Przepisy kulinarne

Jak zrobić sos serowy do nachos?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
iStockphotoAlexthq/Getty Images

Sos serowy do nachos to jeden z ulubionych dipów, który możemy zjeść w kinie podczas seansu filmowego. Warto również w domu wykorzystać przepis na sos serowy. Nachos, tortilla, frytki – dip idealnie pasuje do wielu przekąsek. Jest świetnym dodatkiem do imprezowego poczęstunku.

Jak zrobić sos serowy do nachos? Wystarczy kilka składników, choć oczywiście podstawą jest dobry, ulubiony ser. Jeśli chodzi o gęsty dip, czyli sos serowy do nachos, przepis w zależności od pożądanego smaku, ma wiele wersji. Można go wykonać z serka topionego lub zdecydować się na recepturę z mlekiem i mąką.

Sos serowy do nachos

Sos serowy do nachos to dla wielu podstawa w czasie wizyty w kinie lub w trakcie oglądania meczu. Dip jest płynny i aksamitny, doskonale współgra z intensywnym smakiem chipsów lub nachosów. Każdy, kto lubi taki sos, może z łatwością przygotować go w domu. Nie trzeba mieć do tego specjalnych produktów – najważniejszy jest ser, a inne składniki, takie jak mleko czy mąka, z reguły zawsze mamy w domu.

Jaki powinien być sos serowy do nachos?

Idealny jest średnio gęsty. Zbyt płynny nie będzie pozostawał na chipsach, za bardzo gęsty z kolei może utrudniać zanurzanie chipsów. Warto pamiętać o tym, że gęstość można modyfikować za pomocą płynnych składników i sera. Jeśli sos jest rzadki, dodajemy garść sera, by całość stała się bardziej aksamitna. Mleko z kolei rozrzedza zbyt zwartą konsystencję. Warto pamiętać również o tym, że dip po ostygnięciu gęstnieje, dlatego najlepiej podawać go w formie ciepłej – wtedy smakuje najlepiej.

Jest wiele przekąsek, do których pasuje sos serowynachos, tortilla, naleśniki, makarony, frytki, grzanki – każda z nich świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego seansu filmowego lub na domowej imprezie. Uniwersalne zastosowanie dipu z sera, oprócz wyjątkowego smaku, to kolejny powód do jego samodzielnego przygotowania.

Jak zrobić sos serowy do nachos?

Przepis można modyfikować w zależności od potrzeb, jednak ważny jest przede wszystkim smaczny ser. Często wykonuje się go z sera cheddar lub gorgonzola. Dobrym pomysłem jest też użycie serków topionych.

Sos serowy do nachos – przepis

Przepis na sos serowy w swojej najprostszej wersji opiera się dosłownie na paru składnikach. Do nachos sos serowy powinien być dość gęsty, dlatego ilość sera (ewentualnie mleka) trzeba zmieniać w zależności od tego, jaką konsystencję uzyskaliśmy po połączeniu wszystkich produktów. Oto prosty domowy sos serowy do nachos :

Składniki:

  • 150 ml mleka,
  • 200 g sera cheddar,
  • ulubione przyprawy – szczypta słodkiej i ostrej papryki, kurkumy oraz czarnego pieprzu; w wersji bardzo ostrej drobno posiekana papryczka chili lub jalapeno, opcjonalnie ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy (nie można doprowadzić mleka do wrzenia). Po 2 minutach dodajemy do niego starty na tarce ser. Całość cały czas mieszamy i gotujemy aż do momentu, kiedy składniki połączą się w jednolitą masę. Pod koniec dodajemy przyprawy i łączymy z sosem, który następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Jak zrobić sos serowy do nachos jak w kinie?

Przepis bardziej gęsty, który przypomina dip znany z sieci kinowych, wymaga zagęszczenia odrobiną mąki, tzw. zasmażką (masło połączone z mąką). Jak go wykonać? Wystarczy rozpuścić w garnuszku łyżkę masła, później dodać łyżkę mąki, a po ich połączeniu wlać mleko (150 ml). Całość zdjąć z kuchenki, dodać starty ser (200 g) i przyprawy, po czym energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Sos serowy do nachos na ciepło można wykonać również z serków topionych. Receptura jest podobna jak w wersji z serem cheddar. Do podgrzewanego mleka (150 ml) dodajemy wtedy ulubiony serek topiony (około 250 g) w kostce lub w plastrach (można łączyć oba rodzaje). Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i wsypujemy przyprawy, takie jak słodka i ostra papryka, kurkuma, pieprz. Garnuszek z sosem odstawiamy do ostygnięcia.

Jak zrobić sos serowy do nachos z różnych gatunków sera?

Dla urozmaicenia smaku warto wykorzystać połączenie kilku odmian produktu. Do takiego dipu, oprócz żółtego sera, nadają się także sery pleśniowe, a nawet wędzone. Te ostatnie wzmacniają ostrość sosu, dlatego do jego przyprawienia można użyć mniejszej ilości pikantnej papryki lub pieprzu. Ważne jest, aby ser był rozdrobniony, dzięki temu szybciej rozpuści się w ciepłym mleku.

Zobacz też:

Z czego robi się ser wegański? Jak go wykorzystać i przygotować?

Kilka pomysłów na ser długodojrzewający - omlet, zupa pieczarkowa i tarta. A wszystko spod ręki Andrzeja Polana

Polskie sery są jednymi z najlepszych na świecie!

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości