Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 liście kalarepy,
- 2 łodygi kalarepy,
- 2 szalotki,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- chili świeże,
- 2 limonki,
- pęczek mięty,
- łyżka miodu,
- 100 g orzechy nerkowca.
Sposób przygotowania salsy z łodyg i liści kalarepy
- Łodygi oraz liście należy sparzyć wrzątkiem, następnie schłodzić w zimnej wodzie, potem pokroić w drobną kostkę.
- Pokroić w kostkę szalotkę, chili posiekać miętę.
- Orzechy uprażyć i posiekać drobno.
- Miód zmieszać z oliwą i sokiem z limonki, sól, pieprz do smaku.
- Całość wymieszać.
Zobacz także:
- Salsa do nachos – pomidorowa, serowa czy z awokado?
- Jak zrobić salsę z mango? Do czego pasuje?
- Jak zrobić sos serowy do nachos?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: