wideo 2/10
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki z Polski i różnych części świat. Tym razem w roli kucharki Anna Kalczyńska. Jak zrobić spanakopitę, eskalopki z łososia ze szczawiem i sałatkę z ogórków? Sprawdź przepisy.
Spanakopita, grecki placek ze szpinakiem - przepis
Składniki:
- 1 kg świeżego szpinaku,
- 6-7 cebul,
- 300 g sera feta,
- 2 jaja,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 500 g ciasta filo.
Sposób przygotowania:
- 1Bardzo dobrze opłucz szpinak, zblanszuj we wrzątku, dobrze odsącz i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
- 2Po ostygnięciu odciśnij ręcznikiem kuchennym nadmiar wody, grubo posiekaj.
- 3Drobno posiekaj cebulę, zrumień na patelni i odłóż na bok.
- 4W dużej misce dodaj posiekany szpinak, cebulę, posiekaj koperek, pokrusz fetę na małe kawałki i wbij jajka.
- 5Dobrze wymieszaj i możesz dodać mieszankę szpinaku do ciasta.
- 6Na posmarowanej blasze oliwą z oliwek połóż 3 arkusze ciasta filo, rozprowadź farsz ze szpinaku, przykryj to dwoma arkuszami ciasta filo i rozprowadź kolejną warstwę farszu, na koniec przykryj ją trzema arkuszami ciasta filo.
- 7Pamiętaj tylko o równomiernym rozłożeniu nadzienia i ciasta.
- 8Posmaruj 3 wierzchnie warstwy filo oliwą z oliwek.
- 9Natnij przed pieczeniem. Piecz od 40 do 50 minut w 180 st. C.
Eskalopki z łososia ze szczawiem - przepis
Składniki:
- 600 g świeżego szkockiego łososia,
- 300 ml tłustej śmietanki,
- 120 ml wermutu,
- 300 ml wina,
- 300 ml wywaru rybnego,
- garść świeżego szczawiu,
- 2 szalotki,
- 1/2 cytryny,
- sól,
- biały pieprz.
Sposób przygotowania:
- 1Całego łososia podziel na dwa filety nożem o długim ostrzu. Usuń znajdujące się w mięsie ości.
- 2Pokrój filety na 6 eskalopków równej wielkości, po 100 g każdy.
- 3Delikatnie rozbij drewnianym tłuczkiem.
- 4Oddziel liście szczawiu. Umyj je, a największe porwij na dwie lub trzy części.
- 5Obierz i pokrój szalotki.
- 6Na patelnię wlej białe wino i wermut, a następnie dodaj szalotki.
- 7Postaw patelnię na ogniu. Pozwól, by sos redukował się, aż do uzyskania klarownego syropu.
- 8Dolej bulion rybny i zredukuj o 3/4, po czym dodaj śmietankę i zagotuj.
- 9Dołóż liście szczawiu i zestaw patelnię z ognia. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz.
- 10Rozgrzej dużą teflonową patelnię. Posól kawałki łososia z obu stron. Umieść je na gorącej patelni. Odlicz 20 sekund, obróć i odlicz kolejne 15 sekund. Łosoś musi być "niedosmażony", by zachował delikatność.
Sałatka z ogórków - przepis naszej widzki Zofii Walkowiak z Krotoszyna
Sałatka z ogórków Sałatka z ogórków Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Składniki:
- 400 g ogórków sałatkowych,
- 250 g ziemniaków,
- pęczek rzodkiewki,
- 1/4 główki kapusty lub 200 g kapusty kiszonej,
- 3 jajka,
- koper,
- pietruszka,
- cebula,
- sól,
- cukier,
- 0,25 l śmietany.
Sposób przygotowania:
- 1Ugotowane, wystudzone ziemniaki pokrój w kostkę.
- 2Ogórki obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w słupki, dodaj płatki rzodkiewki i pokrój kapustę.
- 3Posyp siekanym koprem, cebulą, natką pietruszki i jajkami ugotowanymi na twardo. Osól, posłódź do smaku i zmieszaj ze śmietaną.
Zobacz także:
Źródło: Ania Kalczyńska
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News