Sadzone jajka w chlebie - przepis
Składniki:
- 4 duże kromki chleba na zakwasie
- klarowane masło do smażenia
- 4 jajka
- sól i pieprz
- szczypiorek do podania
Za pomoca obręczy cukierniczej do wycinania ciastek wyciąć w chlebie cztery okręgi .Rozgrzać patelnię z klarowanym masłem. Ułożyć na niej pieczywo, do dwóch kromek nałożyć kimchi. Następnie do wszystkich wbić po jajku.
Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż jajka od spodu się zetną .Sprawnym ruchem obrócić każdą kromkę i dosmażyć przez chwilę z drugiej strony. Podawać z lejącym żółtkiem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekany makaron z warzywnym sosem - przepis
Składniki:
- 1 cały por
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 duża marchewka
- 1 duży korzeń pietruszki
- gruby plaster selera
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól i pieprz
- 100 g parmezanu lub innego dojrzewającego sera
- 500 g makaronu spaghetti
Na maśle podsmażyć pokrojony por. Gdy por będzie miękki, dodać obrane i pokrojone warzywa. Dusić warzywa pod przykryciem, aż wszystkie będą miękkie. Dodać oliwę z oliwek sól, pieprz. Zalać wszystko krojonymi pomidorami z puszki. Gotować około 15 minut. Zmiksować na gładki sos.
W tym czasie ugotować makaron al'dente i rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Makaron wymieszać z sosem. Obficie posypać serem i zapiec w piekarniku.
Smażone ziemniaczki z patelni - przepis
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- połówka młodej kapusty
- 4 łyżki masła
- koperek
- sól i pieprz
- ocet jabłkowy
- cukier
- 500 g bobu
Ziemniaki pokroić w plasterki na mandolinie lub nożem na bardzo cienkie plasterki. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać z posiekanymi igiełkami rozmarynu.
Ułożyć warstwę ziemniaków na patelni, skropić oliwą z oliwek i ułożyć kolejną, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, skropić ponownie oliwą. Czynność powtórzyć z kolejnymi warstwami na patelni najciaśniej jak się da i dusić na wolnym ogniu przez około 25 minut.
Bób ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażyć na maśle drobno posiekaną kapustę. Pod koniec smażenia dodać ugotowany i obrany bób oraz posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem.
Tarta migdałowa z rabarbarem - przepis
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 120 g masła
- 1 jajko
Składniki na masę migdałową:
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
- skórka otarta z cytryny
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 300 g rabarbaru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodać jajka, wymieszać i lekko zagnieść w kulę. Ciasto lekko rozpłaszczyć, obsypać mąką, zawinąć w folie spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie, pokroić rabarbar na 5 cm kawałki.
Wszystkie składniki na masę migdałową zmiksować razem w malakserze. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Przełożyć do formy na tartę. Odciąć nadwyżki ciasta. Na cieście ułożyć papier do pieczenia. Obciążyć ryżem i wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 190°C. Następnie zdjąć papier. Posmarować masą migdałową. Na masie ułożyć rabarbar.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Piec około 15 minut.
Zobacz także:
- Śniadanie dla dzieci – pomysły na zdrowe śniadanie
- Śniadania przed szkołą na bazie nabiału – przepisy Sebastiana Olmy
- Śniadania dla dzieci przed szkołą - przepisy Andrzeja Polana
- Dzień Dziecka 2023. Jak obchodzone jest to święto w Polsce, a jak w innych krajach?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East New