Karkówka z wiosennymi dodatkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g młodych ziemniaków,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 4 plastry wolno pieczonej karkówki (przepis znajdziesz tutaj: Wolno pieczona karkówka według Piotra Kucharskiego),
- 1 główka sałaty masłowej,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 4 rzodkiewki,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- sol i pieprz.
Sposób przygotowania karkówki z wiosennymi dodatkami
- Ziemniaki wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na patelni, dodać czosnek, oliwę i rozmaryn. Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu aż będą miękkie. W trakcie podlewać odrobiną wody.
- Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórka i rzodkiewki pokroić na bardzo cienkie plasterki najlepiej na mandolinie i wymieszać z sałatą. Dodać jogurt, ocet sól i pieprz, wymieszać i ewentualnie lekko doprawić.
- Ziemniaki podawać z sałatą i karkówką.
Zobacz także:
- Młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą z przepisu Darii Ładochy
- Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa!
- Pieczona jagnięcina z wiosennymi warzywami - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: