Frappe - prosty przepis na mrożoną kawę
Składniki:
- 2 łyżeczki Nescafé Classic
- 2 łyżeczki cukru
- woda lub mleko
Przygotowanie:
Dodaj 2 łyżeczki Nescafé Classic, 2 łyżeczki cukru i 30 ml wody. Spień wszystkie składniki . Następnie dodaj lód i dolej wody lub mleka. Gotowe!
mat. promocyjne
Kawowe miniserniczki w słoikach
Spód:
- 300 g ciasteczek typu digestive
- 60 g rozpuszczonego masła
- łyżeczka cukru
Nadzienie:
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- 100 ml śmietany kremówki 36% + 50 g do dekoracji
- 100 ml kawy rozpuszczalnej b. mocnej
- 2 łyżki żelatyny
- ew. opakowanie galaretki owocowej
- ew. gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
- Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z przestudzonym masłem oraz cukrem. Wyłóż nimi spód słoików.
- Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serki i miksuj dalej, aż do połączenia składników. Kawę zagotuj, odczekaj 2 minuty i dodaj do niej żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Po przestudzeniu połącz z masą z serków i śmietany.
- Tak przygotowaną masę rozlej do słoiczków i włóż na minimum godzinę do lodówki. Możesz udekorować bitą śmietaną, startą gorzką czekoladą lub galaretką owocową.
Tarta waniliowo–kawowa
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- jajko klasy wagowej "L"
- szczypta soli
- ewentualnie 20 ml wody
Przygotowanie ciasta:
- Masło pokrój w niewielką kostkę i za pomocą noża wkrój w mąkę zmieszaną z solą. Następnie rozrabiaj masło z mąką do momentu kiedy ciasto będzie miało "piaskową" konsystencję. Wbij jajko i zagnieć ciasto (nie za długo). Jeżeli ciasto bardzo ciężko się wyrabia dolej odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Nagrzej piekarnik. Posmarowane masłem lub olejem foremki wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło". Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Wypełnienie:
- 600 g śmietany kremówki
- 2 łyżki kawy
- 50 g cukru pudru
- laska wanilii lub łyżka dobrej jakości aromatu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- 150 serka kremowego
Przygotowanie wypełnienia:
Śmietanę zagotuj z kawą, cukrem pudrem, laską wanilii i zredukuj o ¼ objętości. Odczekaj kilka minut i dodaj żelatynę. Serek utrzyj aby uzyskał kremową masę i dodaj do przestudzonej masy kawowo–waniliowej. Wyłóż masę na ciasto i włóż do lodówki do stężenia (minimum 1,5 godziny).
Zobacz także:
Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe
Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy
Koktajl z pokrzywą i energetyczna zupa z zielonych warzyw - przepisy Agnieszki Cegielskiej
Autor: Adrianna Kowalczyk
Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images