4, po czym dodaj śmietankę i zagotuj.
                                                                        1. Dołóż liście szczawiu i zestaw patelnię z ognia. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz.
                                                                          1. Rozgrzej dużą teflonową patelnię. Posól kawałki łososia z obu stron. Umieść je na gorącej patelni. Odlicz 20 sekund, obróć i odlicz kolejne 15 sekund. Łosoś musi być "niedosmażony", by zachował delikatność.

                                                                            Sałatka z ogórków - przepis naszej widzki Zofii Walkowiak z Krotoszyna

                                                                            Sałatka z ogórków
                                                                            Sałatka z ogórków
                                                                            Sałatka z ogórków
                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                            Składniki:

                                                                            • 400 g ogórków sałatkowych,
                                                                              • 250 g ziemniaków,
                                                                                • pęczek rzodkiewki,
                                                                                  • 1/4 główki kapusty lub 200 g kapusty kiszonej,
                                                                                    • 3 jajka,
                                                                                      • koper,
                                                                                        • pietruszka,
                                                                                          • cebula,
                                                                                            • sól,
                                                                                              • cukier,
                                                                                                • 0,25 l śmietany.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Ugotowane, wystudzone ziemniaki pokrój w kostkę.
                                                                                                    1. Ogórki obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w słupki, dodaj płatki rzodkiewki i pokrój kapustę.
                                                                                                      1. Posyp siekanym koprem, cebulą, natką pietruszki i jajkami ugotowanymi na twardo. Osól, posłódź do smaku i zmieszaj ze śmietaną.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                        Źródło: Ania Kalczyńska

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości