Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis Mateusza Zielonki

Danie z kalarepy
Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis Mateusza Zielonki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Nie tylko bulwa kalarepy jest jadalna. W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka zaprezentował, co można przygotować z łodyg i liści kalarepy. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną salsę z przepisu zwycięzcy 6. edycji Master Chefa.

Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 liście kalarepy,
  • 2 łodygi kalarepy,
  • 2 szalotki,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • chili świeże,
  • 2 limonki,
  • pęczek mięty,
  • łyżka miodu,
  • 100 g orzechy nerkowca.

Sposób przygotowania salsy z łodyg i liści kalarepy

  1. Łodygi oraz liście należy sparzyć wrzątkiem, następnie schłodzić w zimnej wodzie, potem pokroić w drobną kostkę.
  2. Pokroić w kostkę szalotkę, chili posiekać miętę.
  3. Orzechy uprażyć i posiekać drobno.
  4. Miód zmieszać z oliwą i sokiem z limonki, sól, pieprz do smaku.
  5. Całość wymieszać. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości